
Då ska du misstänka harpest
Harpest är en infektionssjukdom som framförallt sprids via mygg i de norra delarna av Sverige. Vilka symtom ska man vara vaksam på? När ska man misstänka att ens patient kan vara drabbad? NetdoktorPro reder ut.
Harpest är en infektion hos framförallt möss, harar, och andra gnagare. Människor kan bli smittade av bakterien och den vanligaste smittovägen är via mygg som varit i kontakt med smittade djur och som sedan biter människor.
– Det bästa är att försöka låta bli att bli myggbiten. Så det är myggstift, långärmad tröja, och byxor istället för shorts som gäller när man är ute i skog och mark, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt i Region Norrbotten.
KURS: Hepatit C – Här lär du dig det senaste om hepatit C vid injektionsmissbruk »
Symtom och tecken på harpest
Vanligtvis skapar harpest ett torrt och kraterliknande sår efter myggbettet (se bilden nedan). Man kan också få svullna lymfkörtlar i nära ansluting till bettet, i armhålan om myggbettet sitter på armarna, eller i ljumsken om bettet sitter på benen.
– Sår efter myggbett kan man få om man kliat på det, men ett sår efter harpest ser väldigt annorlunda ut. Har man sett harpestsår någon gång så känner man igen det.
Att låta bli att klia på myggbetten ger inget skydd mot att inte drabbas av harpesten.
– Det har ingen betydelse, säger Anders Nystedt.
Sjukdomen bryter ut ganska snabbt efter smittotillfället, oftast handlar det om ett par dagar, enligt Anders Nystedt.
Inkubationstiden är oftast några dagar och de allra flesta får hög feber och blir väldigt sjuka. De kan också ha svullna lymfkörtlar.
Medicinsk översikt: Covid-19 (SARS-CoV-2), sars och mers
Då ska du misstänka harpest hos patient
– Har man sett harpest så är det inte svårt, har man inte sett det så kan det vara lite svårt.
Anders Nystedt påpekar att det handlar om en norrländsk infektionssjukdom som är sällsynt i södra Sverige. Men man ska också beakta att det finns de som semestrar i de norra delarna.
– Det är väldigt säsongsbetonat och det börjar i slutet på juli och pågår fram till första frostnatten då myggen fryser ihjäl.
Som läkare bör man reagera vid typiska infektionssymtom, svullna lymfkörtlar och sår på kroppen.
– Det handlar egentligen om klassiska symtom, patient med sår och svullna lymfkörtlar i kombination med infektionssymtom.
Vanligaste testvarianterna för harpest är enligt Nystedt att kolla serologi, antikroppar, samt PCR från sårsekret.
En fördel är torrt väder, eftersom myggen trivs bättre i fuktigare miljöer.
– Vi får hålla tummarna för att det inte regnar, avslutar Anders Nysted.
-
Många läkare vill fortbilda sig om pneumokockvaccination
En förklaring till det stora intresset för vaccination kan vara att fler och fler läkare får upp ögonen för att jobba förebyggande, inte minst som en effekt av pandemin. Det menar Jonas Ahl, Överläkare, VO Infektionssjukdomar vid Skånes Universitetssjukhus.
-
Nytt bältrosvaccin ger hög skyddseffekt
2013 blev första bältrosvaccinet tillgängligt i Sverige – och har sedan dess rekommenderats till personer över 50 år. Under våren 2020 blev ett nytt bältrosvaccin tillgängligt. Ett vaccin som ger hög skyddseffekt och som är effektivt även hos äldre.
-
Nytt arbetssätt når majoriteten hepatit C-smittade
Med ett mer flexibelt arbetssätt och en kunskap om patientgruppen har de lyckats få in cirka 300 patienter i behandling sedan projektet Linkage C startade för två år sedan. Något som har bidragit till att Sverige är ett av de 13 länder i världen som ser ut att uppnå WHO...
-
Läkare: Fler bör vaccinera sig mot bältros
Då varicella zostervirus, som orsakar bältros, sitter i nervsystemet kan det påverka hela kroppen. Skulle folk veta hur allvarligt bältros är skulle fler vaccinera sig, menar professor Lars Lindqvist vid Karolinska Institutet.
-
Bältros (herpes zoster)
Smärtorna och den typiska lokalisationen av blåsor på rodnad botten längs ett eller flera dermatom på ena kroppshalvan räcker för diagnos.
-
Gonorré
Sexuellt överförbar infektion som orsakas av Neisseria gonorrhoeae. Under 2019 anmäldes över 3 200 fall av gonorré i Sverige, vilket motsvarar är en ökning med 20 procent jämfört med året innan.
-
Kondylom
Sexuellt överförd infektion med humant papillomvirus (HPV). I Sverige ses en tydlig minskning av kondylom efter införande av HPV-vaccination.
-
Mycoplasma genitalium
Bakterien kan orsaka urogenitala symtom och infektion men ses också hos asymtomatiska individer. Primärt sker smitta genital slemhinna mot genital slemhinna.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu