Så ska sjukvården få bukt med sena hiv-testare
Att upptäcka hiv tidigt i infektionsförloppet är en stor utmaning för svensk sjukvård. Det finns dock flera varningssignaler när det gäller hiv som vården bör vara uppmärksam på, menar smittskyddsläkaren Per Follin. ”Läkaren ska reagera om patienten haft flera infektioner och re-infektioner på kort tid”, säger han.
Sena testare är individer som redan har fått en immundefekt när hiv-smittan diagnostiseras. Om det räknas som en sen hiv-diagnos beror på hur många verksamma CD4+ T-lymfocyter som patienten har kvar. Gränsen kan variera mellan olika studier, men vanligtvis ses en immundefekt när cellantalet sjunker till cirka 350 celler per mikroliter blod, eller lägre.
I en studie från Karolinska institutet, som undersökte 14 svenska kliniker, fastslog man att hela 65 procent av nydiagnostiserade hiv-patienter var sena testare. Hiv-patienternas sjukdomsförlopp hade därmed fortskridit under en längre tid, i vissa fall i flera år.
I den svenska studien fastslog man även att dödligheten är betydligt högre hos sena hiv-testare, närmare 6,5 procent jämfört med en procent bland patienter som fått hiv-behandling.
KURS: Hepatit C – Här lär du dig det senaste om hepatit C vid injektionsmissbruk »
Symtom vid primärinfektion av hiv
Att identifiera hiv i ett tidigt sjukdomsskede är en av de stora utmaningarna för svensk sjukvård, påpekar smittskyddsläkaren
Per Follin vid smittskyddsenheten i Västra Götaland. En del av problematiken bottnar i att många patienter väntar med att uppsöka hjälp, så kallad patients delay.
– Man är helt enkelt rädd för att diagnostiseras med hiv och
söker sig därmed inte till vården. Många ser hiv-smittan som ett misslyckande och oroas över stigmat som finns kring
sjukdomen, säger Per Follin.
Men han nämner också att vården bär en del av ansvaret. Det finns sena hivtestare som har haft kontakt med sjukvården vid ett eller flera tidigare tillfällen.
– Patienten kan ha besökt läkaren i flera vändor men ändå inte erbjudits ett hivtest – trots tydliga symtom som tyder på en hiv-infektion.
Över 50 procent av de hiv-drabbade uppvisar symtom under primärinfektionen, som vanligtvis ses inom fyra veckor efter smittotillfället. Det är varningssignaler som vården ska vara uppmärksam på, menar Per Follin.
– Läkaren ska reagera om patienten haft flera återkommande infektioner. Symtom på avancerat eller långt gången hiv är bland annat svampinfektioner i mun och svalg, lunginfektioner eller infektioner i huden som herpes zoster. Patienten kan ha olika infektionsgrad beroende på nivån av CD4+ T-lymfocyter. Ju högre virusreplikering, desto snabbare minskar cellantalet.
Medicinsk översikt: Covid-19 (SARS-CoV-2), sars och mers
Fler hiv-tester
Att diagnostisera hiv i ett tidigt skede av sjukdomen är avgörande för patientens framtidsutsikter. Den antivirala terapin är effektivare i början av infektionsförloppet, och reducerar dödligheten till följd av hiv markant. Med hiv-behandling minskar även risken för att virussmittan omedvetet överförs till andra individer.
Man har vidtagit flera åtgärder för att försöka lösa problemet med sena hivtestare, påpekar Per Follin. Flera nationella studier har genomförts och drabbade har delat med sig av information och erfarenheter via enkäter.
– Men det är svårt att peka ut en särskild åtgärd, i så fall hade den redan genomförts. Fast ett viktigt steg är att utöka antalet hivtester, i dag faller alltför många hiv-patienter mellan stolarna.
KURS: Vaccin mot pneumokocker - Vem bör egentligen vaccineras mot pneumokocker? Bli ännu bättre på förebyggande sjukvård och vaccin i vår nya webbkurs »
Hur ofta erbjuder du dina patienter ett hiv-test? Kommentera gärna direkt under artikeln.
-
Bältros (herpes zoster)
Smärtorna och den typiska lokalisationen av blåsor på rodnad botten längs ett eller flera dermatom på ena kroppshalvan räcker för diagnos.
-
Coronavirus: covid-19 (SARS-CoV-2)
SARS-CoV-2 är namnet på den nyaste upptäckta varianten (upptäcktes 2019) av coronavirus, som kan ge förkylning till allvarlig andningssvikt. Covid-19 klassas som en pandemi och finns i stora delar av världen.
-
Drogfri och frisk från hepatit C – nu hjälper han andra
Tommy, 53 år, har mångårig narkotikabruk och hemlöshet bakom sig. Han fick hepatit C innan behandling fanns tillgänglig. Idag är han drogfri, frisk från sin hepatit och arbetar som uppsök på Stockholms Brukarförening.
-
Många läkare vill fortbilda sig om pneumokockvaccination
En förklaring till det stora intresset för vaccination kan vara att fler och fler läkare får upp ögonen för att jobba förebyggande, inte minst som en effekt av pandemin. Det menar Jonas Ahl, Överläkare, VO Infektionssjukdomar vid Skånes Universitetssjukhus.
-
Nytt bältrosvaccin ger hög skyddseffekt
2013 blev första bältrosvaccinet tillgängligt i Sverige – och har sedan dess rekommenderats till personer över 50 år. Under våren 2020 blev ett nytt bältrosvaccin tillgängligt. Ett vaccin som ger hög skyddseffekt och som är effektivt även hos äldre.
1 Kommentarer
-
Nytt arbetssätt når majoriteten hepatit C-smittade
Med ett mer flexibelt arbetssätt och en kunskap om patientgruppen har de lyckats få in cirka 300 patienter i behandling sedan projektet Linkage C startade för två år sedan. Något som har bidragit till att Sverige är ett av de 13 länder i världen som ser ut att uppnå WHO...
-
Gonorré
Sexuellt överförbar infektion som orsakas av Neisseria gonorrhoeae. Under 2019 anmäldes över 3 200 fall av gonorré i Sverige, vilket motsvarar är en ökning med 20 procent jämfört med året innan.
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s interaktiva fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu