Nytt hopp för patienter med aggressiv bröstcancer
Under ASCO-kongressen 2020 presenteras data från studier om spridd bröstcancer, där nya metoder “avsevärt förbättrade effekten” av behandlingen till en patientgrupp där det tidigare har saknats hopp. Det berättar överläkare Leif Klint som deltog på föreläsningarna.

Två nya studier om behandling vid spridd bröstcancer lyftes under den internationella cancerkongressen ASCO i år. En av dem var Keynote-355-studien, där immunterapi kombinerades med cytostatika vid metastatisk trippelnegativ bröstcancer.
Det visade sig att tillägget av immunterapi till cytostatika förbättrade effekten till patienter med PD-L1 positiv bröstcancer.
– Det innebär det att vi troligen kommer att få ytterligare ett godkännande att ge immunoterapi ihop med kemoterapi till patienter med trippelnegativ bröstcancer som är PD-L1 positiv. Sedan tidigare är ju immunoterapipreparatet Tecentriq godkänt till samma patientgrupp. Än så länge presenterades det inte några överlevnadsdata så måhända vill EMA invänta dessa data innan ett godkännande kommer inom Europa, säger Leif Klint, onkolog och överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
HER2-positiv bröstcancer med hjärnmetastaser
Den andra studien, HER2-climb, gav samma positiva resultat.
– Det handlar om tillägg av Tucatinib till Herceptin och Capecitabine hos patienter med HER2-positiv bröstcancer med hjärnmetastaser, där tillägget av Tucatinib avsevärt förbättrade effekten hos denna patientgrupp. De läkemedel vi har idag till denna patientgrupp har inte visat lika goda data som Tucatinib. När preparatet fått ett godkännande i Europa kommer det säkert att användas till denna patientgrupp, säger Leif Klint.
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
-
Bröstcancer
Bröstcancer är den vanligaste cancertypen bland kvinnor, både globalt och i Sverige. Parallellt med en ökande incidens har prognosen under de senaste decennierna förbättrats. Tidigare upptäckt, förbättrade behandlingsmetoder och multidisciplinära behandlingsteam är några av faktorerna bakom detta.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
Prostatacancer
En cancerform som drabbar blåshalskörteln, prostata, och är den vanligaste maligna sjukdomen hos svenska män. Närmare 11 000 nya fall av prostatacancer diagnostiseras varje år.
-
ESMO 2023: Nya studier om livmoderhalscancer kan påverka rekommendationerna
Två studier kan potentiellt påverka rekommendationerna.
-
Kombinationsbehandlingar med immunoterapi och ADC förlänger överlevnaden vid urotelial cancer
ESMO 2023 om urinblåsecancer
-
WCLC: ”Tsunami med studier som visar lovande resultat med ADCs”
I september 2023 ägde World Conference on Lung Cancer (WCLC) rum i Singapore och bjöd på en fascinerande inblick i den senaste utvecklingen inom lungcancerforskningen. Få en översikt över de spännande nyheterna som delades under konferensen, presenterade av Georgios Tsa...
-
ESMO 2023: Ökat intresset för övre GI-tumörer ger hopp om nya framtida behandlingar
Den 20 oktober gick startskottet för ESMO 2023 som hölls i Madrid. Det är tydligt att det finns ett enormt växande intresse för onkologi. 33 000 anmälda deltagare till årets konferens anländer som ett lämmeltåg från tunnelbanan till den enorma konferensanläggningen, en ...