Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Onkologi

Nu kan fler lymfompatienter få immunstärkande terapier

Ny immunstärkande terapi gör att fler patienter med lymfom kan erbjudas effektiv behandling, också de som haft återfall. Framsteget är ett resultat av flera patientstudier, bland annat på Akademiska sjukhuset. Det framgår i ett pressmeddelande från sjukhuset i samband med den internationella lymfomdagen idag.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-09-15

Annons

Lymfom innefattar cirka 60 olika undergrupper med helt olika kliniska förlopp, och drabbar årligen närmare 2 000 personer i Sverige. Med anledning av den internationella lymfomdagen den 15 september lyfts de senaste årens framsteg.

– För ett par år sedan var Akademiska först i Sverige med att behandla en patient med en ny antikropp mot återfall i Hodgkins lymfom, en form av lymfkörtelcancer. Behandlingen är ett slags immunstärkande terapi som innebär att kroppens eget immunförsvar stimuleras att bekämpa tumören, säger Daniel Molin, överläkare på onkologkliniken vid Akademiska sjukhuset.

Annons
Annons

Han har lett den kliniska studien i Sverige, vilken har bidragit till att läkemedlet idag är godkänt även för behandling av återfall av Hodgkins lymfom.

– De som drabbas av Hodgkins lymfom är ofta yngre än 30 år. Generellt är prognosen god och de allra flesta botas, men för patienter som haft mer än ett återfall är sjukdomen mycket svårbehandlad. Därför är det glädjande att det nu finns effektiv ny immunterapi för patienter med återfall, säger Daniel Molin.

TIPS: Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ESMO (European Society for Medical Oncology)? Lämna din e-postadress här »

Symtomfri behandling

Patienter med leukemi har behandlats med immunterapi sedan 1970-talet men utmaningen har varit livshotande biverkningar. Tack vare ny forskning används dag aktiverade T-celler specialiserade på att specifikt döda tumörceller. Detta har bidragit till behandlingar som ofta kan bota sjukdomen eller ge en lång period utan symtom.

Förutom studier av immunologisk behandling pågår nu ytterligare 14 kliniska studier av lymfombehandling vid Akademiska sjukhuset.

Annons
Annons

    Källor

  • Akademiska sjukhuset - http://www.akademiska.se/press#/pressreleases/framsteg-foer-nya-immunstaerkande-terapier-mot-lymfom-2141376

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.