Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Infektion

Infektionsexperter samlas för erfarenhetsutbyte

Under Infektionsveckan som är den största nationella mötesplatsen för infektion/mikrobiologi samlas läkare, sjuksköterskor, forskare och biomedicinska analytiker för att diskutera infektionssjukdomar. En av föreläsarna var Soo Aleman, specialistläkare inom gastroenterologi och hepatologi vid Karolinska universitetssjukhuset, och tillika expert på NetdoktorPro.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-06-14

Annons

Vad är syftet med infektionsveckan?

– Syfte med infektionsveckan som jag ser det, är att lyfta fram ämnen inom infektionssjukdomar för kunskapsuppdateringar och diskussioner. Det är också ett ypperligt tillfälle att träffa kollegor från olika delar av Sverige för utbyte av kunskap och erfarenheter, säger Soo Aleman.Vad står i fokus inom området hepatit C?

– Fokus nu är vilka patientgrupper som kan behandlas för hepatit C. Fortfarande står majoriteten av patienterna utanför behandlingsmöjlighet på grund av restriktioner om vilka som kan få behandling. Vi hoppas på att de nya förhandlingar som kommer att ske under hösten mellan läkemedelsbolagen och TLV kommer att utmynna i beslut som innebär att alla oavsett vilket ärrbildningsstadium man har i levern kan erbjudas behandling mot hepatit C, säger hon.

Vill du uppdatera dina kunskaper om hepatit C? Genomför NetdoktorPro:s läkarutbildning om hepatit C här.

Annons
Annons

Vad finner du som det mest intressanta som diskuteras om hepatit C?

– Det är hepatit C-behandlingar av personer som har aktivit intravenös missbruk. Olika studier har visat att hög utläkningsfrekvens kan uppnås i denna grupp med de nya hepatit C-läkemedel. I Sverige har vi en hög prevalens av hepatit C bland dessa personer, varför särskilda insatser för att minska reinfektioner efter behandling behövs, med utbyggnad av bland annat sprututbytesprogram, säger hon.

Vad handlade din föreläsning om?

– Föreläsningen handlade om vad som händer nu inom hepatit C-behandlingar, och inom närmaste tiden som kommer. Vi har en mycket effektiv behandling nu mot hepatit C, men det finns fortfarande små problematiska områden. Jag informerar om WHOs mål att tills 2030 ska hepatit C elimineras och att vi behöver ha en nationell plan för att kunna uppnå detta, avslutar Soo Aleman.

 

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.