Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Onkologi

Ny metod med blodprov kan bidra till tidig upptäckt av cancer

Tidig diagnos vid cancer betyder också ökad överlevnad. Nu har forskare vid Danderyds sjukhus tagit fram en ny metod som kan göra att man tidigt kan upptäcka om en person tillhör en riskgrupp för cancer.


Publicerad den: 2018-06-15

Ny metod med blodprov kan bidra till tidig upptäckt av cancer
Annons

Eftersom överlevnaden är högre bland patienter där cancern upptäcks tidigt försöker därför forskare hitta biomarkörer i blodet som kan ge en indikation på dold cancer.

Forskare har nu upptäckt att cancer kan ”lura” och göra så att våra immunceller i vår kropp utsöndrar delar av sitt kärninnehåll i blodet, så kallade NETs (neutrophil extracellular traps).

”NETs upptäcktes först som ett försvar vid svår bakteriell infektion, men man har nu sett att också en bakomliggande cancer kan stimulera till NETs-bildning. NETs bidrar sedan till tumörens växt, spridning och till cancer-associerad blodproppsbildning.”, står det i ett pressmeddelande Danderyds sjukhus.

Annons
Annons

TIPS: Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ESMO (European Society for Medical Oncology)? Lämna din e-postadress här »

Indikator på cancer

Genom den nya metoden kan alltså forskarna mäta NETs i blodet och hitta höga nivåer hos patienter med cancer och hos personer med cancer-associerad blodproppsbildning.

- Eftersom förekomsten av NETs i blodet verkar vara en indikator på en underliggande cancersjukdom tror vi att dessa blodmarkörer kan hjälpa oss att identifiera patienter som löper hög risk för en dold cancer, läkaren och forskaren Charlotte Thålin, Kliniskt forskningscentrum Norr, Danderyds sjukhus, i pressmeddelandet.

- Vi hoppas att resultaten av våra studier på sikt kan bidra till att korta ned tiden till diagnos och behandling, och på så sätt förbättra vården och överlevnaden för patienter med cancer.

Patienter kan delta i studier

Som patient kan man också delta i forskningen, i de två parallella kliniska studierna som just nu pågår på Danderyds sjukhus. Då gäller det patienter som utreds för misstänkt cancer eller de som har ökad risk för dold cancer.

Annons
Annons

Om studierna:

  • Omfattar 2000 patienter.
  • Beräknas vara klara om två-tre år.
  • Forskningen är ett samarbete mellan mellan Danderyds sjukhus, Södersjukhuset, Karolinska Institutet (KIDS), Regionalt Cancer Centrum Stockholm Gotland och Stockholms sjukhem.

    Källor

  • Danderyds sjukhus - http://www.ds.se/Om-oss/Press-ds/#/pressreleases/ny-metod-kan-bidra-till-tidig-upptaeckt-av-cancer-2401961

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.