Lättnader i restriktionerna för färdigvaccinerade väntas
Under torsdagen kommer lättnader på restriktionerna för äldre på särskilda boenden som vaccinerats mot covid-19 presenteras, det berättar statsepidemiolog Anders Tegnell för Dagens Nyheter.
Öka din kunskap om hiv
Kunskapen om vad hiv är i dag behöver uppdateras såväl hos allmänheten som hos hälso- och sjukvården, bland annat vad gäller den mycket effektiva behandlingen, att välbehandlad hiv är smittfri och möjligheten till ett långt liv.
I Sverige har hittills över 427.783 personer fått åtminstone en dos av vaccin mot covid-19, vilket motsvarar 5,2 procent av den vuxna befolkningen. Av dessa har 217.478 personer fått båda doserna.
82 procent av äldre på särskilt boenden hade under slutet av förra veckan fått en vaccindos, 64 procent hade fått två doser. På torsdag kommer Folkhälsomyndigheten ge besked om lättnader i restriktionerna för den här gruppen, säger Anders Tegnell till DN.
– Vi har diskuterat hur de som nu är färdigvaccinerade ska kunna leva sina liv, som vi tycker kan vara lite annorlunda än det väldigt restriktiva liv de har haft hittills, säger statsepidemiolog Anders Tegnell, till tidningen.
Kan befinna oss i början på en tredje våg
Samtidigt finns en ökad smittspridning i flera delar av Sverige och fler nationella åtgärder kan bli aktuella om smittspridningen tilltar ytterligare.
– I Sverige ser vi tyvärr en ganska tydlig uppgång igen. Rörelserna är inte lika snabba som de verkar vara i en del andra länder, men under några veckor en ganska tydlig uppgång tyvärr, säger Anders Tegnell till TT.
Om detta är början på den så kallade tredje vågen är dock för tidigt att säga.
– Tyvärr är det fullständigt omöjligt att säga, man vet inte om man är i en våg förrän man är i den. Har vi tur kan vi nu hjälpas åt, och om alla de här åtgärderna faller väl ut kan vi slippa den. Men det är helt klart att förbättrar vi inte följsamheten är det väldigt stor risk att vi är på väg in i en tredje våg, säger Anders Tegnell.
Infektionsläkare? Öka din kunskap om hiv!
Visste du att vid stark misstanke om hiv skall behandling insättas redan innan diagnosen är konfirmerad? Öka din kunskap om hiv i en utbildning framtagen av Christina Carlander, PhD och överläkare i infektionsmedicin, Karolinska Universitetssjukhuset.
-
Dagens nyheter - https://www.dn.se/sverige/tegnell-mjukare-utfasning-av-restriktionerna-i-sverige-an-i-storbritannien/
- TT/Omni - https://tt.omni.se/tegnell-kan-slippa-tredje-vag-om-vi-hjalps-at/a/0Ko1n6
Källor
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Sveriges vaccinstrategi mot covid-19
För att få bukt med covid-19-pandemin har flera olika vägar räknats upp som viktiga, däribland minskad smittspridning och utvecklandet av läkemedel. Utvecklingen av ett vaccin har framhållits som en viktig aspekt.
-
Humant immunbristvirus (hiv)
Ett retrovirus som obehandlat orsakar immunbrist, vilket leder till allvarliga opportunistiska infektioner och olika typer av cancer samt för tidig död.
-
Hosta
Hosta är i grunden en naturlig skyddsreflex för kroppen och ett mycket vanligt symtom både vid övre och nedre luftvägsinfektioner. Hosta förekommer även vid en rad andra tillstånd och kan vara utlöst av såväl mekanisk som kemisk irritation.
-
"Fler bör vaccinera sig mot bältros"
Då varicella zostervirus, som orsakar bältros, sitter i nervsystemet kan det påverka hela kroppen. Skulle folk veta hur allvarligt bältros är skulle fler vaccinera sig, menar professor Lars Lindquist vid Karolinska Institutet.
-
Apkoppor
-
Nya lektioner i populär fortbildning om bältros
Det finns ett utbildningsbehov om bältros inom professionen, visar det höga deltagarantalet samt de svar som kommit in i vår fortbildning om bältros. Många läkare har uttryckt en önskan om fördjupad kunskap inom vissa områden, vilket har lett fram till två nya lektioner som nu finns tillgängliga.
-
Infektionsexperten: “Alla läkare borde tänka lite mer förebyggande”
Det är viktigt att professionen är insatt och föreslår pneumokockvaccination till dem som riskerar att drabbas av svår sjukdom. Här delar infektionsläkaren Jonas Ahl med sig av sina bästa råd till kollegorna som träffar patienter i riskgrupp.