Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Infektion

Bältros – det här kan du ha nytta av i din kliniska vardag

Hur diagnosen bältros ställs. I vilka fall antiviral behandling ska sättas in. De olika komplikationerna och hur många som drabbas av dessa. Vilka som ska vaccineras. Har du koll? Gå fem lektioner, framtagna tillsammans med infektionsöverläkare Anna Grahn, och få den senaste kunskapen bältros.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2021-05-20

Eftersom Varicella zostervirus, som orsakar bältros (herpes zoster), sitter i nervsystemet kan det påverka hela kroppen och ta sig uttryck på flera sätt. Infektionen kan även leda till en rad olika komplikationer, varav den vanligaste är postherpetisk neuralgi (PHN) – ett långvarigt och svårbehandlat smärttillstånd.

Idag finns behandling som kan lindra symtomen och som läkare handlar det om att ta ställning till när och i vilka fall som den ska sättas in.

Fortbildning: Bör man ordinera antiviral behandling till en sannolikt immunkompetent 60-åring med smärtande, men okomplicerad bältros utan synliga blåsor i ansiktet? Få svar i vår fortbildning om bältros här >>

Allt fler drabbas av bältros

Samtidigt saknas botande behandling av bältros och dess komplikationer, varför vaccination rekommenderas till riskgrupper.

I takt med högre levnadslängd förväntas antalet bältrosfall att öka. Därför är det viktigare än någonsin att hålla sig ajour med såväl diagnostisering som behandling och förebyggande insatser.

För att sprida den senaste kunskapen om bältros har NetdoktorPro, tillsammans med Anna Grahn, docent och avdelningsöverläkare vid Infektionskliniken på Östra sjukhuset i Göteborg, tagit fram en ny fortbildning.

Läs mer och testa din kunskap om bältros här >>

Fler fortbildningar

NetdoktorPro erbjuder även fortbildningar, med tillhörande patientfall, inom en rad andra områden. Här hittar du samtliga av våra utbildningar och fler är på väg >>


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.