Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Infektion

Rekordstort utbrott av mykoplasma

Infektioner med bakterien Mycoplasma pneumoniae har under vintern nått rekordnivåer i landet och stoppat en positiv trend med minskad användning av antibiotika. Även grannländerna har drabbats och i Norge har utbrottet lett till brist på antibiotika.


Publicerad den: 2012-02-13

Annons

Bakterien Mycoplasma pneumoniae ger ordentliga förkylningar med torrhosta, svalgirritation, nästäppa, huvudvärk och ibland lunginflammation. Redan förra vintern rapporterades ovanligt många fall av infektioner med bakterien i Sverige till Smittskyddsinstitutet, och denna vinter har det hittills rapporterats ännu fler fall. Karolinska sjukhusets mikrobiologiska laboratorium har påvisat fler mykoplasmainfektioner än någonsin.

– Vad vi vet har hela Sverige drabbats, säger Annika Linde, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet till Netdoktor.

ECDC, European Centre for Disease Prevention and Control, har meddelat att även många andra länder i Nordeuropa märkt av mykoplasma, inklusive Danmark, Norge, Nederländerna och Finland.

Annons
Annons

Ökad förskrivning av antibiotika

Det stora utbrottet har ökat efterfrågan på antibiotika och brutit en positiv trend i Sverige med minskad antibiotikaanvändning. Förskrivningen av antibiotika i Sverige minskade totalt under 2011, men det sista kvartalet skedde en ökning i alla åldersgrupper. Användningen av preparaten doxycyklin och makrolider, de typer av antibiotika som används vid mykoplasmainfektioner, ökade mest.

– Norge har rapporterat att man sålt slut på dessa antibiotika på grund av ökningen av mykoplasmainfektioner. Men vi i Sverige har, enligt de siffror Norge publicerat och våra egna siffror, varit betydligt mer restriktiva med antibiotika än Norge och det verkar inte finnas något hot om brist på relevant antibiotika i Sverige, säger Annika Linde.

Utbrottet tros ha nått sin topp

Annika Linde tror inte heller att utbrottet av mykoplasmainfektioner haft någon nämnvärd inverkan på samhällsekonomin genom ökad sjukfrånvaro.

– Mykoplasma sprids inte så snabbt, och ger inte alls samma plötsliga effekt som influensa, säger hon till Netdoktor.

Annons
Annons

Epidemier med mykoplasmabakterien brukar återkomma med fyra till fem års intervall och, enligt en dansk långtidsstudie, pågå i två år innan de klingar av igen. Eftersom det nuvarande utbrottet i norra Europa började redan förra året, tros antalet infektioner därför minska igen efter denna vinter.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECCMID (European Congress of Clinical Microbiology and Infectious Diseases)? Lämna din e-postadress här »

Fakta Mycoplasma pneumoniae

Bakterien Mycoplasma pneumoniae saknar cellvägg och behandlas vid behov med makrolider eller doxycyklin. Bakterien förekommer över hela världen och sprids från människa till människa genom luftburen droppsmitta. Smittsamheten är stor och det är vanligt att flera familjemedlemmar insjuknar efter det första fallet. Inkubationstiden är cirka två till tre veckor och en tidigare infektion ger inte bestående immunitet. Cirka tio procent av alla infektioner leder till lunginflammation.
Att försöka undvika närkontakt med smittade är viktigt för att förhindra smittspridning, liksom att nysa i näsduk eller armvecket. Handhygien är alltid viktigt.

På grund av risken för resistens, bör man som förskrivare, som alltid, vara restriktiv med antibiotika - mykoplasma behöver ju inte alltid behandlas!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.