
Ny läkemedelsrekommendation för patienter med malignt melanom
NT-rådet rekommenderar nu att använda PD1-immuncheckpointhämmaren nivolumab (Opdivo) i adjuvant syfte till patienter med malignt melanom. Tidigare har läkemedlet endast förordnats vid framskriden sjukdom som inte går att operera.
Nivolumab (Opdivo) godkändes för indikationen adjuvant behandling av melanom den 30 juli i år. Nu har NT-rådet publicerat en rekommendation om behandling vid indikation adjuvant behandling av melanom. Tidigare har immuncheckpointblockad vid malignt melanom bara rekommenderats vid framskriden sjukdom som inte går att operera, men nu kan behandlingen alltså ges i adjuvant syfte.
Mellan 150-200 svenska patienter kan årligen vara aktuella för den behandlingen. Dagens medicin har tidigare skrivit om hur tilläggsbehandling med läkemedel efter större operationer av malignt melanom minskar risken för återfall.
Studien som ligger till grund för NT-rådets nya rekommendationen visade att 71 procent av nivolumabbehandlade patienter hade klarat sig utan återfall inom ett år, jämfört med 61 procent i en kontrollgrupp som fick immuncheckpointhämmaren ipilimumab. Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket TLV bedömde nyligen att nivolumab är kostnadseffektivt på den aktuella indikationen. Opdivo har också varit föremål för en nationell upphandling enligt LOU där samtliga landsting deltagit. Avtal har tecknats där landstingen får en del av kostnaden återbetald.
Svenska patienter har sedan några månader tillbaka börjat söka sig till cancersjukhuset Docrates i Finland för behandling med Opdivo, det skriver tidningen Sjukhusläkaren. Tuomo Alanko, specialist i cancersjukdomar och överläkare i läkemedelsbehandling, säger till Sjukhusläkaren att några svenska melanompatienter har hunnit få behandlingen i form av intravenöst läkemedel.
– Tidigare har man inte haft effektiv behandling för opererat melanom efter operation, nu har vi en, säger Tuomo Alanko till Sjukhusläkaren.
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
- Sjukhusläkaren - https://www.sjukhuslakaren.se/svenskar-ges-ny-behandling-av-melanom/
- NT-rådet/SKL - https://www.janusinfo.se/download/18.241cb91b1671ce235dfa6b36/1543302523038/nivolumab-(Opdivo)-adjuvant-melanom-181127.pdf
- Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2018/11/28/immunterapi-forordas-i-samband-med-kirurgi/
Källor
-
Här är några tidiga symtom vid lungcancer
Primärvårdsläkare såväl som allmänheten kan bli bättre på att observera tidiga symtom vid lungcancer, vilka lätt kan förväxlas med andra tillstånd. Överläkare Mikael Johansson berättar om vad man bör vara uppmärksam på.
-
Lungcancer – är behandlingsgenombrottet här?
I snitt lever bara hälften av de som får en lungcancerdiagnos ett år senare. Att hitta sjukdomen i tid samt effektiv behandling är A och O för prognosen, men samtidigt något som varit svårt att upprätthålla. Idag ser dock förutsättningarna lite annorlunda ut.
-
ESMO 2020: Viktigt historiskt moment inom lungcancervården
I sin kongressrapport skriver lungcancerspecialisten Georgios Tsakonas om de viktigaste studierna, största utmaningarna och hetaste områdena inom akademisk lungcancerforskning.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s interaktiva fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
De här studierna måste vi känna till och diskutera
I sin kongressrapport refererar Henrik Lindman, överläkare i onkologi, kring de viktigaste nyheterna om bröstcancer som lyftes under ESMO 2020. NetdoktorPro frågar honom vad han vill säga till de som inte kunde delta i år.
-
ESMO 2020 – Nya steg i kampen mot bröstcancer
Flera viktiga bröstcancerstudier och nya spännande läkemedel, varav två förväntas bli godkända i Europa inom kort. Det skriver överläkare Henrik Lindman om i sin kongressrapport från ESMO här.
-
Så kan bröstcancervården bli mer jämlik
Ta fram lathundar för tunga vårdprogram och korta processen så att patienterna snabbare får tillgång till nya effektiva läkemedel. Det tycker Leif Klint, onkolog och överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, skulle göra den svenska bröstcancervården ännu bättre och mer jämlik.
-
Tillgången till effektiv cancerbehandling skiljer sig åt i landet
Immunterapi med CAR-T är idag en överlevnadsmöjlighet för svårt sjuka cancerpatienter. Tillgången till behandlingen ser dock väldigt olika ut, berättar hematologen Olle Werlenius.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu