
"Skelettstärkande behandling bör sättas in direkt"
Hälften av alla som gjort NetdoktorPro:s webbutbildning i skelettmetastaser har svarat att de prioriterar strålning vid skelettmetastaser, och väntar med att sätta in skelettstärkande behandling.
– Man kan stråla på en gång, men man bör lägga till skelettstärkande behandling redan från början, säger Henrik Lindman, överläkare i onkologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.
I NetdoktorPro:s utbildning i skelettmetastaser får läkare och sjukvårdspersonal följa Anders, 67, som misstänks ha skelettmetastaser i höger bäcken. Han är sedan tidigare frisk och arbetar fortfarande som lärare. En slätröntgen gjordes eftersom han haft envisa smärtor i drygt tre månader.
>>>Följ patientfallet om Anders, 67, med misstänka skelettmetastaser.
Rätt diagnos för Anders är manlig bröstcancer. I NetdoktorPro:s utbildning har nästintill alla deltagare resonerat helt korrekt inledningsvis, att patienten kan utredas polikliniskt och att man börjar med att granska röntgenbilderna och kalla patienten inom någon vecka.
Hur man sen ska börja sin utredning råder det dock skilda åsikter om. Det populäraste svaret var att börja med beställning av ett blodprovsbatteri med rutinprover och tumörmarkörer (PSA), nästan lika många svarade att de börjar med en datortomografi av thorax. Sanningen är att båda tillvägagångssätten ingår i en primärutredning.
– Det behövs både omfattande labprover och en datortomografi eller motsvarande, säger Henrik Lindman som också varit med och utformat läkarutbildningen.
KURS - Immunterapi vid lungcancer: Här lär du dig det senaste om immunterapi vid lungcancer »
Drygt hälften väntar med skelettstärkande behandling
Något som sticker ut rejält mycket är val av inledande behandling. Utredningen med datortomografi visade lite oväntat att Anders hade en 2 cm stor förtätning i vänster bröstkörtel samt misstänkta förstorade lymfkörtlar i vänster axill. Man fann även osteolytiska skelettmetastaser i kotorna Th6, Th8 och L3, i revben bilateralt samt den större destruktionen i höger acetabelum som var känd sedan tidigare. Ingen fraktur noterades. Biopsi av resistensen i vänster bröstkörtel visar en långsamväxande hormonkänslig bröstcancer utan HER2-uttryck, och Anders har redan ordinerats Tamoxifen som behandling av bröstcancersjukdomen. Blodprover visar normalt kalcium, men klart förhöjt ALP. Blodstatus är normalt.
Här har drygt 50 procent svarat fel, att patienten får komplettera tamoxifenbehandlingen med strålning av höger höft och ryggkotorna och vid senare progress adderas skelettstärkande behandling. Att börja med strålbehandling kan enligt Henrik Lindman vara helt rimligt, även fast många inte behöver strålbehandling i det läget. Rätt svar är dock att patienten omedelbart ska få skelettstärkande medicin som komplement till den antitumorala terapin.
Är det oroande att drygt 50 procent svarat fel, att de börjar med strålning?
– Nej inte ett dugg, det kan vara helt rimligt och det beror på hur mycket symtom patienten har. Det som gör alternativet fel är att det står att man senare lägger till skelettstärkande behandling. Man kan stråla på en gång, men man bör lägga till skelettstärkande behandling redan från början eftersom det har smärtlindrande och kalksänkande egenskaper i akutskedet och man undviker att det glöms bort i senare skede, säger Henrik Lindman.
>>>Följ patientfallet och lär dig mer om skelettmetastaser här.
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
-
Här är några tidiga symtom vid lungcancer
Primärvårdsläkare såväl som allmänheten kan bli bättre på att observera tidiga symtom vid lungcancer, vilka lätt kan förväxlas med andra tillstånd. Överläkare Mikael Johansson berättar om vad man bör vara uppmärksam på.
-
Lungcancer – är behandlingsgenombrottet här?
I snitt lever bara hälften av de som får en lungcancerdiagnos ett år senare. Att hitta sjukdomen i tid samt effektiv behandling är A och O för prognosen, men samtidigt något som varit svårt att upprätthålla. Idag ser dock förutsättningarna lite annorlunda ut.
-
ESMO 2020: Viktigt historiskt moment inom lungcancervården
I sin kongressrapport skriver lungcancerspecialisten Georgios Tsakonas om de viktigaste studierna, största utmaningarna och hetaste områdena inom akademisk lungcancerforskning.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s interaktiva fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
De här studierna måste vi känna till och diskutera
I sin kongressrapport refererar Henrik Lindman, överläkare i onkologi, kring de viktigaste nyheterna om bröstcancer som lyftes under ESMO 2020. NetdoktorPro frågar honom vad han vill säga till de som inte kunde delta i år.
-
ESMO 2020 – Nya steg i kampen mot bröstcancer
Flera viktiga bröstcancerstudier och nya spännande läkemedel, varav två förväntas bli godkända i Europa inom kort. Det skriver överläkare Henrik Lindman om i sin kongressrapport från ESMO här.
-
Så kan bröstcancervården bli mer jämlik
Ta fram lathundar för tunga vårdprogram och korta processen så att patienterna snabbare får tillgång till nya effektiva läkemedel. Det tycker Leif Klint, onkolog och överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, skulle göra den svenska bröstcancervården ännu bättre och mer jämlik.
-
Tillgången till effektiv cancerbehandling skiljer sig åt i landet
Immunterapi med CAR-T är idag en överlevnadsmöjlighet för svårt sjuka cancerpatienter. Tillgången till behandlingen ser dock väldigt olika ut, berättar hematologen Olle Werlenius.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu