Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Onkologi

Nytt hopp för patienter med aggressiv bröstcancer

Under ASCO-kongressen 2020 presenteras data från studier om spridd bröstcancer, där nya metoder “avsevärt förbättrade effekten” av behandlingen till en patientgrupp där det tidigare har saknats hopp. Det berättar överläkare Leif Klint som deltog på föreläsningarna.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2020-06-09

Nytt hopp för patienter med aggressiv bröstcancer
Annons

Två nya studier om behandling vid spridd bröstcancer lyftes under den internationella cancerkongressen ASCO i år. En av dem var Keynote-355-studien, där immunterapi kombinerades med cytostatika vid metastatisk trippelnegativ bröstcancer.

Det visade sig att tillägget av immunterapi till cytostatika förbättrade effekten till patienter med PD-L1 positiv bröstcancer.

– Det innebär det att vi troligen kommer att få ytterligare ett godkännande att ge immunoterapi ihop med kemoterapi till patienter med trippelnegativ bröstcancer som är PD-L1 positiv. Sedan tidigare är ju immunoterapipreparatet Tecentriq godkänt till samma patientgrupp. Än så länge presenterades det inte några överlevnadsdata så måhända vill EMA invänta dessa data innan ett godkännande kommer inom Europa, säger Leif Klint, onkolog och överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Annons
Annons

HER2-positiv bröstcancer med hjärnmetastaser

Den andra studien, HER2-climb, gav samma positiva resultat.

– Det handlar om tillägg av Tucatinib till Herceptin och Capecitabine hos patienter med HER2-positiv bröstcancer med hjärnmetastaser, där tillägget av Tucatinib avsevärt förbättrade effekten hos denna patientgrupp. De läkemedel vi har idag till denna patientgrupp har inte visat lika goda data som Tucatinib. När preparatet fått ett godkännande i Europa kommer det säkert att användas till denna patientgrupp, säger Leif Klint.

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.