
Nytt hopp för patienter med aggressiv bröstcancer
Under Asco-kongressen 2020 presenteras data från studier om spridd bröstcancer, där nya metoder “avsevärt förbättrade effekten” av behandlingen till en patientgrupp där det tidigare har saknats hopp. Det berättar överläkare Leif Klint som deltog på föreläsningarna.
Två nya studier om behandling vid spridd bröstcancer lyftes under den internationella cancerkongressen Asco i år. En av dem var Keynote-355-studien, där immunterapi kombinerades med cytostatika vid metastatisk trippelnegativ bröstcancer.
Det visade sig att tillägget av immunterapi till cytostatika förbättrade effekten till patienter med PD-L1 positiv bröstcancer.
– Det innebär det att vi troligen kommer att få ytterligare ett godkännande att ge immunoterapi ihop med kemoterapi till patienter med trippelnegativ bröstcancer som är PD-L1 positiv. Sedan tidigare är ju immunoterapipreparatet Tecentriq godkänt till samma patientgrupp. Än så länge presenterades det inte några överlevnadsdata så måhända vill EMA invänta dessa data innan ett godkännande kommer inom Europa, säger Leif Klint, onkolog och överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
KURS - Immunterapi vid lungcancer: Här lär du dig det senaste om immunterapi vid lungcancer »
HER2-positiv bröstcancer med hjärnmetastaser
Den andra studien, HER2-climb, gav samma positiva resultat.
– Det handlar om tillägg av Tucatinib till Herceptin och Capecitabine hos patienter med HER2-positiv bröstcancer med hjärnmetastaser, där tillägget av Tucatinib avsevärt förbättrade effekten hos denna patientgrupp. De läkemedel vi har idag till denna patientgrupp har inte visat lika goda data som Tucatinib. När preparatet fått ett godkännande i Europa kommer det säkert att användas till denna patientgrupp, säger Leif Klint.
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
-
Här är några tidiga symtom vid lungcancer
Primärvårdsläkare såväl som allmänheten kan bli bättre på att observera tidiga symtom vid lungcancer, vilka lätt kan förväxlas med andra tillstånd. Överläkare Mikael Johansson berättar om vad man bör vara uppmärksam på.
-
Lungcancer – är behandlingsgenombrottet här?
I snitt lever bara hälften av de som får en lungcancerdiagnos ett år senare. Att hitta sjukdomen i tid samt effektiv behandling är A och O för prognosen, men samtidigt något som varit svårt att upprätthålla. Idag ser dock förutsättningarna lite annorlunda ut.
-
ESMO 2020: Viktigt historiskt moment inom lungcancervården
I sin kongressrapport skriver lungcancerspecialisten Georgios Tsakonas om de viktigaste studierna, största utmaningarna och hetaste områdena inom akademisk lungcancerforskning.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s interaktiva fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
De här studierna måste vi känna till och diskutera
I sin kongressrapport refererar Henrik Lindman, överläkare i onkologi, kring de viktigaste nyheterna om bröstcancer som lyftes under ESMO 2020. NetdoktorPro frågar honom vad han vill säga till de som inte kunde delta i år.
-
ESMO 2020 – Nya steg i kampen mot bröstcancer
Flera viktiga bröstcancerstudier och nya spännande läkemedel, varav två förväntas bli godkända i Europa inom kort. Det skriver överläkare Henrik Lindman om i sin kongressrapport från ESMO här.
-
Så kan bröstcancervården bli mer jämlik
Ta fram lathundar för tunga vårdprogram och korta processen så att patienterna snabbare får tillgång till nya effektiva läkemedel. Det tycker Leif Klint, onkolog och överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, skulle göra den svenska bröstcancervården ännu bättre och mer jämlik.
-
Tillgången till effektiv cancerbehandling skiljer sig åt i landet
Immunterapi med CAR-T är idag en överlevnadsmöjlighet för svårt sjuka cancerpatienter. Tillgången till behandlingen ser dock väldigt olika ut, berättar hematologen Olle Werlenius.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu