Hallå där, Anders Sönnerborg, professor och hiv-läkare
Hallå där Anders Sönnerborg, professor och överläkare vid infektionskliniken, Karolinska Universitetssjukhuset.
Öka din kunskap om hiv
Kunskapen om vad hiv är i dag behöver uppdateras såväl hos allmänheten som hos hälso- och sjukvården, bland annat vad gäller den mycket effektiva behandlingen, att välbehandlad hiv är smittfri och möjligheten till ett långt liv.
Vad är viktiga frågor för hiv-vården idag?
– Vi har fortfarande en stor grupp av icke-diagnostiserade men hiv-smittade personer i Sverige. De har ofta varit på flera ställen i sjukvården för alla möjliga problem men inte blivit testade för hiv. När de väl får hiv-diagnosen har de redan svåra immundefekter, med ökad dödlighet och sjuklighet som följd. Vi måste bli bättre på att hitta de här personerna tidigare och i vården måste man vara beredd på att de kan dyka upp var som helst. Det finns ett psykologiskt motstånd som vi måste komma över och en förlegad syn på hur hiv-patienter ser ut. Många tror till exempel inte att en 60-årig kvinna kan ha haft sex med en afrikan. Även äldre har sex och de kan vara hiv-smittade.
Infektionsläkare? Öka din kunskap om hiv!
Visste du att vid stark misstanke om hiv skall behandling insättas redan innan diagnosen är konfirmerad? Öka din kunskap om hiv i en utbildning framtagen av Christina Carlander, PhD och överläkare i infektionsmedicin, Karolinska Universitetssjukhuset.
Hur ser hiv-situationen ut i Sverige idag?
– Vi upptäcker 400-500 nya hiv-fall varje år och det är en långsam ökning. Hiv-behandlingen är så framgångsrik att smittsamheten har minskat drastiskt. Det beror på att virusnivåerna hålls så låga i blodet och andra kroppsvätskor. Det här är viktigt för vårdpersonal att känna till när man hanterar hiv-patienter, till exempel vid kirurgiska ingrepp eller om någon till exempel har råkat sticka sig på en nål som använts av en hiv-patient. I många fall behöver man inte ge antiviral terapi till vårdpersonalen vid sådana situationer. Men det förutsätter att hiv-patienten är välbehandlad så man ska alltid göra en sådan bedömning av situationen.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECCMID (European Congress of Clinical Microbiology and Infectious Diseases)? Lämna din e-postadress här »
Vad är de största utmaningarna för vården av patienterna med konstaterad hiv?
– Hiv-patienter är numera en åldrande population som står på hiv-läkemedel under många år. De lever länge och utvecklar samma åldersrelaterade sjukdomar som alla andra, till exempel hjärtkärlsjukdom och diabetes. Många läkemedel mot hiv interagerar med andra läkemedel och det är viktigt att vi i vården tänker igenom det, att vi väljer rätt läkemedel och justerar doserna. Det kan annars leda till allvarliga biverkningar med till exempel hjärtarrytmier, kräkningar och illamående och vi har sett medvetslöshet och koma också. Det kan också leda till att nivåerna av hiv-läkemedlen blir för låga i blodet så att patienten utvecklar resistens mot hiv-läkemedlet. Kontakta infektionsläkaren eller farmakologen om det finns osäkerhet kring detta.
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Sveriges vaccinstrategi mot covid-19
För att få bukt med covid-19-pandemin har flera olika vägar räknats upp som viktiga, däribland minskad smittspridning och utvecklandet av läkemedel. Utvecklingen av ett vaccin har framhållits som en viktig aspekt.
-
Humant immunbristvirus (hiv)
Ett retrovirus som obehandlat orsakar immunbrist, vilket leder till allvarliga opportunistiska infektioner och olika typer av cancer samt för tidig död.
-
Hosta
Hosta är i grunden en naturlig skyddsreflex för kroppen och ett mycket vanligt symtom både vid övre och nedre luftvägsinfektioner. Hosta förekommer även vid en rad andra tillstånd och kan vara utlöst av såväl mekanisk som kemisk irritation.
-
"Fler bör vaccinera sig mot bältros"
Då varicella zostervirus, som orsakar bältros, sitter i nervsystemet kan det påverka hela kroppen. Skulle folk veta hur allvarligt bältros är skulle fler vaccinera sig, menar professor Lars Lindquist vid Karolinska Institutet.
-
Apkoppor
-
Nya lektioner i populär fortbildning om bältros
Det finns ett utbildningsbehov om bältros inom professionen, visar det höga deltagarantalet samt de svar som kommit in i vår fortbildning om bältros. Många läkare har uttryckt en önskan om fördjupad kunskap inom vissa områden, vilket har lett fram till två nya lektioner som nu finns tillgängliga.
-
Infektionsexperten: “Alla läkare borde tänka lite mer förebyggande”
Det är viktigt att professionen är insatt och föreslår pneumokockvaccination till dem som riskerar att drabbas av svår sjukdom. Här delar infektionsläkaren Jonas Ahl med sig av sina bästa råd till kollegorna som träffar patienter i riskgrupp.