Då ska du misstänka harpest
Harpest är en infektionssjukdom som framförallt sprids via mygg i de norra delarna av Sverige. Vilka symtom ska man vara vaksam på? När ska man misstänka att ens patient kan vara drabbad? NetdoktorPro reder ut.

Hur kan vi bekämpa virussjukdomar och framtida pandemier?
WHO har utlyst sju globala nödlägen under de senaste tretton åren. Det är inte en fråga om, utan när vi kommer uppleva nästa pandemi. Går en nästa pandemi att förhindra och i så fall hur?
Harpest är en infektion hos framförallt möss, harar, och andra gnagare. Människor kan bli smittade av bakterien och den vanligaste smittovägen är via mygg som varit i kontakt med smittade djur och som sedan biter människor.
– Det bästa är att försöka låta bli att bli myggbiten. Så det är myggstift, långärmad tröja, och byxor istället för shorts som gäller när man är ute i skog och mark, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt i Region Norrbotten.
Symtom och tecken på harpest
Vanligtvis skapar harpest ett torrt och kraterliknande sår efter myggbettet (se bilden nedan). Man kan också få svullna lymfkörtlar i nära ansluting till bettet, i armhålan om myggbettet sitter på armarna, eller i ljumsken om bettet sitter på benen.
– Sår efter myggbett kan man få om man kliat på det, men ett sår efter harpest ser väldigt annorlunda ut. Har man sett harpestsår någon gång så känner man igen det.
Att låta bli att klia på myggbetten ger inget skydd mot att inte drabbas av harpesten.
– Det har ingen betydelse, säger Anders Nystedt.
Sjukdomen bryter ut ganska snabbt efter smittotillfället, oftast handlar det om ett par dagar, enligt Anders Nystedt.
Inkubationstiden är oftast några dagar och de allra flesta får hög feber och blir väldigt sjuka. De kan också ha svullna lymfkörtlar.
Öka din kunskap om hiv
Kunskapen om vad hiv är i dag behöver uppdateras såväl hos allmänheten som hos hälso- och sjukvården, bland annat vad gäller den mycket effektiva behandlingen, att välbehandlad hiv är smittfri och möjligheten till ett långt liv.
Då ska du misstänka harpest hos patient
– Har man sett harpest så är det inte svårt, har man inte sett det så kan det vara lite svårt.
Anders Nystedt påpekar att det handlar om en norrländsk infektionssjukdom som är sällsynt i södra Sverige. Men man ska också beakta att det finns de som semestrar i de norra delarna.
– Det är väldigt säsongsbetonat och det börjar i slutet på juli och pågår fram till första frostnatten då myggen fryser ihjäl.
Som läkare bör man reagera vid typiska infektionssymtom, svullna lymfkörtlar och sår på kroppen.
– Det handlar egentligen om klassiska symtom, patient med sår och svullna lymfkörtlar i kombination med infektionssymtom.
Vanligaste testvarianterna för harpest är enligt Nystedt att kolla serologi, antikroppar, samt PCR från sårsekret.
En fördel är torrt väder, eftersom myggen trivs bättre i fuktigare miljöer.
– Vi får hålla tummarna för att det inte regnar, avslutar Anders Nysted.
Hur kan vi bekämpa virussjukdomar och framtida pandemier?
WHO har utlyst sju globala nödlägen under de senaste tretton åren. Det är inte en fråga om, utan när vi kommer uppleva nästa pandemi. Går en nästa pandemi att förhindra och i så fall hur?
Fortbildning om hiv
Öka din kunskap om hiv
Kunskapen om vad hiv är i dag behöver uppdateras såväl hos allmänheten som hos hälso- och sjukvården, bland annat vad gäller den mycket effektiva behandlingen, att välbehandlad hiv är smittfri och möjligheten till ett långt liv.
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Postcovid: Symtom, riskgrupper och varför vi behöver lära oss mer om tillståndet
Postcovid är ett tillstånd där en person har kvarstående symtom eller sena besvär efter covid-19. Hur många i Sverige som lever med tillståndet är inte klarlagt och symtomen för de drabbade kan variera stort. – Det är förmodligen inte samma mekanismer som ger upphov til...
-
Ordförande för läkarförening: Fler kunde ha överlevt pandemin
– Hade vi haft lite mer robust vård, mer vårdplatser och bättre intensivvård så skulle mer folk ha överlevt, tyvärr, säger Johan Styrud, överläkare och ordförande för Stockholms läkarförening.
-
250 virusforskare arbetar för att hjälpa sjukvården förhindra virusorsakade sjukdomar
– Vår målsättning är att forska fram nya och bättre verktyg och kunskap till sjukvården, så att sjukvården kan upptäcka och förstå, behandla och förhindra virusorsakade sjukdomar, säger Niklas Arnberg, Professor i virologi vid Umeå universitet och ordförande för Virus- ...
-
Sveriges vaccinstrategi mot covid-19
För att få bukt med covid-19-pandemin har flera olika vägar räknats upp som viktiga, däribland minskad smittspridning och utvecklandet av läkemedel. Utvecklingen av ett vaccin har framhållits som en viktig aspekt.
-
Alltför få känner till att välbehandlad hiv inte smittar
Bara fyra av tio vet om att en välbehandlad hiv-infektion inte smittar via sex. Det visar en enkätundersökning från Folkhälsomyndigheten.
-
Hepatit B
En leverinflammation orsakad av hepatit B-virus (HBV), som är en av de vanligaste infektionerna i världen.
-
Psoasabscess