Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Onkologi

Gen hjälper cancer att spridas

I kroppen finns en naturlig funktion som ska förhindra spridningen av cancer. Nu har forskare hittat en elakartad gen, kallad WWP2, som slår ut skyddet och hjälper cancern att sprida sig, skriver SVT Vetenskapsnyheter. Forskarna tror sig nu ha gjort en upptäckt som kan revolutionera behandlingen av cancer. Nu gäller det att ta fram en medicin som kan ta sig in i cancercellerna och blockera att genen hjälper cancern att sprida sig.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-01-26

Annons

I kroppen finns en naturlig funktion som ska förhindra spridningen av cancer. Nu har forskare hittat en elakartad gen, kallad WWP2, som slår ut skyddet och hjälper cancern att sprida sig, skriver SVT Vetenskapsnyheter.

Forskarna tror sig nu ha gjort en upptäckt som kan revolutionera behandlingen av cancer. Nu gäller det att ta fram en medicin som kan ta sig in i cancercellerna och blockera att genen hjälper cancern att sprida sig.
En medicin av denna typ hade inneburit att man kunnat behandla tumörer utan risk för spridning av cancern till andra områden.

Annons
Annons

– Detta är ett utmärkt exempel på att grundforskningen kan öppna nya vägar till att behandla cancer, säger Andrew Chantry, en av de forskare som gjort upptäckten.

Klas Wiman, professor i molekylär cell- och tumörbiologi vid institutionen för onkologi- patologi vid Karolinska Institutet menar att upptäckten kan vara väldigt intressant

– Om man har hittat en intressant gen som man vill blockera så gäller det först att bekräfta detta med till exempel kliniska studier på möss, allt som allt kan det säkert ta tio år fram till ett färdigt läkemedel, säger han till SVT Vetenskapsnyheter.

Annons
Annons

Det finns dock alltid anledning att ifrågasätta nya rön menar Klas Wiman. Man har talat om denna typ av gener sedan 70-talet och att det finns ett ständigt flöde av rapporter av detta slag.

    Källor

  • SVT Vetenskapsnyheter - http://svt.se/2.108068/1.2305952/skurkgen_hjalper_cancer_att_spridas&from=rss?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Svtse-Vetensk

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.