Nyhet | Onkologi

Test för prostatacancer – viktigaste besiktningen för män

Prostatacancer går att bota om den upptäcks i tid. Alla män som fyllt 45 år bör ta ett PSA-prov på vårdcentralen, rekommenderar Prostatacancerförbundet som hoppas att allmän screening ska införas. Något som Socialstyrelsen just nu utreder.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-11-03
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Var sjunde man i Sverige drabbas av prostatacancer innan 75 års ålder och närmare 100 000 män lever med diagnosen. Det är inte klarlagt vad som orsakar sjukdomen men runt tio procent anses vara ärftliga. Prostatacancer ger sig ofta inte till känna förrän den vuxit sig stor eller bildat metastaser, vilket gör att det är försent att bota.

Läs även: Flera genombrott inom urologisk cancer

Många är måna om att besiktiga sin bil men den viktigaste besiktningen av alla är att testa sig för prostatacancer via PSA-prov, skriver Prostatacancerförbundet i ett pressmeddelande.

Screening för prostatacancer

Precis som att kvinnorna blir kallade till mammografi hoppas nu förbundet att detsamma ska gälla för män och prostatacancer.

Annons
Annons

Nu utreder Socialstyrelsen om just en allmän screening för prostatacancer ska införas.

    Källor

  • Mustaschkampen - https://news.cision.com/se/mustaschkampen/r/prostatacancer-gar-att-bota-om-sjukdomen-upptacks-tidigt,c2379621

Annons
Annons
Annons