Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Film | Onkologi

Sena återfall vid bröstcancer – det här bör du som läkare tänka på

Hos en patient som har behandlats, och anses vara botad från bröstcancer, finns det alltid en viss kvarstående risk för återfall. Som allmänläkare är det vissa saker som är extra viktiga att tänka på i mötet med dessa patienter. Om det berättar Maria Ekholm, överläkare på onkologkliniken i Jönköping, i en videointervju.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2021-02-04

Annons

Ett återfall av cancer innebär att det fanns cancerceller kvar som den primära behandlingen inte eliminerade. Det som gör just återfall i bröstcancer speciellt är att de kan uppstå många år efter avslutad behandling, till och med över 20 år efteråt. Sena återfall är särskilt vanligt vid så kallad hormonkänslig och HER2-negativ bröstcancer.

Återfall i bröstcancer kan delas in i två huvudtyper. Det ena är lokala återfall och det andra är återfall i form av fjärrmetastaser. Dessa två typer har olika prognos och hanteras och behandlas på olika sätt.

Annons
Annons

Vid misstänkt spridd bröstcancer

Som allmänläkare är det vissa saker som är viktiga att känna till om återfall vid bröstcancer. Det här lyfter Maria Ekholm, överläkare på onkologkliniken i Jönköping:

  • Hos patienter med en tidigare behandlad bröstcancer finns det alltid en viss kvarstående risk för återfall.
  • Som allmänläkare bör man vara extra uppmärksam på om dessa patienter söker för långdragna smärtor eller oklara symtom. I dessa fall är det viktig att gå vidare med utredning för att utesluta metastaserad bröstcancer.
  • Om man som allmänläkare diagnostiserar misstänkt spridd bröstcancer är det viktigt att omgående skicka en remiss till närmsta onkologklinik. Det är bra att även kontakta onkologjouren för att ta reda på om det krävs kompletterande utredningar.
  • Idag kan patienter med spridd bröstcancer leva i många år och därför är det viktigt att fortsätta behandla patientens eventuella övriga sjukdomar som tidigare.
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.