Nyhet | Infektion

Medvetenheten kring mässlingvaccin ökar

Under januari beställde landstingen fyra gånger så många doser av mässlingvaccin som motsvarande månad i fjol, visar en marknadsundersökning. Det gäller även landsting där de inte haft något utbrott av mässlingen.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-02-12
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Nu meddelar Västra Götalandsregionen att det har gått mer än en inkubationstid sedan det senaste kända mässlingfallet, vilket talar för att mässlingsutbrottet i området är över. Men utbrottet ha lett till att beställningarna av mässlingsvaccin har ökar i hela landet. Det rapporterar Läkartidningen och hänvisar till en marknadsundersökning.

Läs även: Krav som framtidens vaccinationer ställer på sjukvården

Annons
Annons

Enligt undersökningen ska landstingen ha beställt fyra gånger så många doser mässlingsvaccin i januari i år, jämfört med motsvarande period 2017.

Hög vaccinationstäckning

Landstinget Blekinge är ett av de landsting som har gjort den utökade beställningen trots att de inte har haft något utbrott denna gång. Förklaringen torde vara att medvetenheten kring mässlingvaccin har ökat.

– Jag är positivt överraskad att det har blivit sådant gensvar. Siffrorna är på beställda doser, inte givna doser, men det är indirekt ändå ett mått på att folk har velat bli vaccinerade, säger Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare och hygienöverläkare vid Blekingesjukhuset, till Läkartidningen.

Hur kan man som läkare/sjuksköterska förhålla sig till kritik eller skepsis mot vaccinationer?

  • Kunnig – men ren information är inte tillräcklig 
  • Lyssnande – mer än rättande och övertalande 
  • Välkommande av frågor – stäm av 
  • Respektfull – men inte undfallande 
  • Individuellt, personligt – just det här barnets bästa 
  • Behåll kontakten

    Källor

  • Läkartidningen - http://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2018/02/Rusning-efter-masslingsvaccin-efter-Goteborgsutbrott/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons