Biverkningar – främsta orsaken till att inte vilja vaccinera sig
Två av tre svenskar vill ta vaccin mot covid-19 om de skulle få möjligheten. Av de som inte vill är rädsla för biverkningar den främsta anledningen. Vaccination är också en fråga om tillit till olika institutioner i samhället. Det visar data från en pågående studie vid Södertörns högskola.
Det finns ett tydligt samband mellan människors förtroende för myndigheter, sjukvården och medier och viljan att vaccinera sig den dagen som ett vaccin finns tillgängligt.
Forskare från Södertörns högskola tittar nu på hur svenskarnas tillit ser ut under den pågående pandemin och hur vi skiljer oss från andra länder. Detta är möjligt genom dels enkätundersökningar och dels en så kallad dagboksstudie, där ett urval av cirka 100 svenskar får föra dagbok över vilka medier de använder, vilken information de tar del av och hur de reflekterar kring den informationen under pandemin.
KURS: Hepatit C – Här lär du dig det senaste om hepatit C vid injektionsmissbruk »
Många positiva till vaccin – men långt ifrån alla
Enkätsvaren från den senaste undersökningen, vars resultat fortfarande är preliminära, visade vid den första mätningen i maj att 65 procent av de som svarade ville vaccinera sig mot covid-19. Motsvarande siffra i september var 59 procent.
Samtidigt svarade omkring 20 procent nej till att vaccinera sig om möjligheten skulle ges. Den främsta anledningen är rädsla för biverkningar (69 procent) eller att att vaccinet inte skulle vara tillräckligt säkert (43 procent). 29 procent uppgav att de inte tror att covid-19 är farligt för ens egna hälsa.
“Lägre grad av förtroende mot det mesta”
Det var tydligt att viljan att vaccinera sig hänger ihop med flera faktorer som ålder, kön, utbildning och politisk åsikt. Personens tillit till samhällets olika institutioner visade sig även ha stor betydelse.
– Det är inte orimligt att tänka sig att den som känner en låg grad av förtroende för sjukvård, forskning och myndigheter inte heller är beredd att låta sig vaccineras. De som svarat att de inte vill vaccineras mot covid-19 uppvisar också en lägre grad av förtroende mot det mesta, säger Anne Kaun, docent i medie- och kommunikationsvetenskap, vid Södertörns högskola, i ett pressmeddelande.
- Forskning.se - https://www.forskning.se/2020/10/08/vaccination-en-fraga-om-tillit/
Källor
-
Sveriges vaccinstrategi mot covid-19
För att få bukt med covid-19-pandemin har flera olika vägar räknats upp som viktiga, däribland minskad smittspridning och utvecklandet av läkemedel. Utvecklingen av ett vaccin har framhållits som en viktig aspekt.
-
Eva, 77, lever med smärta efter bältrosinfektion
Kommer jag få uppleva en smärtfri dag innan jag dör? Den frågan ställde sig Evas mamma som under drygt 40 år levde i sviterna av sin bältrosdiagnos. En sådan dag kom aldrig – och i samband med moderns bortgång drabbades även Eva själv.
-
Bältros (herpes zoster)
Smärtorna och den typiska lokalisationen av blåsor på rodnad botten längs ett eller flera dermatom på ena kroppshalvan räcker för diagnos.
-
Pneumokocksjukdom - bli expert på att identifiera högriskpatienter
Tillsammans med Jonas Ahl, överläkare i infektionssjukdomar, har NetdoktorPro tagit fram olika patientfall som kan vara till hjälp i den kliniska vardagen.
-
Många läkare vill fortbilda sig om pneumokockvaccination
En förklaring till det stora intresset för vaccination kan vara att fler och fler läkare får upp ögonen för att jobba förebyggande, inte minst som en effekt av pandemin. Det menar Jonas Ahl, Överläkare, VO Infektionssjukdomar vid Skånes Universitetssjukhus.
-
Så går det med efterfrågade vaccinationsprogrammet
Ett nationellt vaccinationsprogram för äldre har visat goda resultat i bland annat Storbritannien – det sparar både liv och resurser. Trots stor efterfrågan finns det fortfarande inget motsvarande program i Sverige och frågan är varför.
-
Nytt arbetssätt når majoriteten hepatit C-smittade
Med ett mer flexibelt arbetssätt och en kunskap om patientgruppen har de lyckats få in cirka 300 patienter i behandling sedan projektet Linkage C startade för två år sedan. Något som har bidragit till att Sverige är ett av de 13 länder i världen som ser ut att uppnå WHO...
-
Läkare: Fler bör vaccinera sig mot bältros
Då varicella zostervirus, som orsakar bältros, sitter i nervsystemet kan det påverka hela kroppen. Skulle folk veta hur allvarligt bältros är skulle fler vaccinera sig, menar professor Lars Lindqvist vid Karolinska Institutet.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu