Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Onkologi

Cancerläkemedel ny potentiell behandling mot covid-19?

Cancerläkemedelt sabizabulin minskar risken att dö i covid-19. Det visar en ny studie som publicerats i New England journal of medicine. 


Lovisa
Publicerad den: 2022-08-23

Cancerläkemedel ny potentiell behandling mot covid-19?
Annons

Jakten på nya effektiva läkemedel mot covid-19 fortsätter. Nu visar resultat från en studie att cancerläkemedlet sabizabulin kan komma att bli ny potentiell behandling mot covid-19.  Enligt studien minskade antalet dödsfall bland dem som fick läkemedlet jämfört med placebogruppen. 

Tidigare utvecklades läkemedlet för behandling av bland annat prostatacancer, men efter att pandemin bröt ut började forskarna på läkemedelsföretaget även intressera sig för och undersöka om substansen kunde fungera mot covid-19.

Läkemedlet  verkar i cellen genom att störa mikrotubuli. På samma sätt spelar mikrotubuli en roll för att hjälpa sars-cov-2 att komma in och lämna celler och förväntas på så vis kunna störa virusets livscykel och dessutom undertrycka vissa inflammatoriska reaktioner som kan uppstå efter en covid-19-infektion.

Annons
Annons

Betydande minskning av antalet dödsfall 

I den nyligen publicerade fas III-studien ingick sjukhusinlagda patienter som vårdades för måttlig till svår covid-19. De löpte hög risk att drabbas av andnöd och död. Deltagarna delades slumpmässigt in i två grupper som fick antingen sabizabulin eller placebo.

Interimsresultat efter 60 dagar på sammanlagt 145 patienter visade att 45,1 procent (23 av 51) av patienterna i placebogruppen dog jämfört med 20,2 procent (19 av 94) i den grupp som fick sabizabulin. Risken för dödsfall minskade med andra ord med 55,2 procent. På grund av att läkemedlet visade sådan effektivitet mot covid-19 stoppades studien i förtid. Experter framhåller dock i en artikel i New York times att studien ska tolkas med försiktighet då den är liten.

Nödgodkännande inskickat 

Nu har företaget som står bakom läkemedlet lämnat in ansökan om nödgodkännande för sabizabulin till den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA. Någon liknande ansökan till den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har ännu inte gjorts.

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.