Sena återfall vid bröstcancer – det här bör du som läkare tänka på
Hos en patient som har behandlats, och anses vara botad från bröstcancer, finns det alltid en viss kvarstående risk för återfall. Som allmänläkare är det vissa saker som är extra viktiga att tänka på i mötet med dessa patienter. Om det berättar Maria Ekholm, överläkare på onkologkliniken i Jönköping, i en videointervju.
Så upplever bröstcancerpatienter sin vård och behandling
Tidigare webbinarium om Nationellt vårdprogram bröstcancer - vad innebär det för patienten?
Ett återfall av cancer innebär att det fanns cancerceller kvar som den primära behandlingen inte eliminerade. Det som gör just återfall i bröstcancer speciellt är att de kan uppstå många år efter avslutad behandling, till och med över 20 år efteråt. Sena återfall är särskilt vanligt vid så kallad hormonkänslig och HER2-negativ bröstcancer.
Återfall i bröstcancer kan delas in i två huvudtyper. Det ena är lokala återfall och det andra är återfall i form av fjärrmetastaser. Dessa två typer har olika prognos och hanteras och behandlas på olika sätt.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASCO (American Society of Clinical Oncology)? Lämna din e-postadress här »
Vid misstänkt spridd bröstcancer
Som allmänläkare är det vissa saker som är viktiga att känna till om återfall vid bröstcancer. Det här lyfter Maria Ekholm, överläkare på onkologkliniken i Jönköping:
- Hos patienter med en tidigare behandlad bröstcancer finns det alltid en viss kvarstående risk för återfall.
- Som allmänläkare bör man vara extra uppmärksam på om dessa patienter söker för långdragna smärtor eller oklara symtom. I dessa fall är det viktig att gå vidare med utredning för att utesluta metastaserad bröstcancer.
- Om man som allmänläkare diagnostiserar misstänkt spridd bröstcancer är det viktigt att omgående skicka en remiss till närmsta onkologklinik. Det är bra att även kontakta onkologjouren för att ta reda på om det krävs kompletterande utredningar.
- Idag kan patienter med spridd bröstcancer leva i många år och därför är det viktigt att fortsätta behandla patientens eventuella övriga sjukdomar som tidigare.
Avancerad njurcellscancer - Hur tänka kring behandling?
De senaste åren har nya behandlingsmöjligheter för njurcancerpatienter gett hopp om förbättrade framtidsutsikter och längre överlevnad för njurcancerpatienter.
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
-
NetdoktorPro rapporterar från ASCO och EHA
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från årets ASCO- samt EHA-möte.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
Njurcancer
Njurcancer utgör 2–3 procent av maligna tumörer hos människan med ca 1200 nya fall per år i Sverige. Njurcancer är ovanligt före 40 års ålder med den högsta incidensen i 70-årsåldern (65-75) vid diagnostillfället.
-
Val av behandling vid njurcancer: ”Ofta svårt”
Eftersom behandling vid avancerad njurcancer förändrats mycket de senaste åren, har NetdoktorPro tillsammans med Magnus Lindskog, onkolog vid Karolinska Universitetssjukhuset, tagit fram en fortbildning för onkologer och urologer. Fortbildningen tar bland annat upp ett ...
-
Cancervaccin tillsammans med immunterapi effektiv mot malignt melanom
Kombinationen av cancervaccin och immunterapi minskar risken för återfall eller död bland patienter med malignt melanom. Det visar färska resultat från en stor fas II-studie.
-
Flera viktiga framsteg inom dermatologi: Snart kan “känslig hud” bli en egen diagnos
Mycket har hänt inom det dermatologiska fältet under senare år, och patienter erbjuds både fler och effektivare behandlingar än någonsin tidigare. Här delar dermatologen Ada Girinta med sig av sina tankar kring utvecklingen och ger sin spaning framåt på området.
-
Studie: Immunterapi mest effektiv på morgonen
Tidiga analyser av data tyder på att effekten av immunterapi är bäst på morgonen. Det innebär att behandlingens tidpunkt kan vara av stor betydelse.