Nyhet | Kardiologi

Munbakterie kan orsaka blodproppar

Forskare har funnit att en av våra vanligaste bakterier i munnen kan öka risken för hjärtinfarkt. Enligt forskarna bakom den nya studien finns det en risk att protein på bakteriernas yta orsakar blodproppar om de når blodomloppet, exempelvis genom blödande tandkött.

Publicerad den: 2010-09-06
Författare: Jozephine Hagenlöf, Nyhetsredaktör, Netdoktor.se

Annons

Forskare har funnit att en av våra vanligaste bakterier i munnen kan öka risken för hjärtinfarkt, skriver Svenska Dagbladet. Enligt forskarna bakom den nya studien finns det en risk att protein på bakteriernas yta orsakar blodproppar om de når blodomloppet, exempelvis genom blödande tandkött.

Skulle bakterierna, som är av typen streptokocker och som bildar tandplack och ger tandköttsproblem, ta sig vidare in i blodbanan kan de sedan tidigare känt initiera blodproppar och hjärtfel. Nu har en grupp forskare vid universitetet i Bristol identifierat proteinet på bakteriernas yta, PadA, som ligger bakom processen, skriver Svenska Dagbladet på nätet. Studien visade att proteinet tvingar blodplättar i blodet att binda till varandra, vilket tros vara något av självförsvar. När blodplättarna klumpar ihop omger de bakterierna, och utgör därmed ett skyddande hölje från såväl immunförsvaret som från antibiotika.

Annons
Annons

– Tyvärr kan blodplättar som klibbar ihop även orsaka små blodproppar, utväxter på hjärtklaffarna eller inflammation i blodkärl som kan blockera blodtillförseln till hjärtat och hjärnan, säger professor Howard Jenkins, som är en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Nästa steg för forskarna blir att undersöka hur funktionen hos proteinet kan blockeras. Och förhoppningen är att upptäckten i förlängningen kan leda till nya behandlingsmetoder för hjärt- och kärlsjukdomar.

    Källor

  • Svenska Dagbladets nätupplaga - http://www.svd.se/nyheter/inrikes/munbakterie-kan-ge-infarkt_5257361.svd

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons