Ännu ett läkemedel mot bröstcancer subventioneras från maj
Från och med första maj ska ytterligare en tilläggsbehandling till de aktiva substanserna trastuzumab och kapecitabin ingå i högkostnadsskyddet. Det enligt beslut från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.
Spridd bröstcancer som tidigare behandlats, eller inte går att operera är många gånger en obotlig sjukdom som leder till en förtida död. För att på bästa sätt hjälpa dessa patienter kommer nu ännu ett cancerläkemedlet ingå i högkostnadsskyddet, enligt beslut från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV. Det aktuella läkemedlet är Tukysa (tukatinib) – en så kallad HER2/3-proteintyrosinkinashämmare som blockerar tillväxtstimulerande signaler och på så vis orsakar celldöd hon tumören.
Beslutet är baserat på en randomiserad placebokontrollerad studie som jämförde tilläggsbehandling med aktiva substansen tukatinib med enbart trastuzumab i kombination med kapecitabin,
Patienterna levde längre
Studien visade att patienter som fått tilläggsbehandling i form av tukatinib levde lägre och det tog också längre tid för sjukdomen att förvärras.
Behandlingen avser idag patienter med HER2-positiv lokalt avancerad eller spridd bröstcancer. Minst två andra behandlingar mot sjukdomen ska ha provats innan tukatinib sätts in. Läkemedlet ska även ges i kombination med de aktiva substanserna trastuzumab och kapecitabin.
Läkemedelsföretaget står för del av kostnaden
För att få ned kostnaden för Tukysa har TLV och regionerna fört trepartsförhandlingar med företaget. Som tillverkar läkemedlet. Dessa förhandlingar ledde till en så kallad sidoöverenskommelse som innebär att företaget står för en hemlig del av läkemedelskostnaderna. Kostnaderna för användningen av läkemedlet blir därmed lägre för staten och regionerna.
Kostnaden för Tukysa är cirka 80 000 kronor per patient per månad.
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
-
Bröstcancer
Bröstcancer är den vanligaste cancertypen bland kvinnor, både globalt och i Sverige. Parallellt med en ökande incidens har prognosen under de senaste decennierna förbättrats. Tidigare upptäckt, förbättrade behandlingsmetoder och multidisciplinära behandlingsteam är några av faktorerna bakom detta.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
ASCO 2023: Fyra forskningsnyheter om lungcancer
Under American Society of Clinical Oncology (ASCO) 2023 presenterades ett antal forskningsresultat gällande lungcancer. Här har NetdoktorPro:s medicinska chef Mats Halldin listat fyra forskningsnyheter om cancerformen.
-
ASCO GU 2023 på 1 minut med professor Börje Ljungberg
Här sammanfattar Börje Ljungberg, professor i urologi vid Umeå universitet, de viktigaste punkterna han tog med sig från ASCO GU 2023.
-
ASCO GU: Precisionsmedicin är på väg inom prostatacancer
Anders Bjartell, professor i urologisk cancerforskning och överläkare vid Skåne universitetssjukhus sammanfattar.
-
ASCO GU och urinblåsecancer: ”Ganska fattigt på nyheter”
Det var relativt få “kioskvältare” avseende behandling av urinblåsecancer under ASCO GU 2023.
-
ASCO GU: ”Stort intresse för behandling av njurcancer”
Börje Ljungberg, professor i urologi vid Umeå universitet var på plats under ASCO GU 2023.