Så sattes standarden för dagens hiv-behandling
SRART-studiens resultat från 2016 kom att avspegla sig i alla guidlines. Nästa steg är att minska mörkertalet, menar överläkaren Göran Bratt.
Öka din kunskap om RS-virus
Genom denna fortbildning kan du enkelt ta del av den senaste kunskapen om RS-virus hos vuxna. RS-virus orsakar akut luftvägsinfektion med symtom från lindrig förkylning till allvarlig lunginflammation eller bronkiolit.
Quiz
Quiz om pneumokockvaccin
Som ett led i att förse professionen med den senaste kunskapen erbjuder NetdoktorPro nu ett quiz om pneumokockvaccination. Välkommen att genomföra quizet!
I START-studien randomiserades över 4 600 patienter i 35 länder med T-hjälparvärde på över 500 till att antingen starta ART omedelbart eller vänta tills värdet sjunkit till 350. Efter tre år avbröts studien då resultat vad tydligt.
– I gruppen som fick tidig behandling minskade förekomsten av AIDS, allvarlig annan sjukdom eller död, vilket var studiens kombinerade end-point, med 57 procent. Dödligheten reducerades med 42 procent. Slutsatsen är att man inte skall vänta med att sätta in behandling utan göra det omgående, när patienten är beredd att starta. Resultatet avspeglar sig idag i alla guidlines, även i svenska läkemedelsverkets nationella riktlinjer. Men de skiljer sig en del mellan olika länder, säger Göran Bratt, Medicine doktor och överläkare vid Venhälsan på Södersjukhuset.
Uppmärksam vid medicinsk utredning
Idag står cirka 15 miljoner patienter på ART och två miljoner startar behandlingen varje år, men samtidigt upptäcks årligen omkring en till två miljoner nya hiv-fall.
– Det som ligger i framtiden är att identifiera dessa patienter och minska mörkertalet. I Sverige har vi redan nått WHO:s mål för 2020 i ”behandlingskaskaden” 90-90-90, det vill säga 90 procent av alla med hiv skall ha upptäckts, 90 procent av dessa ska ha startat ART och 90 procent av dessa ska ha icke mätbart hiv i blodet, säger Göran Bratt.
Han pekar på att det är viktigt att varje land tar reda på sin behandlingskaskad och uppmuntrar till testning.
Öka din kunskap om RS-virus
Genom denna fortbildning kan du enkelt ta del av den senaste kunskapen om RS-virus hos vuxna. RS-virus orsakar akut luftvägsinfektion med symtom från lindrig förkylning till allvarlig lunginflammation eller bronkiolit.
– Var lyssnande och tänk på hiv vid en lång rad medicinska utredningar, säger han.
Genmanipulera celler
Botemedel mot hiv-viruset är fortfarande en gåta men forskningen går framåt. För närvarande pågår tidiga studier, där forskarna bland annat försöker ta ut infekterade T-hjälparlymfocyter eller stamceller, eller båda, och utanför kroppen genmanipulerar dessa för att bli immuna. Därefter sätter forskarna tillbaka cellerna och de som inte är genmanipulerade dör. Förberedande studier pågår, men det är för tidigt att ha någon uppfattning om hur lovande detta är, menar Göran Bratt.
– Än är det för tidigt att säga hur bra det fungerar. Vi talar om kanske tio år fram i tiden. Än så länge handlar det om att testa och behandla, avslutar han.
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Covid-19
SARS-CoV-2 är namnet på den nyaste upptäckta varianten (upptäcktes 2019) av coronavirus, som kan ge förkylning till allvarlig andningssvikt. Covid-19 klassas som en pandemi och finns i stora delar av världen.
-
Första vaccin mot RS-virus nära godkännande
Idag saknas både godkänd behandling och vaccin mot RS-virus, men tack vare intensiv forskning kan det snart bli ändring på det. EMA ställer sig nu positiva till ett första vaccin mot sjukdomen.
-
Pneumoni (lunginflammation)
Influensa banar ofta vägen för en bakteriell pneumoni, vilket gör att årlig influensavaccination rekommenderas till dem med förhöjd risk att insjukna i allvarlig influensa och dess komplikationer. Många i denna riskgrupp uppfyller också kriterierna för att vaccineras mot pneumokocker som är den vanligaste och farligaste luftvägsbakterien som orsakar pneumoni.
-
Vätska, proppförebyggande och syrgas bör sättas in tidigt vid svår covid-19
Idag har vi mycket mer kunskap om hur vi ska behandla covid-19 hos personer som drabbas hårt av virussjukdomen, jämfört med vad vi hade i början av pandemin. Med dagens behandling kan man bota väldigt många. Men vi får inte slappna av och luta oss tillbaka, istället bör...