Risken för bältros ökar med åldern
Enkät om RS-virus
Just nu genomför vi en enkät för primärvårdsläkare gällande RS-virus. Vi vore tacksamma om du ville genomföra enkäten, det tar bara några minuter och dina svar är anonyma.
Quiz
Quiz om pneumokockvaccin
Som ett led i att förse professionen med den senaste kunskapen erbjuder NetdoktorPro nu ett quiz om pneumokockvaccination. Välkommen att genomföra quizet!
Hallå där Marie Studahl, docent och överläkare på infektionsmottagningen vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, tillika Netdoktors expert på bältros.
Vem kan drabbas av bältros, herpes zoster?
– Alla som har fått en primärinfektion med varicella zostervirus kan utveckla bältros. Livstidsrisken ligger på cirka 25 procent vilket innebär att en fjärdedel av befolkningen får bältros någon gång i livet. Risken ökar även med stigande ålder, för personer över 85 år är livstidsrisken närmare 50 procent.
Bältros är en reaktivering av varicella zostervirus som orsakar vattkoppor. Det är alltså samma virus som orsakar både bältros och vattkoppor, men sjukdomarna skiljer sig gällande smittsamhet. Vattkoppor kan överföras via luften medan herpes zoster först smittar genom kontakt med hudblåsorna.
Det är fler kvinnor än män som får bältros och vanligtvis sker reaktiveringen från ganglierna längs ryggraden. Även om alla delar av kroppen kan drabbas är smärtan och utslagen vanligast på bröstkorgen.
Vilka komplikationer kan sjukdomen ge?
– Herpes zoster kan orsaka allvarliga komplikationer som har ett brett spektrum.
Av sjukhusvårdade patienter med bältros utvecklar ungefär var tredje kvinna komplikationer, jämfört med en fjärdedel av männen. Då dominerar komplikationer som utgår från perifera- eller centrala nervsystemet, exempelvis hjärnhinneinflammation, hjärninflammation eller postherpetisk neuralgi. Viruset kan även infektera nervus ophthalmicus och orsaka ögonkomplikationer. Närmare 200 personer får årligen neurologiska manifestationer till följd av bältros. Dödsfall är däremot inte särskilt vanligt och drabbar främst personer över 85 år.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECCMID (European Congress of Clinical Microbiology and Infectious Diseases)? Lämna din e-postadress här »
Varför får man bältros?
– Reaktiveringen bottnar ofta i ett försämrat immunförsvar och vanligtvis är det en nedsatt aktivitet av T-cellerna. Då kan inte den latenta infektionen hållas i schack längre och viruset reaktiveras och replikeras i hög hastighet.
Det är ovanligt att insjukna i bältros flera gånger, men det händer för 1–3 procent av befolkningen.
Enkät om RS-virus
Just nu genomför vi en enkät för primärvårdsläkare gällande RS-virus. Vi vore tacksamma om du ville genomföra enkäten, det tar bara några minuter och dina svar är anonyma.
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Första vaccin mot RS-virus nära godkännande
Idag saknas både godkänd behandling och vaccin mot RS-virus, men tack vare intensiv forskning kan det snart bli ändring på det. EMA ställer sig nu positiva till ett första vaccin mot sjukdomen.
-
Postcovid: Symtom, riskgrupper och varför vi behöver lära oss mer om tillståndet
Postcovid är ett tillstånd där en person har kvarstående symtom eller sena besvär efter covid-19. Hur många i Sverige som lever med tillståndet är inte klarlagt och symtomen för de drabbade kan variera stort. – Det är förmodligen inte samma mekanismer som ger upphov til...
-
Vätska, proppförebyggande och syrgas bör sättas in tidigt vid svår covid-19
Idag har vi mycket mer kunskap om hur vi ska behandla covid-19 hos personer som drabbas hårt av virussjukdomen, jämfört med vad vi hade i början av pandemin. Med dagens behandling kan man bota väldigt många. Men vi får inte slappna av och luta oss tillbaka, istället bör...
-
250 virusforskare arbetar för att hjälpa sjukvården förhindra virusorsakade sjukdomar
– Vår målsättning är att forska fram nya och bättre verktyg och kunskap till sjukvården, så att sjukvården kan upptäcka och förstå, behandla och förhindra virusorsakade sjukdomar, säger Niklas Arnberg, Professor i virologi vid Umeå universitet och ordförande för Virus- ...