Ny metod underlättar för snabb upptäckt av hudcancer
På Stockholms läns vårdcentraler har en ny metod införts för att enklare upptäcka hudcancer. Patienter med misstänkt hudcancer kan nu få svar inom ett dygn istället för som tidigare, flera veckor.
Många patienter med atopisk dermatit har otillräcklig behandling
Över en miljon svenskar lider av atopisk dermatit enligt svenska Astma- och Allergiförbundet. Många av dessa personer mår väldigt dåligt av sin sjukdom, som även drabbar samhällsekonomin hårt. Maria Bradley, professor i dermatovenereologi menar att det är hög tid att ta fram den gömda och glömda folksjukdomen i ljuset.
MAT-63342
Melanom är den allvarligaste formen av hudcancer och den cancersjukdom som ökar mest. Bara i region Stockholm drabbas ungefär 800 personer av malignt melanom varje år. Att cancern upptäcks tidigt är avgörande för prognosen. Med hjälp av en mobilapp hoppas man nu kunna hjälpa fler och effektivisera processen från misstanke till eventuell diagnos och behandling.
Krävs varken remiss eller fler besök
Genom teledermatoskopi kan läkaren fotografera avvikande förändringar och direkt skicka vidare till expert på Nya Karolinska. På så vis kommer patienterna snabbare få svar kring förändringen och vidare handläggning utan att varken remiss eller ytterligare besök blir nödvändigt.
Hittills har 150 av Stockholms 240 vårdcentraler introducerat den nya metoden och innan årets slut ska alla vårdcentraler vara anknutna.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen EADV (European Academy of Dermatology and Venereology Congress)? Lämna din e-postadress här »
-
NetdoktorPro rapporterar från AAD
Här samlar vi kongressrapporter, referat och intervjuer med experter som som deltagit under det årliga mötet American academy of Dermatology (AAD).
-
Ljusbehandling och läkemedelsbehandling vid atopisk dermatit
Rätt behandling utifrån eksemets svårighetsgrad.
-
AAD 2022: Hur blir vi bättre på att hitta melanom i tid?
Tidig upptäckt av hudcancer – helst utan invasiva metoder. Det var ett av de ämnen som stod i centrum under årets AAD-kongress i USA. Ada Girnita, specialistläkare i dermatologi vid Karolinska universitetssjukhuset var på plats i Boston. Här delar hon sina upplevelser i en kongressrapport.
-
Nya lovande resultat för bimekizumab vid behandling av psoriasis
Analys av långtidsresultat från fem kliniska studier visar att åtta av tio patienter som behandlats med bimekizumab och fått fullständig utläkning, är fortsatt symtomfria även två år senare. Det är färsk data som bland annat presenterades vid årets AAD-kongress i USA.
-
Psoriasis
Världshälsoorganisationen WHO uppgraderade 2014 psoriasis till en allvarlig, icke-smittsam kronisk systemsjukdom. Detta innebär ett helt nytt sätt att se på sjukdomen.
-
Akantolytisk dermatos
-
Biomarkörer kan underlätta snabb upptäckt av hudcancer
Tidig diagnos är avgörande för prognosen vid hudcancer. Två avhandlingar har nu undersökt alternativa metoder till traditionella vävnadsprov, i hopp om att fler ska få insatt behandling i tid.
-
"Fler bör vaccinera sig mot bältros"
Då varicella zostervirus, som orsakar bältros, sitter i nervsystemet kan det påverka hela kroppen. Skulle folk veta hur allvarligt bältros är skulle fler vaccinera sig, menar professor Lars Lindquist vid Karolinska Institutet.