Sena återfall vid bröstcancer – det här bör du som läkare tänka på
Hos en patient som har behandlats, och anses vara botad från bröstcancer, finns det alltid en viss kvarstående risk för återfall. Som allmänläkare är det vissa saker som är extra viktiga att tänka på i mötet med dessa patienter. Om det berättar Maria Ekholm, överläkare på onkologkliniken i Jönköping, i en videointervju.
Ett återfall av cancer innebär att det fanns cancerceller kvar som den primära behandlingen inte eliminerade. Det som gör just återfall i bröstcancer speciellt är att de kan uppstå många år efter avslutad behandling, till och med över 20 år efteråt. Sena återfall är särskilt vanligt vid så kallad hormonkänslig och HER2-negativ bröstcancer.
Återfall i bröstcancer kan delas in i två huvudtyper. Det ena är lokala återfall och det andra är återfall i form av fjärrmetastaser. Dessa två typer har olika prognos och hanteras och behandlas på olika sätt.
KURS - Immunterapi vid lungcancer: Här lär du dig det senaste om immunterapi vid lungcancer »
Vid misstänkt spridd bröstcancer
Som allmänläkare är det vissa saker som är viktiga att känna till om återfall vid bröstcancer. Det här lyfter Maria Ekholm, överläkare på onkologkliniken i Jönköping:
- Hos patienter med en tidigare behandlad bröstcancer finns det alltid en viss kvarstående risk för återfall.
- Som allmänläkare bör man vara extra uppmärksam på om dessa patienter söker för långdragna smärtor eller oklara symtom. I dessa fall är det viktig att gå vidare med utredning för att utesluta metastaserad bröstcancer.
- Om man som allmänläkare diagnostiserar misstänkt spridd bröstcancer är det viktigt att omgående skicka en remiss till närmsta onkologklinik. Det är bra att även kontakta onkologjouren för att ta reda på om det krävs kompletterande utredningar.
- Idag kan patienter med spridd bröstcancer leva i många år och därför är det viktigt att fortsätta behandla patientens eventuella övriga sjukdomar som tidigare.
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
-
Multipelt Myelom
En form blodcancersjukdom där introduktion av nya läkemedel har lett till en trefaldig dubbling av prevalensen från 1980 till 2012.
-
Råder viss osäkerhet kring behandling vid skelettmetastaser
Det råder fortfarande delade uppfattningar om när man ska sätta in skelettstärkande medicinering hos en patient med nyupptäckt skelettmetastasiering – samt när man ska strålbehandla. I en videointervju berättar överläkaren Henrik Lindman om hur man bör resonera.
-
Det ledde till fler levnadsår med förbättrad livskvalitet
Överlevnaden näst intill fördubblades när patienter med avancerad prostatacancer fick tilläggsbehandling. Det är så pass övertygande resultat att det kan komma att ändra klinisk praxis, menar vår expert Jan-Erik Damber.
-
ESMO 2020: Viktigt historiskt moment inom lungcancervården
I sin kongressrapport skriver lungcancerspecialisten Georgios Tsakonas om de viktigaste studierna, största utmaningarna och hetaste områdena inom akademisk lungcancerforskning.
-
Där pågår flest vs färst kliniska studier
Det finns stora skillnader mellan de europeiska länderna när det gäller tillgång till cancerläkemedel. Detta gäller både nya läkemedel under utveckling, där det finns olika tillgång till att delta i kliniska studier, och redan godkända läkemedel.
-
Primära hjärntumörer hos vuxna
Primära hjärntumörer hos vuxna finns av många typer. Även de hjärntumörer som är benigna kan bli livshotande på grund av det begränsade utrymmet i skallen.
-
De här studierna måste vi känna till och diskutera
I sin kongressrapport refererar Henrik Lindman, överläkare i onkologi, kring de viktigaste nyheterna om bröstcancer som lyftes under ESMO 2020. NetdoktorPro frågar honom vad han vill säga till de som inte kunde delta i år.
-
ESMO 2020 – Nya steg i kampen mot bröstcancer
Flera viktiga bröstcancerstudier och nya spännande läkemedel, varav två förväntas bli godkända i Europa inom kort. Det skriver överläkare Henrik Lindman om i sin kongressrapport från ESMO här.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu