Unik insyn av bältros utbredning i Sverige
Bältros (herpes zoster) är en infektion som främst drabbar individer över 50 år. Majoriteten av vuxna svenskar ligger i riskzonen för sjukdomen, och i takt med att befolkningen blir äldre kommer troligtvis fallen av bältros att öka, menar överläkaren Marie Studahl.
Öka din kunskap om hiv
Kunskapen om vad hiv är i dag behöver uppdateras såväl hos allmänheten som hos hälso- och sjukvården, bland annat vad gäller den mycket effektiva behandlingen, att välbehandlad hiv är smittfri och möjligheten till ett långt liv.
Fortbildning om hiv
Infektionsläkare? Öka din kunskap om hiv!
Visste du att vid stark misstanke om hiv skall behandling insättas redan innan diagnosen är konfirmerad? Öka din kunskap om hiv i en utbildning framtagen av Christina Carlander, PhD och överläkare i infektionsmedicin, Karolinska Universitetssjukhuset.
Öka din kunskap om hiv
Kunskapen om vad hiv är i dag behöver uppdateras såväl hos allmänheten som hos hälso- och sjukvården, bland annat vad gäller den mycket effektiva behandlingen, att välbehandlad hiv är smittfri och möjligheten till ett långt liv.
Varicella zoster ingår i samma grupp som herpes simplexvirustyp (HSV) 1 och 2. Viruset orsakar vattkoppor, varicella, och har en hög smittsamhet. Efter primärinfektion sker en latent etablering i dorsala ganglier eller i kranialnervsganglier.
– Varför viruset placerar sig just där vet vi inte. Förklaringen ligger troligtvis på receptornivå, säger Marie Studahl som är docent och överläkare på infektionsmottagningen vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.
Viruset vandrar längs sensoriska axon
Vid bältros (herpes zoster) reaktiveras varicella zosterviruset och rör sig utmed sensoriska axon. Reaktiveringen går snabbt och orsakar den brännande smärtan i huden som karaktäriserar sjukdomen bältros. Efter någon vecka kan även hudutslag och blåsor bildas, vanligtvis drabbas ett dermatom åt gången.
I dag finns få svenska studier som undersöker sjukdomsbördan vid infektion med herpes zoster. Marie Studahl är en av huvudförfattarna bakom den första svenska registerstudien om bältros. För att kartlägga sjukdomens utbredning nationellt inhämtades data från Socialstyrelsens patientregister, läkemedelsregistret samt dödsorsaksregistret.
Därefter analyserades utskrivningar av antivirala recept, sjukhusinläggningar samt komplikationer (mellan år 2006 till 2010) och antal dödsfall i sjukdomen (mellan 2006 till 2009). Materialet sammanställdes utefter ålder och kön.
Infektionsläkare? Öka din kunskap om hiv!
Visste du att vid stark misstanke om hiv skall behandling insättas redan innan diagnosen är konfirmerad? Öka din kunskap om hiv i en utbildning framtagen av Christina Carlander, PhD och överläkare i infektionsmedicin, Karolinska Universitetssjukhuset.
FORTBILDNING: Genom att följa ett patientfall får du den senaste kunskapen om hepatit C vid injektionsmissbruk »
Drabbar främst kvinnor
– Vi upptäckte att sjukdomen drabbar kvinnor i högre utsträckning. Resultatet visade exempelvis att 50 procent fler antivirala recept skrevs ut till kvinnor över 50 år, jämfört med män i samma åldersgrupp.
Flera internationella studier har tidigare framhållit att bältros är en åldersrelaterad sjukdom. Något som även den svenska registerstudien visade. Majoriteten som skrevs in på sjukhus var över 50 år, och inläggningarna ökade med åldern. Det var tre gånger vanligare att personer som var 80 år eller äldre behövde sjukhusvård på grund av bältros. Ett liknande mönster sågs vid dödsfall. I gruppen 85 år eller äldre dog fem gånger fler av sjukdomen jämfört med patienter i åldrarna 80 till 84 år.
Att kvinnorna toppar statistiken gällande utskrivna antivirala recept och sjukhusinläggningar kan bottna i att kvinnor är mer benägna att uppsöka sjukvård, påpekar Marie Studahl.
– Men det kan även tyda på en förändrad incidens mellan könen när det gäller bältros. Exempelvis till följd av immunologiska eller hormonella skillnader.
Registerstudien bidrar även med viktig information inför framtiden. Däribland att fallen av bältros troligtvis blir fler de kommande årtiondena eftersom gruppen av äldre växer i Sverige. Enligt nationell populationsstatistik kommer livslängden att öka med flera år mellan 2009 och 2050, från 83.1 år till 86.3 år hos kvinnor samt 79.1 år till 83.6 år bland män.
– En högre ålder medför att immunförsvaret blir nedsatt vilket är en tydlig riskfaktor för att utveckla bältros. Därför är det viktigt att utforma strategier så vi kan hantera infektionen i framtiden.
Är svensk sjukvård rustad för att ta hand om allt fler bältrosfall? Kommentera gärna direkt under artikeln.
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Sveriges vaccinstrategi mot covid-19
För att få bukt med covid-19-pandemin har flera olika vägar räknats upp som viktiga, däribland minskad smittspridning och utvecklandet av läkemedel. Utvecklingen av ett vaccin har framhållits som en viktig aspekt.
-
Humant immunbristvirus (hiv)
Ett retrovirus som obehandlat orsakar immunbrist, vilket leder till allvarliga opportunistiska infektioner och olika typer av cancer samt för tidig död.
-
Hosta
Hosta är i grunden en naturlig skyddsreflex för kroppen och ett mycket vanligt symtom både vid övre och nedre luftvägsinfektioner. Hosta förekommer även vid en rad andra tillstånd och kan vara utlöst av såväl mekanisk som kemisk irritation.
-
"Fler bör vaccinera sig mot bältros"
Då varicella zostervirus, som orsakar bältros, sitter i nervsystemet kan det påverka hela kroppen. Skulle folk veta hur allvarligt bältros är skulle fler vaccinera sig, menar professor Lars Lindquist vid Karolinska Institutet.
-
Apkoppor
-
Nya lektioner i populär fortbildning om bältros
Det finns ett utbildningsbehov om bältros inom professionen, visar det höga deltagarantalet samt de svar som kommit in i vår fortbildning om bältros. Många läkare har uttryckt en önskan om fördjupad kunskap inom vissa områden, vilket har lett fram till två nya lektioner som nu finns tillgängliga.
-
Infektionsexperten: “Alla läkare borde tänka lite mer förebyggande”
Det är viktigt att professionen är insatt och föreslår pneumokockvaccination till dem som riskerar att drabbas av svår sjukdom. Här delar infektionsläkaren Jonas Ahl med sig av sina bästa råd till kollegorna som träffar patienter i riskgrupp.