Nyhet | Infektion

Biverkningar – främsta orsaken till att inte vilja vaccinera sig

Två av tre svenskar vill ta vaccin mot covid-19 om de skulle få möjligheten. Av de som inte vill är rädsla för biverkningar den främsta anledningen. Vaccination är också en fråga om tillit till olika institutioner i samhället. Det visar data från en pågående studie vid Södertörns högskola.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2020-10-12
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Det finns ett tydligt samband mellan människors förtroende för myndigheter, sjukvården och medier och viljan att vaccinera sig den dagen som ett vaccin finns tillgängligt.

Forskare från Södertörns högskola tittar nu på hur svenskarnas tillit ser ut under den pågående pandemin och hur vi skiljer oss från andra länder. Detta är möjligt genom dels enkätundersökningar och dels en så kallad dagboksstudie, där ett urval av cirka 100 svenskar får föra dagbok över vilka medier de använder, vilken information de tar del av och hur de reflekterar kring den informationen under pandemin.

Många positiva till vaccin – men långt ifrån alla

Enkätsvaren från den senaste undersökningen, vars resultat fortfarande är preliminära, visade vid den första mätningen i maj att 65 procent av de som svarade ville vaccinera sig mot covid-19. Motsvarande siffra i september var 59 procent.

Annons
Annons

Samtidigt svarade omkring 20 procent nej till att vaccinera sig om möjligheten skulle ges. Den främsta anledningen är rädsla för biverkningar (69 procent) eller att att vaccinet inte skulle vara tillräckligt säkert (43 procent). 29 procent uppgav att de inte tror att covid-19 är farligt för ens egna hälsa.

“Lägre grad av förtroende mot det mesta”

Det var tydligt att viljan att vaccinera sig hänger ihop med flera faktorer som ålder, kön, utbildning och politisk åsikt. Personens tillit till samhällets olika institutioner visade sig även ha stor betydelse.

– Det är inte orimligt att tänka sig att den som känner en låg grad av förtroende för sjukvård, forskning och myndigheter inte heller är beredd att låta sig vaccineras. De som svarat att de inte vill vaccineras mot covid-19 uppvisar också en lägre grad av förtroende mot det mesta, säger Anne Kaun, docent i medie- och kommunikationsvetenskap, vid Södertörns högskola, i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

    Källor

  • Forskning.se - https://www.forskning.se/2020/10/08/vaccination-en-fraga-om-tillit/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons