Viktigt med pneumokockvaccin trots restnotering av influensavaccin
Artikel | Infektion

Viktigt med pneumokockvaccin trots restnotering av influensavaccin

Många av de riskgrupper som vaccinerar sig mot säsongsinfluensan bör också vaccinera sig mot lunginflammation - det rekommenderar Folkhälsomyndigheten. Men den senaste veckans rubriker har handlat om att årets influensavaccin är på väg att ta slut. Samtidigt som det inte är välkänt bland befolkningen att det finns vaccin mot lunginflammation orsakat av pneumokocker.


bessie webb ljusare
Publicerad den: 2018-11-30
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Många av de riskgrupper som ska vaccinera sig mot säsongsinfluensan bör enligt Folkhälsomyndigheten också bör vaccinera sig mot lunginflammation

Men nu när det är brist på influensavaccin, bör man avvakta med pneumokockvaccin?

– Nej det finns ingen anledning att avvakta med pneumokockvaccin när det är brist på influensavaccin. Tvärtom så kan det ju vara extra bra att ha ett stärkt skydd mot pneumokocker, eftersom en pneumokockinfektion kan följa på en influensainfektion, säger Adam Roth, specialistläkare och enhetschef, Enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten.

Annons
Annons

– Vem som helst kan bli sjuk av pneumokocker (som bland annat orsakar lunginflammation, reds anm), men de som har störst risk att bli allvarligt sjuka av pneumokocker är barn och de som ingår i riskgrupperna, säger Adam Roth. 

Tillhör man en riskgrupp behöver man oftast vaccinera sig bara en gång mot lunginflammation. Om man tillhör en riskgrupp och tidigare vaccinerat sig mot lunginflammation kan man överväga att göra det igen, men det är inget som rekommenderas generellt till alla riskgrupper. En vanlig missuppfattning av de som redan haft lunginflammation är att det är lönlöst att vaccinera sig igen. Men att man haft lunginflammation tidigare är ingen orsak att avstå vaccination mot pneumokocker, det menar Adam Roth. 

Barnvaccinationsprogrammet har ökat täckningsgraden

Alla barn i Sverige erbjuds sedan 1 januari 2009 gratis vaccination mot pneumokocker, vid tre, fem och tolv månaders ålder. I barnvaccinationsprogrammet får man, till skillnad från vuxna, tre doser istället för en av vaccin mot lunginflammation.

– Alla barn ska erbjudas vaccination och sedan införandet av pneumokockvaccination i barnvaccinationsprogrammet har vi en täckningsgrad på runt 97 procent, säger Adam Roth. 

Annons
Annons

Vissa landsting subventionerar pneumkockvaccination

– Lunginflammation är en stor sjukdom, både i Sverige och i världen. Man kan få lunginflammation av flera olika sorters infektioner, både virus och bakterier. Virusinfektioner som influensainfektion kan också bädda vägen för lunginflammation med pneumokocker. 

Det finns strax över 90 sorter av pneumokocker och idag finns det två principiellt olika vaccin som skyddar mot olika många typer av pneumokocker. Det ena vaccinet ger ett smalare skydd, men ger bättre immunstimulering till de minsta barnen och till personer med nedsatt immunförsvar, medan det andra skyddar mot fler pneumokocktyper. 

Idag ingår inte pneumokockvaccination till riskgrupper i ett nationellt program, men i vissa landsting är vaccinet subventionerat. 

– Det finns ett underlag om att pneumkockvaccination kan komma att ingå i ett nationellt program för riskgrupper. Men det krävs ett regeringsbeslut för det och fram tills dess avgör varje enskilt landsting hur de erbjuder vaccin, förklarar Adam Roth. 

Till riskgrupper som rekommenderas pneumokockvaccin hör bland annat:

  • Personer som är 65 år eller äldre
  • Personer med alkoholmissbruk
  • Rökare
  • Personer med kronisk lungsjukdom så som astma eller KOL
  • Diabetes mellitus
  • Kronisk hjärtsjukdom
  • Kroniska leversjukdomar
  • Kronisk njursvikt

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons