Hallå där, Anders Sönnerborg, professor och hiv-läkare
Hallå där Anders Sönnerborg, professor och överläkare vid infektionskliniken, Karolinska Universitetssjukhuset.
KURS: Hepatit C – Här lär du dig det senaste om hepatit C vid injektionsmissbruk »
Vad är viktiga frågor för hiv-vården idag?
– Vi har fortfarande en stor grupp av icke-diagnostiserade men hiv-smittade personer i Sverige. De har ofta varit på flera ställen i sjukvården för alla möjliga problem men inte blivit testade för hiv. När de väl får hiv-diagnosen har de redan svåra immundefekter, med ökad dödlighet och sjuklighet som följd. Vi måste bli bättre på att hitta de här personerna tidigare och i vården måste man vara beredd på att de kan dyka upp var som helst. Det finns ett psykologiskt motstånd som vi måste komma över och en förlegad syn på hur hiv-patienter ser ut. Många tror till exempel inte att en 60-årig kvinna kan ha haft sex med en afrikan. Även äldre har sex och de kan vara hiv-smittade.
Medicinsk översikt: Covid-19 (SARS-CoV-2), sars och mers
Hur ser hiv-situationen ut i Sverige idag?
– Vi upptäcker 400-500 nya hiv-fall varje år och det är en långsam ökning. Hiv-behandlingen är så framgångsrik att smittsamheten har minskat drastiskt. Det beror på att virusnivåerna hålls så låga i blodet och andra kroppsvätskor. Det här är viktigt för vårdpersonal att känna till när man hanterar hiv-patienter, till exempel vid kirurgiska ingrepp eller om någon till exempel har råkat sticka sig på en nål som använts av en hiv-patient. I många fall behöver man inte ge antiviral terapi till vårdpersonalen vid sådana situationer. Men det förutsätter att hiv-patienten är välbehandlad så man ska alltid göra en sådan bedömning av situationen.
Vad är de största utmaningarna för vården av patienterna med konstaterad hiv?
– Hiv-patienter är numera en åldrande population som står på hiv-läkemedel under många år. De lever länge och utvecklar samma åldersrelaterade sjukdomar som alla andra, till exempel hjärtkärlsjukdom och diabetes. Många läkemedel mot hiv interagerar med andra läkemedel och det är viktigt att vi i vården tänker igenom det, att vi väljer rätt läkemedel och justerar doserna. Det kan annars leda till allvarliga biverkningar med till exempel hjärtarrytmier, kräkningar och illamående och vi har sett medvetslöshet och koma också. Det kan också leda till att nivåerna av hiv-läkemedlen blir för låga i blodet så att patienten utvecklar resistens mot hiv-läkemedlet. Kontakta infektionsläkaren eller farmakologen om det finns osäkerhet kring detta.
-
Många läkare vill fortbilda sig om pneumokockvaccination
En förklaring till det stora intresset för vaccination kan vara att fler och fler läkare får upp ögonen för att jobba förebyggande, inte minst som en effekt av pandemin. Det menar Jonas Ahl, Överläkare, VO Infektionssjukdomar vid Skånes Universitetssjukhus.
-
Nytt bältrosvaccin ger hög skyddseffekt
2013 blev första bältrosvaccinet tillgängligt i Sverige – och har sedan dess rekommenderats till personer över 50 år. Under våren 2020 blev ett nytt bältrosvaccin tillgängligt. Ett vaccin som ger hög skyddseffekt och som är effektivt även hos äldre.
-
Nytt arbetssätt når majoriteten hepatit C-smittade
Med ett mer flexibelt arbetssätt och en kunskap om patientgruppen har de lyckats få in cirka 300 patienter i behandling sedan projektet Linkage C startade för två år sedan. Något som har bidragit till att Sverige är ett av de 13 länder i världen som ser ut att uppnå WHO...
-
Läkare: Fler bör vaccinera sig mot bältros
Då varicella zostervirus, som orsakar bältros, sitter i nervsystemet kan det påverka hela kroppen. Skulle folk veta hur allvarligt bältros är skulle fler vaccinera sig, menar professor Lars Lindqvist vid Karolinska Institutet.
-
Bältros (herpes zoster)
Smärtorna och den typiska lokalisationen av blåsor på rodnad botten längs ett eller flera dermatom på ena kroppshalvan räcker för diagnos.
-
Gonorré
Sexuellt överförbar infektion som orsakas av Neisseria gonorrhoeae. Under 2019 anmäldes över 3 200 fall av gonorré i Sverige, vilket motsvarar är en ökning med 20 procent jämfört med året innan.
-
Kondylom
Sexuellt överförd infektion med humant papillomvirus (HPV). I Sverige ses en tydlig minskning av kondylom efter införande av HPV-vaccination.
-
Mycoplasma genitalium
Bakterien kan orsaka urogenitala symtom och infektion men ses också hos asymtomatiska individer. Primärt sker smitta genital slemhinna mot genital slemhinna.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu