Bältros – det här kan du ha nytta av i din kliniska vardag
Hur diagnosen bältros ställs. I vilka fall antiviral behandling ska sättas in. De olika komplikationerna och hur många som drabbas av dessa. Vilka som ska vaccineras. Har du koll? Gå fem lektioner, framtagna tillsammans med infektionsöverläkare Anna Grahn, och få den senaste kunskapen bältros.
Idag finns behandling som kan lindra symtomen och som läkare handlar det om att ta ställning till när och i vilka fall som den ska sättas in.
Fortbildning: Bör man ordinera antiviral behandling till en sannolikt immunkompetent 60-åring med smärtande, men okomplicerad bältros utan synliga blåsor i ansiktet? Få svar i vår fortbildning om bältros här >>
Allt fler drabbas av bältros
Samtidigt saknas botande behandling av bältros och dess komplikationer, varför vaccination rekommenderas till riskgrupper.
I takt med högre levnadslängd förväntas antalet bältrosfall att öka. Därför är det viktigare än någonsin att hålla sig ajour med såväl diagnostisering som behandling och förebyggande insatser.
För att sprida den senaste kunskapen om bältros har NetdoktorPro, tillsammans med Anna Grahn, docent och avdelningsöverläkare vid Infektionskliniken på Östra sjukhuset i Göteborg, tagit fram en ny fortbildning.
Läs mer och testa din kunskap om bältros här >>
Fler fortbildningar
NetdoktorPro erbjuder även fortbildningar, med tillhörande patientfall, inom en rad andra områden. Här hittar du samtliga av våra utbildningar och fler är på väg >>
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Postcovid: Symtom, riskgrupper och varför vi behöver lära oss mer om tillståndet
Postcovid är ett tillstånd där en person har kvarstående symtom eller sena besvär efter covid-19. Hur många i Sverige som lever med tillståndet är inte klarlagt och symtomen för de drabbade kan variera stort. – Det är förmodligen inte samma mekanismer som ger upphov til...
-
Ordförande för läkarförening: Fler kunde ha överlevt pandemin
– Hade vi haft lite mer robust vård, mer vårdplatser och bättre intensivvård så skulle mer folk ha överlevt, tyvärr, säger Johan Styrud, överläkare och ordförande för Stockholms läkarförening.
-
250 virusforskare arbetar för att hjälpa sjukvården förhindra virusorsakade sjukdomar
– Vår målsättning är att forska fram nya och bättre verktyg och kunskap till sjukvården, så att sjukvården kan upptäcka och förstå, behandla och förhindra virusorsakade sjukdomar, säger Niklas Arnberg, Professor i virologi vid Umeå universitet och ordförande för Virus- ...
-
Sveriges vaccinstrategi mot covid-19
För att få bukt med covid-19-pandemin har flera olika vägar räknats upp som viktiga, däribland minskad smittspridning och utvecklandet av läkemedel. Utvecklingen av ett vaccin har framhållits som en viktig aspekt.
-
Alltför få känner till att välbehandlad hiv inte smittar
Bara fyra av tio vet om att en välbehandlad hiv-infektion inte smittar via sex. Det visar en enkätundersökning från Folkhälsomyndigheten.
-
Hepatit B
En leverinflammation orsakad av hepatit B-virus (HBV), som är en av de vanligaste infektionerna i världen.
-
Psoasabscess