Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Infektion

Pneumokocksjukdom - bli expert på att identifiera högriskpatienter

Läkare ska rekommendera patienter som riskerar att drabbas av svår pneumokocksjukdom att vaccinera sig. Det handlar om att i varje enskilt fall göra en riskbedömning och ta ställning till om behov av vaccination finns. Tillsammans med Jonas Ahl, överläkare i infektionssjukdomar, har NetdoktorPro tagit fram olika patientfall som kan vara till hjälp i den kliniska vardagen.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2020-05-19 Uppdaterad den: 2021-02-10

Pneumokocksjukdom - bli expert på att identifiera högriskpatienter
Annons

Pneumokocken är den luftvägsbakterie som oftast ligger bakom allvarliga sjukdomar som sepsis, meningit, pneumoni och empyem. Den kan även orsaka vanligare diagnoser som otit och sinuit.

Vissa personer ligger i farozonen för att drabbas av svår pneumokocksjukdom och rekommenderas därför vaccination. Hur ska du identifiera dessa patienter? I NetdoktorPro:s fortbildningskurs inom området får du följa tre patientfall och ta ställning till behovet av vaccination.

– Jag tycker att det är klokt att förebygga sjukdom. Det är mycket klokare än att vänta tills sjukdomen har uppstått. Därför tycker jag att man ska gå den här utbildningen, säger Jonas Ahl, överläkare i infektionssjukdomar vid Skånes Universitetssjukhus.

Annons
Annons

Hittills har över 220 läkare genomfört hela utbildningen, som inte tar mer än tio minuter och alla svar är anonyma.

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.