Nationella riktlinjer för diabetesvård
Socialstyrelsen har under 2018 genomfört en översyn av riktlinjerna för diabetesvård. Arbetet har lett till nya och uppdaterade rekommendationer om bland annat ny teknik som kan göra livet enklare för personer med diabetes.
Läs de uppdaterade nationella riktlinjerna för diabetesvård här.
De nationella riktlinjerna om diabetesvård innehåller totalt cirka 140 rekommendationer (varav ett femtiotal har bedömts ha särskilt stor betydelse för hälso- och sjukvården) vilka ger rekommendationer om åtgärder vid diabetes hos vuxna.
Socialstyrelsen har genomfört två översyner av riktlinjerna, 2017 samt 2018. Den första översynen ledde bland annat till uppdaterade rekommendationer kring glukossänkande läkemedelsbehandling vid typ 2-diabetes samt om viktminskande kirurgi.
Den senaste översynen under 2018 innebar ett fåtal uppdaterade och nya rekommendationer, framför allt inom medicintekniska produkter för för att underlätta glukosmätning och insulintillförsel samt virtuell diabetesmottagning.
-
Diabetes mellitus typ 1
För 90 år sedan var typ 1-diabetes en ovanlig sjukdom i Sverige och i världen, men har ökat gradvis de senaste decennierna. I Sverige uppskattas antalet individer med typ 1-diabetes till cirka 50 000.
-
Allvarliga brister inom vården för typ-2 diabetes
Vården av personer med typ 2-diabetes har allvarliga brister som leder till lidande helt i onödan, visar patientundersökningen Diabetes-kollen.se. ”Oacceptabelt”, säger Anders Ekholm, ordförande för Storstockholms Diabetesförening.
-
Effektiva diabetesläkemedel nyttjas inte som de borde
Var fjärde person som drabbas av hjärtsvikt har diabetes, visar nya studier. Kopplingen mellan diabetes och hjärtkärlsjukdom har lett till nya behandlingsrekommendationer. Samtidigt går primärvården till mångt och mycket i gamla fotspår.
-
Läkare: Tidig fetmaoperation ger bäst effekt på typ 2-diabetes
I fjol presenterades för första gången evidensbaserade guidelines där kirurgi rekommenderas som en naturlig del i behandlingen av typ 2-diabetes.
-
Testa personer med högrisk för diabetes
Primärvården tar emot de största antalet diabetespatienter och det handlar om att urskilja dem.
-
Jakten på en jämlik diabetesvård
Det handlar om att bemöta alla patienter, oavsett etnicitet, socioekonomisk bakgrund, kön, ålder och geografisk hemhörighet, lika. Trots att diabetes är vår tids största folksjukdom kännetecknas svensk diabetesvård av ojämlikhet.
-
Komplikationer i fokus inom obesitaskirurgin
Metabola dilemman och hudöverskott är några av de komplikationer som kan uppstå efter överviktskirurgi - något som belystes under Kirurgveckan 2016. På plats var överläkaren Anna Elmered
-
Ögondiabetes stort inom diabetesforskningen
En av de största och mest väl genomförda studierna inom behandling av typ 2-diabetes. Så beskrivs LEADER-studien som presenterades under årets ADA-möte (American Diabetes Association) tidigare i somras. Något som har lett fram till användning av nya läkemedel och personalisering av behandlingen.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu