Nytt hopp för patienter med aggressiv bröstcancer
Under ASCO-kongressen 2020 presenteras data från studier om spridd bröstcancer, där nya metoder “avsevärt förbättrade effekten” av behandlingen till en patientgrupp där det tidigare har saknats hopp. Det berättar överläkare Leif Klint som deltog på föreläsningarna.

Lär dig mer om skelettmetastaser
I en fortbildning från NetdoktorPro får du den senaste kunskapen om skelettmetastaser. utbildningen består av ett patientfall i fem delar, med kontrollfrågor som följs av ett kortare resonemang kring de olika svarsalternativen.
Två nya studier om behandling vid spridd bröstcancer lyftes under den internationella cancerkongressen ASCO i år. En av dem var Keynote-355-studien, där immunterapi kombinerades med cytostatika vid metastatisk trippelnegativ bröstcancer.
Det visade sig att tillägget av immunterapi till cytostatika förbättrade effekten till patienter med PD-L1 positiv bröstcancer.
– Det innebär det att vi troligen kommer att få ytterligare ett godkännande att ge immunoterapi ihop med kemoterapi till patienter med trippelnegativ bröstcancer som är PD-L1 positiv. Sedan tidigare är ju immunoterapipreparatet Tecentriq godkänt till samma patientgrupp. Än så länge presenterades det inte några överlevnadsdata så måhända vill EMA invänta dessa data innan ett godkännande kommer inom Europa, säger Leif Klint, onkolog och överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASCO (American Society of Clinical Oncology)? Lämna din e-postadress här »
HER2-positiv bröstcancer med hjärnmetastaser
Den andra studien, HER2-climb, gav samma positiva resultat.
– Det handlar om tillägg av Tucatinib till Herceptin och Capecitabine hos patienter med HER2-positiv bröstcancer med hjärnmetastaser, där tillägget av Tucatinib avsevärt förbättrade effekten hos denna patientgrupp. De läkemedel vi har idag till denna patientgrupp har inte visat lika goda data som Tucatinib. När preparatet fått ett godkännande i Europa kommer det säkert att användas till denna patientgrupp, säger Leif Klint.
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
IPÖ ger information om spridd bröstcancer
Idag saknas information om patienter med spridd bröstcancer i det nationella bröstcancerregistret. Men nu är detta på gång, beskriver Maria Ekholm, överläkare på onkologkliniken i Jönköping, tillika ordförande i arbetsgruppen för Individuell patientöversikt (IPÖ) Bröstcancer.
-
Patientversion av nationella vårdprogrammet bröstcancer
“Det här är en viktig insats eftersom den ger möjlighet till patienter att förstå vad som ligger till grund för behandlingsbeslut och rekommendationer”, säger Antonios Valachis, överläkare vid Onkologiska kliniken, Universitetssjukhuset Örebro samt regional representant i vårdprogramgruppen för bröstcancer.
-
Följ fem patientfall om njurcancer i ny fortbildning
“Vårt sätt att tänka kring behandling vid metastaserad njurcancer har ändrats tydligt senaste åren och året, och därför är utbildningen högaktuell”, säger Magnus Lindskog, docent och överläkare i urologisk onkologi.
-
Ojämlika förutsättningar att upptäcka bröstcancer
I socialstyrelsens utvärdering av bröstcancerscreening, som för första gången gjorts i Sverige konstaterar man nu stora skillnader mellan regionerna. Både i hur många som erbjuds screening och tiden mellan undersökningarna.
-
Njurcancer
Njurcancer utgör 2–3 procent av maligna tumörer hos människan med ca 1200 nya fall per år i Sverige. Njurcancer är ovanligt före 40 års ålder med den högsta incidensen i 70-årsåldern (65-75) vid diagnostillfället.
-
Skelettmetastaser
Metastaser till skelettet förekommer vid nästan alla cancerformer men domineras av prostatacancer för män och bröstcancer för kvinnor. Idag lever uppskattningsvis 8 000 till 10 000 svenskar med skelettmetastaser.