Upprepad hudcancer har ökat kraftigt sedan 1960-talet
Det blir allt vanligare att personer som tidigare fått hudcancern malignt melanom får tillbaka samma cancertyp igen inom tio år. Antalet sådana fall är tio gånger vanligare idag, jämfört med siffror från 1960-talet.

Hudcancertypen melanom är en av de tumörsjukdomar som ökar snabbast i flera länder, så även i Sverige. Svenskar som fick hudcancerformen malignt melanom mellan 1960-1969 drabbades mer sällan av hudcancertypen igen. Mellan 2000-2009 var det tio gånger fler som drabbades av upprepad hudcancer.
– Det är stora skillnader om man jämför med hur vi exponerade oss för solen i bondesamhället. Då var vi mycket ute och på våren blev det en mer gradvis exponering. Folk hade dessutom lite mer kläder på sig, säger Hildur Helgadottir, överläkare på Karolinska institutet till SVT, och fortsätter:
– Nu utsätter vi huden för andra växlingar. Mitt i vintern åker många med oförberedd hud till Thailand och solbadar flera timmar om dagen.
Martin Bergö är professor i molekylär medicin på Sahlgrenska akademin i Göteborg, som läst studien, menar att dödligheten är betydligt större andra gången man får malignt melanom.
– Man vet att det hjälper att skydda sig mot solen. Där man lyckats få folk att använda solskyddsfaktor har hudcancern minskat. Det bästa är att hålla sig undan från sol och skydda sig med kläder, solhatt med mera, säger han till SVT.
Många patienter med atopisk dermatit har otillräcklig behandling
Över en miljon svenskar lider av atopisk dermatit enligt svenska Astma- och Allergiförbundet. Många av dessa personer mår väldigt dåligt av sin sjukdom, som även drabbar samhällsekonomin hårt. Maria Bradley, professor i dermatovenereologi menar att det är hög tid att ta fram den gömda och glömda folksjukdomen i ljuset.
MAT-63342
Studien, som publiceras i Journal of the National Cancer Institute, är ett samarbete mellan Karolinska Institutet och Lunds universitet i Sverige samt University of Leeds i England. Studien finansierades av Cancerfonden och Radiumhemmets Forskningsfonder.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen EADV (European Academy of Dermatology and Venereology Congress)? Lämna din e-postadress här »
- Karolinska Institutet - https://news.cision.com/se/karolinska-institutet/r/kraftig-okning-av-hudcancer-sedan-1960-talet,c3140724
- SVT - https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/farlig-hudcancer-okar-kraftigt-i-sverige
Källor
-
NetdoktorPro rapporterar från AAD
Här samlar vi kongressrapporter, referat och intervjuer med experter som som deltagit under det årliga mötet American academy of Dermatology (AAD).
-
Atopiskt eksem
En person som har haft atopiskt eksem behåller sin atopiska predisposition och sin torra, atopiska hudtyp och måste hela livet vårda huden omsorgsfullt.
-
3 sätt att minska risken för biverkningar vid användning av JAK-hämmare
JAK-hämmare är numera en etablerad terapi som används vid behandling av flera kroniska inflammatoriska sjukdomar. Samtidigt rapporteras allvarliga biverkningar av läkemedlet och administreringen bör noga övervägas.
-
Är antikroppsterapi nästa genombrott för behandling av atopiskt eksem?
Resultat från en fas-2 studie, presenterade i tidskriften Lancet, visar att en så kallad anti-OX40-antikropp verkar fungera på sikt för behandling av måttlig till svår atopisk dermatit bland vuxna.
-
AAD 2022: Hur blir vi bättre på att hitta melanom i tid?
Tidig upptäckt av hudcancer – helst utan invasiva metoder. Det var ett av de ämnen som stod i centrum under årets AAD-kongress i USA. Ada Girnita, specialistläkare i dermatologi vid Karolinska universitetssjukhuset var på plats i Boston. Här delar hon sina upplevelser i en kongressrapport.
-
Rosacea
Kronisk inflammatorisk hudsjukdom lokaliserad till kinder, näsa, haka och panna hos framför allt vuxna.
-
Alopecia areata
En inflammatorisk hudsjukdom med fläckformigt håravfall, vanligast på huvudet. Alopecia areata klassas vanligen som en autoimmun sjukdom.
-
Staseksem
Kallas också hypostatiskt eksem och är ofta det första kliniska tecknet på kronisk venös insufficiens, som senare kan utvecklas till venöst bensår och lipodermatoskleros.