Ökad risk för demens bland personer med förmaksflimmer
Personer med förmaksflimmer drabbas oftare av demens längre fram. Det visar ny forskning från Göteborgs Universitet.
NetdoktorPro rapporterar från ESC
Följ vår kongressbevakning från europeiska kardiologföreningens (ESC) årliga möte. Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
Förmaksflimmer är en vanligt förekommande sjukdom bland äldre och kännetecknas framför allt av oregelbundna och ofta snabba hjärtslag. Symtomen kan variera, där tillståndet för vissa blir kroniskt medan det för andra kommer och går.
Att förmaksflimmer kopplas till till förhöjd risk för stroke är känt sedan innan. Även korrelationen mellan stroke och demens har tidigare kartlagts. I en avhandling vid Göteborgs Universitet har man nu också kunnat se en tydlig koppling mellan förmaksflimmer och ökad risk för demens, då utan förekomst av stroke. Undersökningen bygger på data från en större befolkningsstudie av äldre i Göteborg.
Flera möjliga förklaringar till sambanden
Enligt Linda Rydén på Sahlgrenska akademin, som skrivit avhandlingen, finns flera möjliga förklaringar till detta.
– Det kan bero på exempelvis förändrat blodflöde till hjärnan, att man drabbas av tysta infarkter vilket är blodproppar i hjärnan som man kan se på hjärnavbildning men som inte ger några typiska strokesymtom, eller att förmaksflimmer triggar igång en inflammatorisk process som ökar risken för demens, säger hon.
Utöver dessa fynd kunde hon också se att personer med förmaksflimmer oftare drabbas av tyst infrakt. Dessutom var förekomsten av små infarkter djupare in i hjärnans vista substans högre.
– Att förmaksflimmer även orsakar små infarkter djupare inne i hjärnans vita substans kan betyda att förmaksflimmer inte enbart orsakar stroke och tysta infarkter genom blodproppar som vandrar från hjärtat och fastnar i hjärnans kärl, utan att andra mekanismer som leder till syrebrist kan påverka hjärnan vid förmaksflimmer. Men för att förstå mer specifikt om hur förmaksflimmer påverkar hjärnan behövs mer forskning, säger Lina Rydén.
Viktigt behandla riskfaktorer för demens
Den behandling som idag sätts in vid förmaksflimmer syftar framför allt till att minska symtomen och att förebygga stroke. Samtidigt behövs mer kunskap om vilken behandling som är bäst, och när den ska sättas in, för att minska risken för demens.
– Eftersom det i dagsläget inte finns någon botande behandling för demens är det viktigt att upptäcka och behandla riskfaktorer för demens på bästa sätt för att förhindra att sjukdomen överhuvudtaget bryter ut, säger Lina Rydén.
Förmaksflimmer i den kliniska vardagen
I NetdoktorPro:s fortbildning om förmaksflimmer, framtagen tillsammans med Faris Al-Khalili, med dr och kardiolog vid Hjärt-lung-allergimottagningen på Sophiahemmet Sjukhus, får du följa ett patientfall i sex delar.
FORTBILDNING: Förmaksflimmer – följ ett patientfall i sex delar >>
- Sahlgrenska Akademin - https://www.gu.se/sahlgrenska-akademin
Källor
-
NetdoktorPro rapporterar från ESC
Här samlar vi vår kongressbevakning från den europeiska kardiologföreningen (ESC) årliga möte. Ta del av de senaste nyheterna inom kardiologi.
-
Hjärtsvikt
Hjärtsvikt är ett syndrom som definieras som: otillräcklig hjärtminutvolym (cardiac output, CO) för att möta kroppens behov (framåtsvikt) eller tillräcklig hjärtminutvolym, men endast tack vare kompensatoriskt förhöjda fyllnadstryck (bakåtsvikt).
-
ESC 2021: Fokus på individen i nya riktlinjer om prevention
Den viktigaste förändringen i riktlinjerna för prevention är en betydligt större betoning på individualisering av behandling samt patientens delaktighet i besluten. Det anser Margret Leosdottir, överläkare vid Skånes Universitetssjukhus i Malmö.
-
ESC 2021: Hjärtsviktsstudie får stor uppmärksamhet
En ny studie visar att SGLT2-hämmaren empagliflozin även förbättrar prognosen för patienter med hjärtsvikt och bevarad vänsterkammarfunktion. En patientgrupp där det tidigare har saknats framgångsrik behandling.
-
Många får sin flimmerdiagnos av en tillfällighet
Därför är det viktigt att undersöka personer i riskgrupp, som ännu inte drabbats. Detta lyfts i Flimmerrapporten 2021, men även i de nya ESC-riktlinjerna.
-
Okej för hemmamätning av förmaksflimmer – två produkter godkända
Regionernas medicintekniska produktråd har sagt ja till två olika produkter för hemmamätning av hjärtats aktivitet. Man hoppas nu att fler flimmerpatienter ska upptäckas och få behandling i tid.
-
Viktiga förändringar kring hur kronisk hjärtsvikt ska behandlas
De senaste europeiska riktlinjerna för läkemedelsbehandling vid hjärtsvikt med nedsatt ejektionsfraktion innehåller viktiga förändringar.
-
Perikardit