Infektionsexperter samlas för erfarenhetsutbyte
Under Infektionsveckan som är den största nationella mötesplatsen för infektion/mikrobiologi samlas läkare, sjuksköterskor, forskare och biomedicinska analytiker för att diskutera infektionssjukdomar. En av föreläsarna var Soo Aleman, specialistläkare inom gastroenterologi och hepatologi vid Karolinska universitetssjukhuset, och tillika expert på NetdoktorPro.
Vad är syftet med infektionsveckan?
– Syfte med infektionsveckan som jag ser det, är att lyfta fram ämnen inom infektionssjukdomar för kunskapsuppdateringar och diskussioner. Det är också ett ypperligt tillfälle att träffa kollegor från olika delar av Sverige för utbyte av kunskap och erfarenheter, säger Soo Aleman.Vad står i fokus inom området hepatit C?
– Fokus nu är vilka patientgrupper som kan behandlas för hepatit C. Fortfarande står majoriteten av patienterna utanför behandlingsmöjlighet på grund av restriktioner om vilka som kan få behandling. Vi hoppas på att de nya förhandlingar som kommer att ske under hösten mellan läkemedelsbolagen och TLV kommer att utmynna i beslut som innebär att alla oavsett vilket ärrbildningsstadium man har i levern kan erbjudas behandling mot hepatit C, säger hon.
Vad finner du som det mest intressanta som diskuteras om hepatit C?
– Det är hepatit C-behandlingar av personer som har aktivit intravenös missbruk. Olika studier har visat att hög utläkningsfrekvens kan uppnås i denna grupp med de nya hepatit C-läkemedel. I Sverige har vi en hög prevalens av hepatit C bland dessa personer, varför särskilda insatser för att minska reinfektioner efter behandling behövs, med utbyggnad av bland annat sprututbytesprogram, säger hon.
Vad handlade din föreläsning om?
– Föreläsningen handlade om vad som händer nu inom hepatit C-behandlingar, och inom närmaste tiden som kommer. Vi har en mycket effektiv behandling nu mot hepatit C, men det finns fortfarande små problematiska områden. Jag informerar om WHOs mål att tills 2030 ska hepatit C elimineras och att vi behöver ha en nationell plan för att kunna uppnå detta, avslutar Soo Aleman.
KURS: Vaccin mot pneumokocker - Vem bör egentligen vaccineras mot pneumokocker? Bli ännu bättre på förebyggande sjukvård och vaccin i vår nya webbkurs »
-
Så går det med efterfrågade vaccinationsprogrammet
Ett nationellt vaccinationsprogram för äldre har visat goda resultat i bland annat Storbritannien – det sparar både liv och resurser. Trots stor efterfrågan finns det fortfarande inget motsvarande program i Sverige och frågan är varför.
-
Sveriges vaccinstrategi mot covid-19
För att få bukt med covid-19-pandemin har flera olika vägar räknats upp som viktiga, däribland minskad smittspridning och utvecklandet av läkemedel. Utvecklingen av ett vaccin har framhållits som en viktig aspekt.
-
Läkare: Fler bör vaccinera sig mot bältros
Då varicella zostervirus, som orsakar bältros, sitter i nervsystemet kan det påverka hela kroppen. Skulle folk veta hur allvarligt bältros är skulle fler vaccinera sig, menar professor Lars Lindqvist vid Karolinska Institutet.
-
Coronavirus: covid-19 (SARS-CoV-2)
SARS-CoV-2 är namnet på den nyaste upptäckta varianten (upptäcktes 2019) av coronavirus, som kan ge förkylning till allvarlig andningssvikt. Covid-19 klassas som en pandemi och finns i stora delar av världen.
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s interaktiva fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Gonorré
Sexuellt överförbar infektion som orsakas av Neisseria gonorrhoeae. Under 2019 anmäldes över 3 200 fall av gonorré i Sverige, vilket motsvarar är en ökning med 20 procent jämfört med året innan.
-
Mycoplasma genitalium
Bakterien kan orsaka urogenitala symtom och infektion men ses också hos asymtomatiska individer. Primärt sker smitta genital slemhinna mot genital slemhinna.
-
Pneumokocksjukdom - bli expert på att identifiera högriskpatienter
Tillsammans med Jonas Ahl, överläkare i infektionssjukdomar, har NetdoktorPro tagit fram olika patientfall som kan vara till hjälp i den kliniska vardagen.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu