Choklad kan skydda hjärtat
NetdoktorPro rapporterar från ESC
Följ vår kongressbevakning från europeiska kardiologföreningens (ESC) årliga möte. Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
Enkät om biosimilarer
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
Kakao skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar, det här visar flera studier. Och nu kan forskare vid Linköpings universitet förklara varför, rapporterar Sveriges Television.
Precis som vissa läkemedel sänker kakao ett visst enzym i kroppen, vilket i sin tur leder till sänkt blodtryck och mindre risk för sjukdomar. Forskarna lät 16 personer försökspersoner äta 75 gram mörk choklad, sockerfri och med en kakaohalt på 72 procent.
Det som då visade sig var att aktiviteten hos enzymet ACE minskade rejält tre timmar efter chokladkonsumtionen. Faktum är att chokladen hade samma effekt på enzymet som det läkemedel som används som förstahandsbehandling mot högt blodtryck har. Och med sänkt blodtryck minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
- Våra resultat tyder på att livsstilsförändringar med hjälp av mat som innehåller ämnen som finns i bland annat choklad och grönt te kan förebygga hjärt- och kärlsjukdomar, säger Ingrid Persson, läkemedelsforskare vid Linköpings universitet.
NetdoktorPro rapporterar från ESC
Följ vår kongressbevakning från europeiska kardiologföreningens (ESC) årliga möte. Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
- Sveriges Television - http://svt.se/2.108068/1.2228663/choklad_lika_bra_som_medicin?lid=puff_2228667&lpos=lasmer