Många misstolkar spirometrivärdet
Läkarna har koll på när spirometri ska göras men hur provresultatet ska tolkas är inte lika självklart. Många blandar till exempel ihop astma och kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL. Det visar resultatet från ett quiz på NetdoktorPro.

I quizet följer du som läkare patientfallet om en 57-årig kvinna som besöker vårdcentralen efter att tre veckor tidigare ha behandlats för en akut luftvägsinfektion. De senaste åren har hon drabbats av återkommande förkylningar och vid senaste läkarbesöket visade blodproven på lätt avvikande resultat. Vidare hade hon allergibesvär som barn och har rökt stora delar av livet.
Majoriteten, 75 procent, av de närmare 380 som har svarat på frågan om hur de skulle gå vidare anser att spirometri ska göras. Däremot råder det delade meningar om hur spirometrivärdet ska tolkas och endast en tredjedel svarade rätt på frågan. Tydligt är att många tycker det är svårt att hålla isär astma och kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL.
Diagnoserna delar flera symtom
Astma och KOL är idag nästan lika vanligt förekommande och delar flera symtom. Och enligt Claes-Göran Löfdahl, överläkare vid Lunds universitetssjukhus samt professor emeritus i lungmedicin och allergologi vid Lunds universitet, menar att det inte är ovanligt att läkare förväxlar sjukdomarna.
– Det beror troligtvis på att vissa anammar gammal medicinsk kunskap samt att man inte använder spirometern adekvat, säger han.
NetdoktorPro rapporterar från ERS
Följ vår bevakning av European Respiratory Society (ERS) årliga kongress. Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
Spirometri kan utesluta KOL
Något som särskiljer diagnoserna är att astmatikern vanligtvis uppvisar en normal spirometri efter behandling eller när astmaattacken avklingat, till skillnad från KOL-patienten.
– Ett spirometrivärde inom normalgränsen räcker således inte för att utesluta astma – det är viktigt att komma ihåg, säger Claes-Göran Löfdahl.
Däremot menar han att en normal spirometri, efter bronkdilatation, kan utesluta KOL.
Testa hur bra koll du har på astma och KOL här! När du har besvarat frågan får du direkt reda på det rätta svaret.
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från ERS (European Respiratory Society) årliga kongress? Lämna din e-postadress här »
-
ERS – NetdoktorPro bevakar kongressen
Här samlar vi vår kongressbevakning från European Respiratory Society (ERS) internationella kongress. Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
-
Astma
Ett tillstånd med akut och/eller kronisk inflammation av de nedre luftvägarna men majoriteten med astma har samtidigt engagemang av de övre luftvägarna (rinit).
-
Nya rekommendationer för behandling av astma
Nyligen publicerade Läkemedelsverket nya behandlingsrekommendationer för astma (samt kroniskt obstruktiv lungsjukdom). Det primära målet med rekommendationerna är att stödja primärvården i att ge en adekvat behandling, oavsett var i landet patienten bor.
-
Stora skillnader i praxis vid behandling av KOL – så här bör du inom sjukvården tänka
Även om den medicinska utvecklingen gått framåt så finns det idag fortfarande stora skillnader i hur KOL-patienter tas om hand i vården. För att minimera bristerna i omhändertagandet och att fler ska få möjlighet till en bra behandling är det viktigt att riktlinjer efterföljs.
-
Hosta
Hosta är i grunden en naturlig skyddsreflex för kroppen och ett mycket vanligt symtom både vid övre och nedre luftvägsinfektioner. Hosta förekommer även vid en rad andra tillstånd och kan vara utlöst av såväl mekanisk som kemisk irritation.