Många misstolkar spirometrivärdet
Läkarna har koll på när spirometri ska göras men hur provresultatet ska tolkas är inte lika självklart. Många blandar till exempel ihop astma och kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL. Det visar resultatet från ett quiz på NetdoktorPro.

NetdoktorPro rapporterar från ERS
Följ vår bevakning av European Respiratory Society (ERS) årliga kongress. Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
I quizet följer du som läkare patientfallet om en 57-årig kvinna som besöker vårdcentralen efter att tre veckor tidigare ha behandlats för en akut luftvägsinfektion. De senaste åren har hon drabbats av återkommande förkylningar och vid senaste läkarbesöket visade blodproven på lätt avvikande resultat. Vidare hade hon allergibesvär som barn och har rökt stora delar av livet.
Majoriteten, 75 procent, av de närmare 380 som har svarat på frågan om hur de skulle gå vidare anser att spirometri ska göras. Däremot råder det delade meningar om hur spirometrivärdet ska tolkas och endast en tredjedel svarade rätt på frågan. Tydligt är att många tycker det är svårt att hålla isär astma och kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL.
Diagnoserna delar flera symtom
Astma och KOL är idag nästan lika vanligt förekommande och delar flera symtom. Och enligt Claes-Göran Löfdahl, överläkare vid Lunds universitetssjukhus samt professor emeritus i lungmedicin och allergologi vid Lunds universitet, menar att det inte är ovanligt att läkare förväxlar sjukdomarna.
– Det beror troligtvis på att vissa anammar gammal medicinsk kunskap samt att man inte använder spirometern adekvat, säger han.
Spirometri kan utesluta KOL
Något som särskiljer diagnoserna är att astmatikern vanligtvis uppvisar en normal spirometri efter behandling eller när astmaattacken avklingat, till skillnad från KOL-patienten.
– Ett spirometrivärde inom normalgränsen räcker således inte för att utesluta astma – det är viktigt att komma ihåg, säger Claes-Göran Löfdahl.
Däremot menar han att en normal spirometri, efter bronkdilatation, kan utesluta KOL.
Testa hur bra koll du har på astma och KOL här! När du har besvarat frågan får du direkt reda på det rätta svaret.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från ERS (European Respiratory Society) årliga kongress? Lämna din e-postadress här »
-
ERS – NetdoktorPro bevakar kongressen
Här samlar vi vår kongressbevakning från European Respiratory Society (ERS) internationella kongress. Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
-
Två typer av svår astma som kan behandlas med biologiska läkemedel
Mycket har hänt de senaste åren när det gäller läkemedel vid svår astma. Bland annat har biologiska läkemedel blivit ett allt vanligare behandlingsalternativ. För att fler ska bli hjälpta av de nya behandlingsmetoderna behöver vårdpersonal bli bättre på att särskilja och känna igen olika typer av astma.
-
Infektionsexperten: “Alla läkare borde tänka lite mer förebyggande”
Det är viktigt att professionen är insatt och föreslår pneumokockvaccination till dem som riskerar att drabbas av svår sjukdom. Här delar infektionsläkaren Jonas Ahl med sig av sina bästa råd till kollegorna som träffar patienter i riskgrupp.
-
Lungcancernyheter från ESMO 2021
Under den europeiska kongressen inom onkologi, ESMO, presenterades i år flera nyheter som har betydelse för framtidens lungcancervård. Dessa kan du ta del av i en kongressrapport här.
-
Tidigare rökare med misstänkt lungcancer
Förskoleläraren Katarina, 62 år, behandlas idag för lindrig hypertoni och astma. Nu söker hon akut vård för en övre luftvägsinfektion då hon sett strimmor av blod i upphostningarna. Finns det skäl för att misstänka lungcancer?
-
KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom
KOL är egentligen ett samlingsbegrepp för flera olika sjukdomstillstånd i luftvägar och lungor som uttrycks olika starkt hos olika individer. Ofta finner man hos en och samma individ olika sjukdomsmönster lokaliserade till olika delar av en och samma lunga. I praktiken är rökning den dominerande orsaksfaktorn men även icke-rökare drabbas.
-
Akut bronkit
Akut infektion i de nedre luftvägarna som förorsakar inflammation i bronkerna, men inte inflammation i lungparenkymet.
-
ERS 2021 – med fokus på obstruktiva lungsjukdomar
I sin kongressrapport återger och reflekterar överläkare Anne Lindberg kring de största nyheterna som hon tog del av under ERS i år.