Succéstart för läkarutbildningen om bältros
”Det var på tiden att man får repetition och uppdateringar om sjukdomar via nätet och utvecklar sig i sitt yrke. Tack att ni inledde det via Netdoktor”, skriver en av läkarna som genomfört NetdoktorPro:s nya utbildning om bältros. Den positiva responsen från läkarkåren är stor.
Nytt resevaccin ska förebygga denguefeber
Qdenga är det nya resevaccinet som numera är godkänt i Sverige för att förebygga denguefeber.
C-APROM/SE/QDE/0013
För lite mer än två veckor sedan lanserade NetdoktorPro sin andra webbaserade läkarutbildning. Den här gången är det bältros (herpes zoster) som uppmärksammas, en sjukdom som drabbar närmare var fjärde person någon gång i livet. Tanken med utbildningen är att öka kunskapen om bältros inom läkarkåren för att underlätta snabb diagnostisering och korrekt behandling.
Och konceptet med en webbaserad utbildning lockar. På bara 17 dagar har 229 läkare genomfört utbildningen VadvetduomBältros på NetdoktorPro. Samtidigt trillar de positiva kommentarerna in i mejlkorgen hos Netdoktors redaktion. Läkare runtom i landet vill tacka för en bra uppdatering om bältros.
”Vilken bra och pedagogisk utbildning om bältros som ni gjort! Gärna fler utbildningar som denna!” skriver en läkare. ”Det var på tiden att man får repetition och uppdateringar om sjukdomar via nätet och utvecklar sig i sitt yrke. Tack att ni inledde det via Netdoktor”, skriver en allmänläkare.
- Vi kan konstatera att det uppenbarligen finns ett stort behov av fortbildning för läkare, särskilt som den tid som läkarkåren använder för kurser och konferenser tycks minska. I den alltmer tidspressade arbetsmiljö som läkaren befinner sig i, tror jag att webbaserade utbildningar kommer att etablera sig som ett utmärkt alternativ, eller åtminstone komplement, till fysiska möten och utbildningar, som tar mycket tid och ekonomiska resurser i anspråk, säger Mats Halldin, medicinsk chef på Netdoktor.
Viktig kunskap om bältros
Innehållet i läkarutbildningen om bältros är granskat av docent Marie Studahl, infektionsläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, tillika Netdoktors expert. Hon påpekar att utbildningen tar upp fakta som läkare har stor nytta av.
- Utbildningen innehåller fördjupad kunskap om bland annat komplikationer till följd av sjukdomen. Det här är något som fler läkare behöver kännedom om, säger Marie Studahl.
Förhoppningen är att NetdoktorPro ska lansera fler webbaserade läkarutbildningar framöver. Inom vilket område skulle du vilja se en läkarutbildning? Kommentera gärna direkt under artikeln.
Vill du som läkare genomföra utbildningen om bältros kan du klicka här.
Hur kan vi bekämpa virussjukdomar och framtida pandemier?
WHO har utlyst sju globala nödlägen under de senaste tretton åren. Det är inte en fråga om, utan när vi kommer uppleva nästa pandemi. Går en nästa pandemi att förhindra och i så fall hur?
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Pneumoni (lunginflammation)
Influensa banar ofta vägen för en bakteriell pneumoni, vilket gör att årlig influensavaccination rekommenderas till dem med förhöjd risk att insjukna i allvarlig influensa och dess komplikationer. Många i denna riskgrupp uppfyller också kriterierna för att vaccineras mot pneumokocker som är den vanligaste och farligaste luftvägsbakterien som orsakar pneumoni.
-
Vätska, proppförebyggande och syrgas bör sättas in tidigt vid svår covid-19
Idag har vi mycket mer kunskap om hur vi ska behandla covid-19 hos personer som drabbas hårt av virussjukdomen, jämfört med vad vi hade i början av pandemin. Med dagens behandling kan man bota väldigt många. Men vi får inte slappna av och luta oss tillbaka, istället bör...
-
Ordförande för läkarförening: Fler kunde ha överlevt pandemin
– Hade vi haft lite mer robust vård, mer vårdplatser och bättre intensivvård så skulle mer folk ha överlevt, tyvärr, säger Johan Styrud, överläkare och ordförande för Stockholms läkarförening.
-
Webbinarium: Hur kan vi bekämpa virussjukdomar och framtida pandemier?
Coronapandemin har fått oss att inse att vi måste ta virusorsakade infektioner på betydligt större allvar än vi gjort tidigare. Det finns tusentals kända virus som orsakar sjukdomar hos människor och det nya coronaviruset är bara ett av dessa. Det finns sannolikt ytterl...