Läkare: Tidig fetmaoperation ger bäst effekt på typ 2-diabetes
År 2016 presenterades för första gången evidensbaserade guidelines där kirurgi rekommenderas som en naturlig del i behandlingen av typ 2-diabetes. "Bäst effekt fås om operationen utförs så tidigt som möjligt efter diabetesdebuten", säger överläkare Per Videhult.
Fetmakirurgi är numera en etablerad behandlingsmetod för patienter med BMI >40 alternativt BMI >35 tillsammans med andra riskfaktorer. Flera studier har visat att kirurgi ger en snabb och varaktig effekt på patienter med typ 2-diabetes och mer än 80 procent av alla försökspersoner normaliserade sitt blodglukos efter gastric bypass. Idag tror flertalet forskare att ingreppet i mag-tarmkanalen har gynnsamma effekter på glukosmetabolismen oberoende av vikt- och energireduktion.
– Mag-tarmkanalen utgör ett biologiskt viktigt organ i behandling av diabetes. Fetmakirurgi innebär omkopplingar i magtarmkanalen eller avlägsnande av delar av magsäcken för att därigenom antingen åstadkomma en kraftig viktminskning hos personer med svår fetma eller för att uppnå en bättre blodsockerkontroll hos personer med typ 2-diabetes, även kallad åldersdiabetes eller tablettbehandlad diabetes, säger Per Videhult, överläkare vid kirurgkliniken vid Centrallasarettet i Västerås.
De nya rekommendationerna, som 2016 publicerades i den vetenskapliga tidskriften Diabetes Care, är framtagna och undertecknade av samtliga stora professionella diabetesorganisationerna i USA, Europa, Asien och Sydamerika.
– De innebär kanske den största förändringen i behandlingen av typ 2-diabetes sedan introduktionen av insulin på 20-talet, säger Per Videhult.
Överlägsen traditionell diabetesbehandling
Effekten av en fetmakirurgi kan kvarstå under flera år och innebär att många diabetiker helt kan sluta med all sin medicinering efter operationen. Flera randomiserade studier har visat att kirurgin är överlägsen traditionell behandling med medicinering, kost och motion vad beträffar att uppnå blodsockerkontroll.
Enkätundersökning om typ 2-diabetes
Vi på NetdoktorPro genomför just nu en “kunskapsenkät” för primärvårdsläkare gällande typ-2 diabetes och dess samsjuklighet. Vi vore tacksamma om du vill genomföra enkäten, det tar bara några minuter och dina svar är anonyma.
– Bäst effekt fås om operationen utförs så tidigt som möjligt efter diabetesdebuten, säger Per Videhult.
Den vanligaste fetmaoperationen är gastric bypass och årligen utförs cirka 9 000 gastric bypass-operationer i Sverige. Den metod som dock har visat sig vara mest effektiv vid diabetes är duodenal switch, följt av gastric bypass och därefter gastric sleeve.
För läkare: Nationella rekommendationer för obesitas
För dina patienter: Riksförbundet HOBS - Hälsa oberoende av storlek
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från diabeteskongresserna ADA och EASD? Lämna din e-postadress här »