Folkhälsokampanj om KOL
KOL upptäcks för sent:
Sjukvårdspersonal – var med och rädda liv!
Nu startar Netdoktor AB, i samarbete med Pfizer AB och Boehringer Ingelheim, en folkhälsokampanj för den kraftigt underdiagnostiserade lungsjukdomen KOL. Uppemot 700 000 människor i Sverige lever med sjukdomen, drygt hälften utan att veta om det. Vanligtvis upptäcks KOL först då lungorna fått bestående skador. Syftet med kampanjen är att fler människor ska få hjälp i tid med rökstopp och behandling. Sjukvårdspersonal har här en viktig roll, inte minst i att hjälpa till att identifiera sjukdomen i tid.
– En stor andel av patienterna har förlorat mer än 50 procent av sin lungfunktion när de söker läkare första gången, vilket är beklagligt. Förlorad lungfunktion går inte att återställa, därför är det viktigt att upptäcka KOL så tidigt som möjligt, säger Kjell Larsson, professor i lungmedicin vid Karolinska institutet i Solna.
KOL debuterar vanligen mellan 45 och 50 års ålder och av de rökare som uppnår 75 års ålder har hälften KOL. Nedbrytningen av lungorna kan dock bromsas genom rökstopp.
– KOL går inte att bota, men rökstopp innebär att förloppet bromsas upp betydligt. Fysisk aktivitet och symtomlindrande läkemedel lindrar symtomen, ger bättre livskvalitet och underlättar andningen. Många människor som är i riskzonen skulle både förbättra sin livskvalitet och leva längre om de testade sig och fick hjälp tidigare, säger Kjell Larsson.
Testa kunskaper om KOL
På www.harduKOL.se kan rökare, före detta rökare och andra testa sina kunskaper om KOL samt anmäla sig till en e-kurs om sjukdomen. Man kan också delta i en undersökning om hur det är att leva med KOL. De första resultaten publiceras under sommaren 2011.
NetdoktorPro rapporterar från ERS
Följ vår bevakning av European Respiratory Society (ERS) årliga kongress. Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
– Kampanjen syftar framför allt till att få rökare och före detta rökare över 45 år som har andnöd eller hosta att uppsöka vårdcentralen för att kontrollera sina spirometrivärden. Vår målsättning med kampanjen är att minst 5 000 människor i riskgruppen ska boka tid för att genomföra en spirometri, säger Mats Halldin läkare och medicinsk chef på Netdoktor.se.
På www.harduKOL.se kan patienten:
- Testa sina kunskaper och lära sig mer om KOL
- Registrera sig för en skräddarsydd mejlbaserad KOL-skola.
- Delta i en undersökning som syftar till att sprida kunskap om sjukdomen.
- Dela med sig av sina erfarenheter och hjälpa till att sprida kunskap om KOL.
Till patientinformation om KOL, att skriva ut till patient
Till medicinsk översikt om KOL, skriven av Leif Bjermer, professor och överläkare i lungmedicin och allergologi, vid Skånes universitetssjukhus.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från ERS (European Respiratory Society) årliga kongress? Lämna din e-postadress här »