Minska dödligheten vid spridd bröstcancer - ny studie
Nu har de första studiedeltagarna – med spridd bröstcancer – rekryterats för att behandlas med kirurgi i hopp om att det ska hålla tillbaka sjukdomen.
Vid avancerad bröstcancer där dottertumörer har spridit sig utanför bröstets lokala lymfkörtlar har det varit omdiskuterat huruvida behandling med kirurgi är effektiv. För att undersöka saken närmare har en ny nationell studie inletts. Den omfattar kvinnor vars bröstcancer har spridit sig till levern. Idag överlever bara cirka hälften av dessa patienter efter tre år.
– Spridd bröstcancer har hög dödlighet och därför är det viktigt att undersöka alla behandlingar som kan tänkas hålla tillbaka sjukdomen, säger Oskar Hemmingsson, kirurg och forskare vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande.
Onkologisk behandling med eller utan kirurgi
Efter cirka två år med förstudier och planering har de första deltagarna till studien Breclim, breast cancer liver metastases, rekryterats. Det gäller alltså patienter som tidigare har opererats för bröstcancer men sedan utvecklat begränsad spridning till levern.
Efter onkologisk behandling lottas patienterna till antingen fortsatt onkologisk behandling med cytostatika och hormonbehandling eller att få samma behandling men i kombination med kirurgiskt ingrepp i levern.
För att undersöka sjukdomsförloppet kommer de 200 patienter som studien planeras omfatta att följas under en treårsperiod.
Därefter hoppas forskarna kunna svara på om kirurgi bör rekommenderas när bröstcancern har spridit sig till levern.
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
- Umeå universitet - https://www.umu.se/nyheter/nationell-brostcancerstudie-startad-i-umea_9305624/
Källor
-
Bröstcancer
Bröstcancer är den vanligaste cancertypen bland kvinnor, både globalt och i Sverige. Parallellt med en ökande incidens har prognosen under de senaste decennierna förbättrats. Tidigare upptäckt, förbättrade behandlingsmetoder och multidisciplinära behandlingsteam är några av faktorerna bakom detta.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
Immunoterapi i kombination med cytostatika för primär behandling av patienter med metastaserad dMMR endometriecancer
En uppdatering av vårdprogrammet inväntas och data som presenterades under ESMOi Madrid kommer säkert att påverka de nya behandlingsriktlinjerna.
-
Kombinationsbehandlingar med immunoterapi och ADC förlänger överlevnaden vid urotelial cancer
ESMO 2023 om urinblåsecancer
-
ESMO 2023: Två punkter om bröstcancerbehandling
Här sammanfattar onkologen Daria Glaessgen några bröstcancernyheter från ESMO 2023.
-
ESMO 2023: Ökat intresset för övre GI-tumörer ger hopp om nya framtida behandlingar
Den 20 oktober gick startskottet för ESMO 2023 som hölls i Madrid. Det är tydligt att det finns ett enormt växande intresse för onkologi. 33 000 anmälda deltagare till årets konferens anländer som ett lämmeltåg från tunnelbanan till den enorma konferensanläggningen, en ...
-
ASCO 2023: Fyra forskningsnyheter om lungcancer
Under American Society of Clinical Oncology (ASCO) 2023 presenterades ett antal forskningsresultat gällande lungcancer. Här har NetdoktorPro:s medicinska chef Mats Halldin listat fyra forskningsnyheter om cancerformen.