Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Infektion

Ny antibiotika effektiv mot resistenta bakterier

Antibiotikaresistensen är ett allvarligt hot mot vår hälsa. För att övervinna det växande problemet behöver nya effektiva läkemedel tas fram. Och nu kan forskare vid Umeå Universitet vara något på spåren. 


Lovisa
Publicerad den: 2022-11-13

Annons

Svårbekämpade bakterier är en allvarlig global hälsoutmaning som årligen beräknas ligga bakom tiotusentals människors död, bara inom EU. För att få bukt med det växande problemet är nya effektiva antibiotikapreparat avgörande. Nu har forskare vid Umeå Universitet hittat något som skulle kunna bli en viktig pusselbit i kampen mot resistensen. 

 – Det här är starten på en ny klass av antibiotiska substanser som fungerar på väldigt många bakterier som förknippas med vårdrelaterade infektioner, som man även brukar kalla sjukhussjuka, till exempel VRE och MRSA, säger Fredrik Almqvist, professor vid Umeå universitet och som forskat om nya alternativ till antibiotika sedan slutet av 1990-talet.

Ny klass antibiotika

Studierna som bedrivits vid Umeå universitet och Washington university i Saint Louis, USA, har bland annat tittat på den nya klassen antibiotika, som forskarna kallar GmPcider, vilka bekämpar Gram-positiva bakterier. Enligt studierna är de både effektiva på egen hand och förhöjer dessutom effekten när de kombineras med redan existerande antibiotika.

Annons
Annons

Dödar även bakterier som växer

Forskningen visar också att GmPciderna inte bara kan stoppa bakterierna från att försöka sig, utan även döda bakterier som inte är under tillväxt. Något som annan antibiotika ofta har svårt att göra.

Fredrik Almqvist är väldigt hoppfull över resultaten.

– Det här är ett första steg, en ny klass som har spännande egenskaper, och nu jobbar vi såklart vidare för att de här ska gå att utveckla till något som också kan hjälpa människor framöver. Vårt mål är att komma till en substans som bakterierna inte lätt blir resistenta mot, säger han.

Annons
Annons

    Källor

  • Umeå Universitet - https://www.umu.se/nyheter/ny-klass-av-antibiotika-effektiv-mot-multiresistenta-bakterier_11675470/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.