Tipsa dina patienter: Patientversion av nationella vårdprogrammet bröstcancer
“Det här är en viktig insats eftersom den ger möjlighet till patienter att förstå vad som ligger till grund för behandlingsbeslut och rekommendationer”, säger Antonios Valachis, docent och överläkare vid Onkologiska kliniken, Universitetssjukhuset Örebro samt regional representant i vårdprogramgruppen för vårdprogram bröstcancer.
Så upplever bröstcancerpatienter sin vård och behandling
Tidigare webbinarium om Nationellt vårdprogram bröstcancer - vad innebär det för patienten?
De nationella vårdprogrammen riktar sig främst till vårdpersonal, därför är också texterna svårlästa för gemene man. Men för att patienterna ska få möjlighet att vara delaktig i sin vårdresa är det av vikt att de är införstådda i vårdprogrammets innehåll. I en utvärdering av vårdprogrammen (2016) visade det sig att det fanns en efterfrågan på patientversioner.
Nu har hälsoportalen Netdoktor.se (NetdoktorPro:s systerbolag) skapat en patientversion om vårdprogrammet; ”Nationellt vårdprogram – för dig med bröstcancer”. Patientversionen har gjorts i form av en webbaserad utbildning och är framtagen tillsammans med Antonios Valachis, docent och överläkare vid Onkologiska kliniken, Universitetssjukhuset Örebro samt regional representant i vårdprogramgruppen för vårdprogram bröstcancer.
– Det här är en viktig insats eftersom den ger möjlighet till patienter att förstå vad som ligger till grund för behandlingsbeslut och rekommendationer, säger han.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASCO (American Society of Clinical Oncology)? Lämna din e-postadress här »
Så får man tillgång till patientversionen
I utbildningen får patienten bland annat svar på vilka vårdrekommendationer det finns för olika former av bröstcancer, vad man kan förvänta sig under vårdresans gång liksom efter behandlingen.
För att ta del av utbildningen loggar man enkelt in med bankID i Netdoktor Aktiv Patient och lägger till ”bröstcancer” som diagnos. Tipsa dina patienter >>
Avancerad njurcellscancer - Hur tänka kring behandling?
De senaste åren har nya behandlingsmöjligheter för njurcancerpatienter gett hopp om förbättrade framtidsutsikter och längre överlevnad för njurcancerpatienter.
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
- Netdoktor - https://www.netdoktor.se/cancer/brostcancer/artiklar/patientversion-av-nationella-vardprogrammet-brostcancer/
Källor
-
NetdoktorPro rapporterar från ASCO och EHA
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från årets ASCO- samt EHA-möte.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
Njurcancer
Njurcancer utgör 2–3 procent av maligna tumörer hos människan med ca 1200 nya fall per år i Sverige. Njurcancer är ovanligt före 40 års ålder med den högsta incidensen i 70-årsåldern (65-75) vid diagnostillfället.
-
Val av behandling vid njurcancer: ”Ofta svårt”
Eftersom behandling vid avancerad njurcancer förändrats mycket de senaste åren, har NetdoktorPro tillsammans med Magnus Lindskog, onkolog vid Karolinska Universitetssjukhuset, tagit fram en fortbildning för onkologer och urologer. Fortbildningen tar bland annat upp ett ...
-
Studie: Immunterapi mest effektiv på morgonen
Tidiga analyser av data tyder på att effekten av immunterapi är bäst på morgonen. Det innebär att behandlingens tidpunkt kan vara av stor betydelse.
-
Behandling vid njurcellscancer – framsteg som gjorts
De senaste åren har behandlingsmöjligheterna för njurcancerpatienter ökat, vilket ger hopp om förbättrade framtidsutsikter och längre överlevnad. Men det är inte alltid så enkelt att veta hur man som onkolog ska tänka när det kommer till val av behandling och förhållnin...
-
Adjuvant behandling vid njurcellscancer – hur ska man se på den data som finns?
Bör man ge patienter med hög återfallsrisk adjuvant behandling vid njurcellscancer eller inte? Svaret är inte glasklart, då studier med liknande upplägg fått olika resultat. I klippet här nedan berättar Magnus Lindskog, onkolog vid Karolinska universitetssjukhuset mer o...