Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Kardiologi

Studie: Kaffemängden som skyddar hjärtat

En vanlig uppfattning är att den som har förmaksflimmer eller andra hjärtrytmrubbningar ska undvika kaffe och te. Men nu visar ny forskning att du istället ska råda patienterna att fortsätta dricka de koffeinhaltiga dryckerna.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-04-23

Annons

I en australiensk studie har forskarna analyserat flera populationsstudier för att kartlägga sambandet mellan koffeinintag och hjärtrytmrubbningar.

Resultatet finns nu publicerade i tidskriften JACC: Clinical Electrophysiology, som Svt Vetenskap rapporterar om.

Riken för förmaksflimmer minskar med upp till 13 procent

En av studierna, som inkluderade närmare 230 000 personer, visade att förekomsten av förmaksflimmer minskade med sex procent bland de som drack kaffe regelbundet. I en annan studie med cirka 116 000 personer löpte kaffedrickarna 13 procent lägre risk för att drabbas.

Annons
Annons

Forskarna menar att en trolig förklaringen till den skyddande effekten av koffeinhaltiga drycker är att det är en stark antioxidant. Men även att koffein blockerar effekten av adenosin, en kemikale som kan främja förmaksflimmer.

Tre koppar kaffe rekommenderas

Samtidigt understryker forskarna att för mycket koffein inte heller är bra. Till exempel bör energidrycker, som kan innehålla upp till 500 milligram koffein per burk, undvikas av dem med hjärtrytmrubbningar.

Den koffeinmängd som ska vara skyddande är upp till 300 milligram per dag, vilket motsvarar tre koppar kaffe.

Förändrad syn på kaffe vid hjärtrytmrubbningar

Forskarna skriver att det är vanligt att även läkare har en missvisande syn på koffein vid hjärtrytmrubbningar. Kanske kan studien ändra på detta, menar Cecilia Linde, professor i kardiologi vid Karolinska institutet.

Annons
Annons

– Resultatet är jätteintressant med tanke på att det finns folk som i alldeles onödan tror att kaffe är farligt. Då är det intressant att veta att ”nej, det är inte farligt”, och att det till och med är skyddande mot arytmier, säger Cecilia Linde till Svt.

    Källor

  • Svt Vetenskap - https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/ny-studie-tre-koppar-kaffe-om-dagen-skyddar-hjartat

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.