Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Onkologi

Nya läkemedel mot barncancer utvärderas

Som följd av bristen på cancerläkemedel för barn behandlas de många fall vuxenmediciner. För att utvärdera nya läkemedel mot för dessa barn har nu barncancervården inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Astrid Lindgrens Barnsjukhus godkänts som kliniska prövningscentrum.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-06-21
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

– Detta är en stor framgång för barncancervården i Sverige. Det innebär att vi nu kan öppna läkemedelsstudier för nya läkemedel inom barncancerområdet. Vi kan erbjuda inte bara våra egna patienter tillgång till nya läkemedel i de fall de konventionella läkemedlen inte räcker till, utan också ta emot patienter från övriga Sverige och Norden för denna typ av studier, säger Karin Mellgren, sektionschef på Barnmedicin på Drottning Silvias Barn- och ungdomssjukhus.

Läs även: Smärtstillande till barn saknar ofta vetenskaplig grund

Ett samarbete över gränserna förenklas genom medlemskapet i den internationella organisationen ITCC (Innovative Therapies for Children with Cancer), som har skapat ett nätverk av kliniker för att underlätta kliniska studier på barn. Meningen är att läkemedelsföretagen ska kunna vända sig dit för att få namn på godkända prövningscenter. Kravet för att få verka som kliniskt prövningscenter genom ITCC är en ackreditering som visar att rätt förutsättningar finns, något som barncancervården på Sahlgrenska Universitetssjukhuset samt Astrid Lindgrens Barnsjukhus nu har fått.

Annons
Annons

Läs även: Cancerläkemedel i tablettform och andra framsteg på blodcancerområdet

– Vi arbetar idag med flera andra barncancerkliniker runt om i Sverige och samarbetet kommer, som vi ser det, fördjupas över tid. Vi arbetar sen flera år för att samordna barncancervården i så stor utsträckning som möjligt så att vi kan erbjuda alla barn den specialiserade vård de behöver. Att vi nu kan utföra kliniska studier på barn kan på sikt innebära en konkurrensfaktor för Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus, avslutar Karin Mellgren.

Annons
Annons

    Källor

  • Sahlgrenska Universitetssjukhuset - http://news.cision.com/se/sahlgrenska-universitetssjukhuset/r/nu-utvarderas-nya-lakemedel-mot-barncancer,c2293017

Annons
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons