Cancerläkemedel ny potentiell behandling mot covid-19?
Cancerläkemedelt sabizabulin minskar risken att dö i covid-19. Det visar en ny studie som publicerats i New England journal of medicine.

Jakten på nya effektiva läkemedel mot covid-19 fortsätter. Nu visar resultat från en studie att cancerläkemedlet sabizabulin kan komma att bli ny potentiell behandling mot covid-19. Enligt studien minskade antalet dödsfall bland dem som fick läkemedlet jämfört med placebogruppen.
Tidigare utvecklades läkemedlet för behandling av bland annat prostatacancer, men efter att pandemin bröt ut började forskarna på läkemedelsföretaget även intressera sig för och undersöka om substansen kunde fungera mot covid-19.
Läkemedlet verkar i cellen genom att störa mikrotubuli. På samma sätt spelar mikrotubuli en roll för att hjälpa sars-cov-2 att komma in och lämna celler och förväntas på så vis kunna störa virusets livscykel och dessutom undertrycka vissa inflammatoriska reaktioner som kan uppstå efter en covid-19-infektion.
Betydande minskning av antalet dödsfall
I den nyligen publicerade fas III-studien ingick sjukhusinlagda patienter som vårdades för måttlig till svår covid-19. De löpte hög risk att drabbas av andnöd och död. Deltagarna delades slumpmässigt in i två grupper som fick antingen sabizabulin eller placebo.
Interimsresultat efter 60 dagar på sammanlagt 145 patienter visade att 45,1 procent (23 av 51) av patienterna i placebogruppen dog jämfört med 20,2 procent (19 av 94) i den grupp som fick sabizabulin. Risken för dödsfall minskade med andra ord med 55,2 procent. På grund av att läkemedlet visade sådan effektivitet mot covid-19 stoppades studien i förtid. Experter framhåller dock i en artikel i New York times att studien ska tolkas med försiktighet då den är liten.
Nödgodkännande inskickat
Nu har företaget som står bakom läkemedlet lämnat in ansökan om nödgodkännande för sabizabulin till den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA. Någon liknande ansökan till den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har ännu inte gjorts.
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
-
Bröstcancer
Bröstcancer är den vanligaste cancertypen bland kvinnor, både globalt och i Sverige. Parallellt med en ökande incidens har prognosen under de senaste decennierna förbättrats. Tidigare upptäckt, förbättrade behandlingsmetoder och multidisciplinära behandlingsteam är några av faktorerna bakom detta.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
Prostatacancer
En cancerform som drabbar blåshalskörteln, prostata, och är den vanligaste maligna sjukdomen hos svenska män. Närmare 11 000 nya fall av prostatacancer diagnostiseras varje år.
-
ESMO 2023: Nya studier om livmoderhalscancer kan påverka rekommendationerna
Två studier kan potentiellt påverka rekommendationerna.
-
Kombinationsbehandlingar med immunoterapi och ADC förlänger överlevnaden vid urotelial cancer
ESMO 2023 om urinblåsecancer
-
WCLC: ”Tsunami med studier som visar lovande resultat med ADCs”
I september 2023 ägde World Conference on Lung Cancer (WCLC) rum i Singapore och bjöd på en fascinerande inblick i den senaste utvecklingen inom lungcancerforskningen. Få en översikt över de spännande nyheterna som delades under konferensen, presenterade av Georgios Tsa...
-
ESMO 2023: Ökat intresset för övre GI-tumörer ger hopp om nya framtida behandlingar
Den 20 oktober gick startskottet för ESMO 2023 som hölls i Madrid. Det är tydligt att det finns ett enormt växande intresse för onkologi. 33 000 anmälda deltagare till årets konferens anländer som ett lämmeltåg från tunnelbanan till den enorma konferensanläggningen, en ...