Två av tre osäkra på om de tillhör riskgruppen för lunginflammation
Intervju | Infektion

Två av tre osäkra på om de tillhör riskgruppen för lunginflammation

Av alla svenskar som drabbas av samhällsförvärvad pneumoni behöver 20–40 procent sjukhusvård. Något som i många fall skulle kunna förhindras men allmänhetens kunskap om sjukdomen är begränsad, enligt en ny undersökning. Två av tre är till exempel osäkra på om det går att vaccinera sig mot lunginflammation och lika många vet inte om de tillhör riskgruppen för sjukdomen.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-02-01
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

– Det tar tid för lungorna att återhämta sig från en lunginflammation och det vittnar även många patienter om. Det är en sjukdom som innebär mycket lidande men också en hel del sjukhusinläggningar som i sin tur kan innebära sjukskrivningar, säger Åke Örtqvist, specialist i infektionssjukdomar och smittskyddsläkare vid Stockholms läns landsting.

Vanligtvis är det pneumokocker som ligger bakom en lunginflammation, som karaktäriseras av symtom som hög feber, hållsmärtor, hosta och i vissa fall andningssvårigheter. De vaccin som idag finns tillgängliga skyddar mot flera olika typer av pneumokocker men bara en av tre känner till att vaccin finns. Osäkerheten gäller även huruvida man tillhör en riskgrupp, visar en ny undersökning bland allmänheten.

Annons
Annons

 

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons