Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Hud/Venereologi

AAD 2021: Hudcancer och hudkirurgi under covid-19-pandemin

Nyligen hölls kongressen American academy of Dermatology (AAD) som lockade läkare världen över till att ta del av de senaste nyheterna inom dermato-venereologi. En av dem var Oscar Zaar, överläkare på Hudkliniken vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Det här tar han med sig från mötet.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2021-04-29

AAD 2021: Hudcancer och hudkirurgi under covid-19-pandemin
Annons


Hallå där Oscar Zaar...

Var det första gången du deltog på AAD? Vad var dina förväntningar i år?

– Jag har deltagit på AAD förut men då på plats i Washington. Förväntningar var ärligt talat rätt lågt ställda då tidigare virtuella kongresser har varit av varierande kvalitet.

Annons
Annons

Men du blev positivt överraskad?

– Ja, den tekniska plattformen var smidig och jämfört med tidigare virtuella kongresser som jag har deltagit på var AAD VMX mer tekniskt mogen och lättnavigerad. Dock, förstås saknas den ”närvarokänsla” och diskussioner med kollegor på plats samt möjligheter att nätverka som en fysisk kongress ger.

Vad anser du är den viktigaste nyheten som presenterades kring hudcancer respektive kring hudkirurgi?

– Ingen riktig bomb som presenterades under mötet på de sessions som jag medverkade på. Dock flertalet bra uppdateringar och sammanfattningar inom till exempel maligna melanom och PD1-hämmare.

Annons
Annons

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen AAD (American academy of Dermatology)? Lämna din e-postadress här »

– Även om hur hudcancerpatienter borde prioriteras under covid-19-pandemin, nuvarande och potentiellt kommande.

Om detta skriver Oscar Zaar i sin kongressrapport från AAD 2021 >>

Deltog du under någon annan session inom dermaområdet och vad tar du isåfall med dig därifrån?

– I tillägg till hudcancer och hudkirurgi tittade jag på en session om klimatförändringar och dermatologi. Det handlade om att nya sjukdomar sprids till nya regioner på grund av ändrade klimat. Till exempel att vissa myggarter sprids till andra länder och kan fungera som vektorer för sjukdom. I tillägg belystes även andra aspekter av klimatförändring, såsom att skogsbränder i västra USA ledde till utbrott i inflammatoriska hudsjukdomar i regionen.

Var det något som du saknade under mötet?

– Nej, inget som jag kan komma att tänka på.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om NetdoktorPros personuppgiftspolicy här .

Vilka är de största forskningsfälten inom dermatologi just nu?

– Inom mitt forskningsfält är de stora heta ämnena nu avbildning (konfokalmikroskopi, hyperspektralanalys och masspektrometri via till exempel ToF-SIMS) samt artificiell intelligens som kommer på bred front.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen EADV (European Academy of Dermatology and Venereology Congress)? Lämna din e-postadress här »


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.