Resistensrelaterade dödsfall ökar i EU
En ny rapport från EU:s smittskyddsmyndighet ECDC visar att antalet dödsfall kopplat till antibiotikaresistens ökar varje år.
Nytt resevaccin ska förebygga denguefeber
Qdenga är det nya resevaccinet som numera är godkänt i Sverige för att förebygga denguefeber.
C-APROM/SE/QDE/0013
Varje år dör över 35 000 människor av antimikrobiellt resistenta infektioner i EU. Detta enligt uppskattningar som EU:s smittskyddsmyndighet , ECDC presenterar i en ny rapport.
– Vi ser oroande ökningar i antalet dödsfall som kan hänföras till infektioner med antimikrobiellt resistenta bakterier, särskilt de som är resistenta mot sista linjens antimikrobiell behandling. Varje dag dör nästan 100 personer av dessa infektioner i EU/EES. Ytterligare ansträngningar behövs för att fortsätta att minska onödig användning av antibiotika, förbättra metoder för förebyggande och kontroll av infektioner, utforma och implementera program för antimikrobiell förvaltning och säkerställa adekvat mikrobiologisk kapacitet på nationell nivå, säger Andrea Ammon, chef för ECDC, i ett pressmeddelande.
De nya uppgifterna som framkommit visar en tydligt ökande trend i antalet infektioner och dödsfall för nästan alla kombinationer av resistens mot bakterier och antibiotika. Exempelvis var antalet fall av acinetobacter-arter resistenta mot olika grupper av antimikrobiella läkemedel mer än dubbelt än genomsnittet år 2021 jämfört med genomsnitten för 2018-2019. Antalet rapporterade fall av candida auris, fördubblades mellan 2020 och 2021, enligt ECDC.
Användning av antimikrobiella läkemedel minskade
Även om den totala konsumtionen av antibiotika och antimikrobiella läkemedel inom primärvården och sjukhussektorn minskade med 23 procent under perioden 2012 till 2021 så ökade samtidigt användningen av bredspektrumantibiotika. Inom samma tidsram mer än fördubblades dessutom användningen av antibiotika som bör reserveras för behandling av bekräftade eller misstänkta multiresistenta infektioner.
Hur kan vi bekämpa virussjukdomar och framtida pandemier?
WHO har utlyst sju globala nödlägen under de senaste tretton åren. Det är inte en fråga om, utan när vi kommer uppleva nästa pandemi. Går en nästa pandemi att förhindra och i så fall hur?
- Läkemedelsvärlden - https://www.lakemedelsvarlden.se/dodsfall-pa-grund-av-antimikrobiellt-resistenta-infektioner-okar/
Källor
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Pneumoni (lunginflammation)
Influensa banar ofta vägen för en bakteriell pneumoni, vilket gör att årlig influensavaccination rekommenderas till dem med förhöjd risk att insjukna i allvarlig influensa och dess komplikationer. Många i denna riskgrupp uppfyller också kriterierna för att vaccineras mot pneumokocker som är den vanligaste och farligaste luftvägsbakterien som orsakar pneumoni.
-
Vätska, proppförebyggande och syrgas bör sättas in tidigt vid svår covid-19
Idag har vi mycket mer kunskap om hur vi ska behandla covid-19 hos personer som drabbas hårt av virussjukdomen, jämfört med vad vi hade i början av pandemin. Med dagens behandling kan man bota väldigt många. Men vi får inte slappna av och luta oss tillbaka, istället bör...
-
Ordförande för läkarförening: Fler kunde ha överlevt pandemin
– Hade vi haft lite mer robust vård, mer vårdplatser och bättre intensivvård så skulle mer folk ha överlevt, tyvärr, säger Johan Styrud, överläkare och ordförande för Stockholms läkarförening.
-
Webbinarium: Hur kan vi bekämpa virussjukdomar och framtida pandemier?
Coronapandemin har fått oss att inse att vi måste ta virusorsakade infektioner på betydligt större allvar än vi gjort tidigare. Det finns tusentals kända virus som orsakar sjukdomar hos människor och det nya coronaviruset är bara ett av dessa. Det finns sannolikt ytterl...