Studie: Immunterapi mest effektiv på morgonen
Tidiga analyser av data tyder på att effekten av immunterapi är bäst på morgonen. Det innebär att behandlingens tidpunkt kan vara av stor betydelse.
En forskargrupp verksamma vid universitetet i Genève och Ludwig-Maximilians universitet i München har i sina studier kunnat visa att aktivering av immunsystemet i viss grad styrs av dygnet, med störst effektivitet på morgonen. Särskilt gäller detta immunsystemets ”vaktposter”– de dendritiska cellerna. Som ett led i detta visar tidiga analyser av data att en ändring av tidpunkten för administrering av en behandling skulle kunna förbättra behandlingens effektivitet.
Tumörtillväxt minskade hos möss
I den aktuella studien, som publicerats i Nature, injicerades grupper av möss med malignt melanom. Detta gjordes vid sex olika klockslag under dygnet. Tumörtillväxten övervakades sedan nästkommande 14 dagar. Det forskarna kunde se var att de tumörer som implanterades på eftermiddagen växte avsevärt mindre jämfört med de som implanterades på natten som växte snabbare, i enlighet med rytmen för aktivering av mössens immunsystem. Experimentet upprepades därefter på möss utan immunsystem. Resultaten visade då inte längre på någon skillnad i relation till tidpunkten på dygnet.
Vidare fick mössen vars tumörimplantation skett samtidigt, också immunterapibehandling men då vid olika tidpunkter på dygnet. Här såg forskarna att den gynnsamma effekten av behandlingen ökade på eftermiddagen.
T-celler svarade bäst på morgonen
För att vidare applicera resultaten även på människor undersöktes också data från 10 melanom-patienter som behandlats med cancervaccin. Man fann då att malignt melanom-specifika T-celler hos patienterna svarade bättre på behandlingar som gavs tidigt på morgonen, vilket motsvarar det biologiskt bestämda rytmiska förloppet under dygnet – som är omvänt hos de nattaktiva mössen.
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
- Onkologisk Tidskrift - https://onkologisktidskrift.se/
Källor
-
Bröstcancer
Bröstcancer är den vanligaste cancertypen bland kvinnor, både globalt och i Sverige. Parallellt med en ökande incidens har prognosen under de senaste decennierna förbättrats. Tidigare upptäckt, förbättrade behandlingsmetoder och multidisciplinära behandlingsteam är några av faktorerna bakom detta.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
ASCO 2023: Fyra forskningsnyheter om lungcancer
Under American Society of Clinical Oncology (ASCO) 2023 presenterades ett antal forskningsresultat gällande lungcancer. Här har NetdoktorPro:s medicinska chef Mats Halldin listat fyra forskningsnyheter om cancerformen.
-
ASCO GU 2023 på 1 minut med professor Börje Ljungberg
Här sammanfattar Börje Ljungberg, professor i urologi vid Umeå universitet, de viktigaste punkterna han tog med sig från ASCO GU 2023.
-
ASCO GU: Precisionsmedicin är på väg inom prostatacancer
Anders Bjartell, professor i urologisk cancerforskning och överläkare vid Skåne universitetssjukhus sammanfattar.
-
ASCO GU och urinblåsecancer: ”Ganska fattigt på nyheter”
Det var relativt få “kioskvältare” avseende behandling av urinblåsecancer under ASCO GU 2023.
-
ASCO GU: ”Stort intresse för behandling av njurcancer”
Börje Ljungberg, professor i urologi vid Umeå universitet var på plats under ASCO GU 2023.