Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Onkologi

Rapport: För långa köer inom cancervården i många regioner

Svensk cancervård håller en hög kvalitet, men köerna är alldeles för långa, visar en ny rapport från Cancerfonden. ”Ingen region uppnår målet att en patient med prostatacancer ska bli opererad inom 61 dagar.”, säger Jan Zedenius, medicinsk talesperson för Cancerfonden till Ekot.


Publicerad den: 2019-02-20

Rapport: För långa köer inom cancervården i många regioner
Annons

Enligt en ny rapport från Cancerfonden är det mycket få regioner som når upp till målen för väntetider som infördes genom så kallade standardiserade vårdförlopp. Modellen skulle bidra till att cancerpatienterna skulle få snabbare och mer jämlik vård. Men nu, flera år senare, visar rapporten att väntetiderna fortfarande är långa.

Orsaken är bristen på sjuksköterskor, patologer och urologer. Det kan också  handla om en organisation som är illa anpassad efter dagens behov, skriver Sveriges Radio.

Enligt Jan Zedenius, som är medicinsk talesperson för Cancerfonden uppnår ingen region målet om att en patient med prostatacancer ska bli opererad inom 61 dagar.

Annons
Annons

– Och när det gäller bröstcancer där man ska bli opererad inom 28 dagar är det tre av 21 regioner som uppnår målen, säger överläkare Jan Zedenius, som är medicinsk talesperson för Cancerfonden till radion.

Annons
Annons

    Källor

  • Sveriges radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7158870

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.