Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Onkologi

Immunterapi alternativ behandling till cytostatika vid lungcancer

Cytostatika, förstahandsalternativet vid behandling av lungcancer, verkar nu ha fått en rival – immunterapi. Det rapporterar Akademiska sjukhuset.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-02-26

Annons

Den dödliga cancerformen som attackerar lungorna är en utmaning för sjukvården. Dels då den ofta har hunnit sprida sig innan den upptäcks. Patienterna behandlas i huvudsak med cytostatika men i en banbrytande studie jämförs metoden med två sorters immunstimulerande läkemedel. En behandling som exempelvis är effektiv mot malignt melanom.

– Ett syfte med den nya studien är att se om en kombination av två olika immunstimulerande läkemedel som första behandling ger bättre resultat än cytostatika mot metastaserad icke-småcellig lungcancer, säger Magnus Lindskog, läkare på onkologkliniken, ansvarig för studien på Akademiska sjukhuset.

Annons
Annons

Studien är först i sitt slag där två patientgrupper kommer få antingen standardbehandling med cytostatika eller immunterapi bestående av PD-L1-hämmare och CTLA-4-hämmare. Dessa läkemedel ”aktiverar” kroppens T-lymfocyter som i sin tur kan attackera metastaserna. Något som skulle innebära att bromsa sjukdomsförloppet samt öka livslängden hos patienterna.

Läs medicinsk översikt om lungcancer

    Källor

  • Akademiska sjukhuset - http://www.akademiska.se/press#/pressreleases/cytostatika-och-immunterapi-jaemfoers-i-banbrytande-lungcancerstudie-1325632?utm_campaign=Subscription

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.