Gunilla med diabetes: “Jag visste inte att synen kunde försämras”
Trots att många diabetespatienter drabbas av ögonkomplikationer är det inte alla som känner till riskerna. Diabetspatienten Gunilla Fyhr, 53, har råkat ut för flera hjärtinfarkter och näst intill tappat synen på båda ögonen.

Diabetes typ 1 ger i 90 procent av fallen skador i retina, så kallat retinopati. Trots den höga risken för ögonkomplikationer är kunskapen och medvetenheten bland diabetespatienter inte tillräcklig spridd. För Gunilla Fyhr i Arvika försämrades synen dramatiskt för sex år sedan utan att hon fick reda på att det fanns ett eventuellt samband med diabetessjukdomen.
– Det var ingen som talade om för mig att man kan få ögonkomplikationer av diabetes, säger Gunilla Fyhr, som har haft typ 1-diabetes sedan tonåren.
Sedan många år tillbaka har hon haft en kraftigt förhöjd risk för att få en försämrad syn. År 2016 drabbades hon två gånger av hjärtinfarkt samt en transitorisk ischemisk attack, TIA. I tillägg har hon även benartärsjukdom.
Läs även: Fortsatt lång väntetid för glaukompatienter
Laserbehandling kan rädda synen
Under de senaste åren har allvarliga synskador minskat markant i Sverige, framförallt på grund av aktiva behandlingsstrategier från ögonläkare med främst laserbehandling av retina.
Enkätundersökning om typ 2-diabetes
Vi på NetdoktorPro genomför just nu en “kunskapsenkät” för primärvårdsläkare gällande typ-2 diabetes och dess samsjuklighet. Vi vore tacksamma om du vill genomföra enkäten, det tar bara några minuter och dina svar är anonyma.
Gunilla Fyhrs situation förändrades när hon för några år sedan drabbades av en blodpropp i vänster öga, vilket behandlades med en laserbehandling. Helt återställt blev aldrig hennes öga.
– Det sitter någonting alldeles för nära gula fläcken som de inte kan ta bort med laser. Men det blev ju bättre efter laserbehandlingen, än så länge fungerar det, säger Gunilla.
Å andra sidan har historien om höger öga tett sig mindre dramatisk. Här har synen försämrats långsamt och något svar på vad som ligger bakom har läkarna ännu inte kunnat konstatera.
– Läkarna kommer göra en förundersökning för att se om de tycker att det ska opereras. Annars får jag väl gå här hemma tills jag blir blind.
Situationen har med tiden blivit allt värre och ljus och mörker har fått en alldeles ny betydelse i Gunillas liv. Dagsljuset hjälper henne att ta sig runt inomhus. Värre är det dock på nätterna och under vinterhalvårets långa mörka dagar.
NetdoktorPro rapporterar från ADA och EASD
Följ vår kongressbevakning från ADA (American Diabetes Association) och EASD (European Association for the Study of Diabetes). Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
– När solen lyser ute är det helt okej, men på kvällen blir det obehagligt när allting blir så svart. Man blir mer och mer inlåst. Eller, man låser väl in sig själv, avslutar Gunilla.
Läs även: Ingalill blev blind av glaukom – kritiserar lång väntetid
Viktigt att undersöka ögonen
Ögonkomplikationer kan även uppstå vid typ 2-diabetes. Eftersom ögonförändringar kommer smygande och inte ger symtom förrän i ett senare skede av sjukdomen är det viktigt med regelbunden ögonkontroll med ögonbottenfotografering.
Tidigt insatt behandling kan förhindra en synnedsättning.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från diabeteskongresserna ADA och EASD? Lämna din e-postadress här »
-
Höjdpunkter från ADA 2023
Under ADA 2023 presenterades resultat om bland annat användning av en semiautomatisk insulinpump under graviditet, strategier för att förbättra efterlevnaden av evidensbaserade riktlinjer vid typ 2-diabetes, insulinpennor och värdet av timing och behandlingsmetoder som ...
-
Diabetes mellitus typ 1
Blodglukosstegring på grund av bristande egenproduktion av insulin. Någon helt entydig klar definition för avgränsning av tillståndet mot andra diabetestyper finns inte men låg c-peptid och förekomst av ö-cellsantikroppar stärker diagnosen.
-
Typ 2-diabetes – så svarar subgrupper av patienter på samma behandling
Precisionsmedicin var ett stort tema under EASD-kongressen i år. Något som professor Mikael Rydén tycker är “solklart” och borde vara en självklarhet i mötet med diabetespatienter.
-
Höjdpunkter från EASD 2021
En virtuell men högst levande diabeteskonferens med veckoinsulin, ”twinkretinbehandling”, långtidsdata med semiautomatisk pump, precisionsmedicin samt ett nytt läkemedel vid diabetesnefropati särskilt i fokus.
-
Höjdpunkter från ADA 2021
En virtuell diabeteskonferens kryddad med många fina ingredienser där inkretiner och en ny ”twinkretin” dominerade. Så inleder Jarl Hellman, överläkare vid Endokrinsektionen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, sin kongressrapport om upplevelsen från ADA. Läs hela rapporten här.
-
NetdoktorPro rapporterar från årets största diabetesmöten
Här samlar vi vår kongressbevakning från ADA och EASD. Ta del av kongressrapporter och intervjuer med deltagare.
-
Så kan komplikationsrisken vid typ 2-diabetes förutses
En studie gjord vid Lunds Universitet visar tydliga epigenetiska skillnader mellan olika grupper av patienter med typ 2-diabetes. Skillnader som även kan kopplas till risker att utveckla vanliga komplikationer. Resultaten ger ytterligare stöd för mer individanpassad behandling av sjukdomen, menar forskarna.
-
Så bör du som läkare resonera vid frågor om testosteronbrist
Vad räknas som testosteronbrist och vilka ska behandlas? Här pågår det ett intensivt kunskapssökande runt om i världen just nu, menar Mats Holmberg, androlog och endokrinolog vid Karolinska Universitetssjukhuset.