Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Kardiologi

Högt blodtryck större riskfaktor för kvinnor

En stor internationell studie visar att högt blodtryck är farligare för kvinnor än för män, trots att hjärtinfarkt och stroke är vanligare hos män än kvinnor, skriver Uppsala Nya Tidning. Totalt har 9400 medelålders och äldre personer deltagit i studien. Närmare 1100 av dessa kommer från Uppsala, resten kommer från olika områden i Asien, Latinamerika och Europa. Deltagarna följdes i drygt elva år. I samband med en hälsokontroll mätte man allas blodtryck under ett helt dygn med en bärbar blodtrycksmätare.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-02-04

Annons

En stor internationell studie visar att högt blodtryck är farligare för kvinnor än för män, trots att hjärtinfarkt och stroke är vanligare hos män än kvinnor, skriver Uppsala Nya Tidning.

Totalt har 9400 medelålders och äldre personer deltagit i studien. Närmare 1100 av dessa kommer från Uppsala, resten kommer från olika områden i Asien, Latinamerika och Europa. Deltagarna följdes i drygt elva år. I samband med en hälsokontroll mätte man allas blodtryck under ett helt dygn med en bärbar blodtrycksmätare. 

Annons
Annons

– Våra resultat talar starkt för att kvinnor skulle ha ännu större nytta än män av att få kontroll över sina blodtryck, både i form av längre liv och förbättrad livskvalitet, säger Lars Lind, professor i medicin vid Uppsala universitet och en av de ansvariga för undersökningen, till Uppsala Nya Tidning.

Under uppföljningen av studien visade det sig att både dödlighet och antalet fall av hjärtinfarkt och stroke totalt sett var större bland männen än bland kvinnorna. 

– Däremot har ingen före oss visat att högt blodtryck är en ännu större riskfaktor för kvinnor än för män. För varje mmHg som blodtrycket ökade steg risken för hjärtinfarkt och stroke mer för kvinnorna än för männen. Därför bör också effekterna av en blodtryckssänkning bli större för kvinnor än för män, säger Lars Lind till Uppsala Nya Tidning.

Annons
Annons

    Källor

  • Uppsala Nya Tidning - http://www.unt.se/uppsala/hogt-blodtryck-farligare-for-kvinnor-1228879.aspx

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.