Ny fortbildningssatsning på NetdoktorPro
Hallå där Magnus Bäcklund, överläkare vid Christinakliniken och forskningsaktiv vid Karolinska institutet, som är delaktig i NetdoktorPros nya satsning som berör patientfall inom onkologi.
Så upplever bröstcancerpatienter sin vård och behandling
Tidigare webbinarium om Nationellt vårdprogram bröstcancer - vad innebär det för patienten?
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASCO (American Society of Clinical Oncology)? Lämna din e-postadress här »
Hur ser fortbildningsmöjligheterna ut för dagens läkare?
– Jag upplever att det blir svårare för professionen att få vidareutbildning. En orsak är att landstingen inte har råd att betala för kongressresor i samma utsträckning som läkemedelsbolagen tidigare gjorde. Men det beror även på ökande tidsbrist. Arbetstempot för läkarna blir allt högre och då får många svårt att avsätta tid för fortbildning – trots att det är så viktigt.
Att prioritera ner vidareutbildning kanske inte märks under första året, men på sikt innebär det stora problem eftersom medicinkunskapen hela tiden förnyas.
Avancerad njurcellscancer - Hur tänka kring behandling?
De senaste åren har nya behandlingsmöjligheter för njurcancerpatienter gett hopp om förbättrade framtidsutsikter och längre överlevnad för njurcancerpatienter.
Är patientfall ett bra sätt för läkaren att förbättra sina kunskaper?
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ESMO (European Society of Medical Oncology)? Lämna din e-postadress här »
– Absolut, så länge det har funnits läkare har vi lärt av varandra genom att utbyta patientfall och kliniska erfarenheter. Webben är samtidigt en utmärkt plattform för att dela med sig. Via nätet kan informationen nå fler läkare, annars är det lätt hänt att kunskapen stannar internt – exempelvis inom den egna kliniken.
Eftersom läkare inom olika specialiteter finns samlade på NetdoktorPro är förhoppningen att mina patientfall når ut till fler än onkologer. Fallen innehåller information som kan vara viktig för alla läkare som möter patienter med misstänkt cancer.
Hur har tankarna gått när du författat fallen?
– Jag har fokuserat på diagnoser och situationer där jag märker att det förekommer en del missförstånd och ibland ”gamla sanningar” som lever kvar. Exempelvis berör ett av patientfallen glioblastom, en cancersjukdom där många kollegor tror att huvudvärk är det första symtomet – vilket sällan stämmer.
I samtliga patientfall finns därför tydliga förklarande kommentarer till varje rätt svarsalternativ.
Vad hoppas du patientfallen ska ge till dina läkarkollegor?
– De är ju inte så att mina patientfall erbjuder fullständig kunskap inom cancerdiagnoserna som berörs. Men jag hoppas att de kan trigga till en nyfikenhet och inspirera läkaren att fortsätta fördjupa sina kunskaper på egen hand.
Det vore även roligt ifall de här första fallen stimulerade andra läkare till att författa patientfall, inom fler medicinska områden, som kunde delas på NetdoktorPro.
Klicka här för att genomföra det första patientfallet om kolorektal cancer.
Vill du författa patientfall åt NetdoktorPro? Hör då gärna av dig till redaktör Caroline Holmqvist på ch@netdoktor.se
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
-
NetdoktorPro rapporterar från ASCO och EHA
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från årets ASCO- samt EHA-möte.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
Njurcancer
Njurcancer utgör 2–3 procent av maligna tumörer hos människan med ca 1200 nya fall per år i Sverige. Njurcancer är ovanligt före 40 års ålder med den högsta incidensen i 70-årsåldern (65-75) vid diagnostillfället.
-
Val av behandling vid njurcancer: ”Ofta svårt”
Eftersom behandling vid avancerad njurcancer förändrats mycket de senaste åren, har NetdoktorPro tillsammans med Magnus Lindskog, onkolog vid Karolinska Universitetssjukhuset, tagit fram en fortbildning för onkologer och urologer. Fortbildningen tar bland annat upp ett ...
-
Cancervaccin tillsammans med immunterapi effektiv mot malignt melanom
Kombinationen av cancervaccin och immunterapi minskar risken för återfall eller död bland patienter med malignt melanom. Det visar färska resultat från en stor fas II-studie.
-
Flera viktiga framsteg inom dermatologi: Snart kan “känslig hud” bli en egen diagnos
Mycket har hänt inom det dermatologiska fältet under senare år, och patienter erbjuds både fler och effektivare behandlingar än någonsin tidigare. Här delar dermatologen Ada Girinta med sig av sina tankar kring utvecklingen och ger sin spaning framåt på området.
-
Studie: Immunterapi mest effektiv på morgonen
Tidiga analyser av data tyder på att effekten av immunterapi är bäst på morgonen. Det innebär att behandlingens tidpunkt kan vara av stor betydelse.