Sena återfall vid bröstcancer – det här bör du som läkare tänka på
Hos en patient som har behandlats, och anses vara botad från bröstcancer, finns det alltid en viss kvarstående risk för återfall. Som allmänläkare är det vissa saker som är extra viktiga att tänka på i mötet med dessa patienter. Om det berättar Maria Ekholm, överläkare på onkologkliniken i Jönköping, i en videointervju.
Ett återfall av cancer innebär att det fanns cancerceller kvar som den primära behandlingen inte eliminerade. Det som gör just återfall i bröstcancer speciellt är att de kan uppstå många år efter avslutad behandling, till och med över 20 år efteråt. Sena återfall är särskilt vanligt vid så kallad hormonkänslig och HER2-negativ bröstcancer.
Återfall i bröstcancer kan delas in i två huvudtyper. Det ena är lokala återfall och det andra är återfall i form av fjärrmetastaser. Dessa två typer har olika prognos och hanteras och behandlas på olika sätt.
Vid misstänkt spridd bröstcancer
Som allmänläkare är det vissa saker som är viktiga att känna till om återfall vid bröstcancer. Det här lyfter Maria Ekholm, överläkare på onkologkliniken i Jönköping:
- Hos patienter med en tidigare behandlad bröstcancer finns det alltid en viss kvarstående risk för återfall.
- Som allmänläkare bör man vara extra uppmärksam på om dessa patienter söker för långdragna smärtor eller oklara symtom. I dessa fall är det viktig att gå vidare med utredning för att utesluta metastaserad bröstcancer.
- Om man som allmänläkare diagnostiserar misstänkt spridd bröstcancer är det viktigt att omgående skicka en remiss till närmsta onkologklinik. Det är bra att även kontakta onkologjouren för att ta reda på om det krävs kompletterande utredningar.
- Idag kan patienter med spridd bröstcancer leva i många år och därför är det viktigt att fortsätta behandla patientens eventuella övriga sjukdomar som tidigare.
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
-
Bröstcancer
Bröstcancer är den vanligaste cancertypen bland kvinnor, både globalt och i Sverige. Parallellt med en ökande incidens har prognosen under de senaste decennierna förbättrats. Tidigare upptäckt, förbättrade behandlingsmetoder och multidisciplinära behandlingsteam är några av faktorerna bakom detta.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
ASCO 2023: Fyra forskningsnyheter om lungcancer
Under American Society of Clinical Oncology (ASCO) 2023 presenterades ett antal forskningsresultat gällande lungcancer. Här har NetdoktorPro:s medicinska chef Mats Halldin listat fyra forskningsnyheter om cancerformen.
-
ASCO GU 2023 på 1 minut med professor Börje Ljungberg
Här sammanfattar Börje Ljungberg, professor i urologi vid Umeå universitet, de viktigaste punkterna han tog med sig från ASCO GU 2023.
-
ASCO GU: Precisionsmedicin är på väg inom prostatacancer
Anders Bjartell, professor i urologisk cancerforskning och överläkare vid Skåne universitetssjukhus sammanfattar.
-
ASCO GU och urinblåsecancer: ”Ganska fattigt på nyheter”
Det var relativt få “kioskvältare” avseende behandling av urinblåsecancer under ASCO GU 2023.
-
ASCO GU: ”Stort intresse för behandling av njurcancer”
Börje Ljungberg, professor i urologi vid Umeå universitet var på plats under ASCO GU 2023.