Miniserie om myelofibros (MF)
Ta del av en kort filmserie om myelofibros där bland annat Björn Andreasson, docent i hematologi och överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, och Johnna Abelsson, specialistläkare vid Uddevalla sjukhus, medverkar.
Myelofibros (MF) är en av de hematologiska cancersjukdomar som faller under benämningen myeloproliferativa sjukdomar (MPN). Just myelofibros karaktäriseras av en begränsad produktion av erytrocyter och i förlängningen en förstorad mjälte, även levern kan påverkas.
Läs även: Nationellt vårdprogram för Myeloproliferativa sjukdomar
PATIENTFALL: Här lär du dig det senaste om follikulära lymfom »
Vad vet vi om myelofibros?
Här hittar du alla avsnitt om myelofibros:
PATIENTFALL: Här lär du dig det senaste om follikulära lymfom »
- Blodcancerförbundet - http://www.blodcancerforbundet.se/myelofibros%5E2
Källor
-
Helt nya behandlingsmöjligheter vid myelom
Tack vare nya forskningsframsteg har den progressionsfria överlevnaden vid multipelt myelom på kort tid ökat med flera år. Samtidigt kommer inte nya läkemedel till nytta för svenska cancerpatienter såsom de skulle behövas, menar myelomspecialisten Hareth Nahi.
-
Multipelt myelom – ett steg närmare normal livslängd
I en kongressrapport skriver Haret Nahi, specialist och lektor i hematologi, om de största nyheterna om myelom som presenterades under ASH 2020.
-
Tillgången till effektiv cancerbehandling skiljer sig åt i landet
Immunterapi med CAR-T är idag en överlevnadsmöjlighet för svårt sjuka cancerpatienter. Tillgången till behandlingen ser dock väldigt olika ut, berättar hematologen Olle Werlenius.
-
Han var pionjär inom immunterapi vid cancer
Redan 1974 disputerade Håkan Mellstedt, professor vid Karolinska Institutet, med sin doktorsavhandling om immunologiska studier vid blodcancer. Sedan dess har han lett forskning och varit med och utvecklat metoder som står som grund för vad som idag ses som den fjärde hörnpelaren i cancerbehandling.
-
CAR-T – ett genombrott inom cancervården
Näst efter sjukdom i cirkulationsorganen är cancer vanligaste orsaken till att svenskar under 80 år dör. Behovet av nya effektiva cancerterapier har därför länge varit stort. Nu ger en ny form av immunterapi hopp om att det efterlängtade genombrottet är här.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu