Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Kardiologi

Choklad kan skydda hjärtat

Kakao skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar, det här visar flera studier. Och nu kan forskare vid Linköpings universitet förklara varför, rapporterar Sveriges Television. Precis som vissa läkemedel sänker kakao ett visst enzym i kroppen, vilket i sin tur leder till sänkt blodtryck och mindre risk för sjukdomar.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2010-11-10

Annons

Kakao skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar, det här visar flera studier. Och nu kan forskare vid Linköpings universitet förklara varför, rapporterar Sveriges Television.

Precis som vissa läkemedel sänker kakao ett visst enzym i kroppen, vilket i sin tur leder till sänkt blodtryck och mindre risk för sjukdomar. Forskarna lät 16 personer försökspersoner äta 75 gram mörk choklad, sockerfri och med en kakaohalt på 72 procent.

Annons
Annons

Det som då visade sig var att aktiviteten hos enzymet ACE minskade rejält tre timmar efter chokladkonsumtionen. Faktum är att chokladen hade samma effekt på enzymet som det läkemedel som används som förstahandsbehandling mot högt blodtryck har. Och med sänkt blodtryck minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

- Våra resultat tyder på att livsstilsförändringar med hjälp av mat som innehåller ämnen som finns i bland annat choklad och grönt te kan förebygga hjärt- och kärlsjukdomar, säger Ingrid Persson, läkemedelsforskare vid Linköpings universitet.

    Källor

  • Sveriges Television - http://svt.se/2.108068/1.2228663/choklad_lika_bra_som_medicin?lid=puff_2228667&lpos=lasmer

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.