Nya riktlinjer ska förebygga hjärtkomplikationer hos barncancerpatienter
Hjärtkomplikationer är en av de vanligaste dödsorsakerna bland barn som överlever cancer. Ofta är det behandlingen som ligger bakom de hjärtrelaterade besvären. För att förebygga detta presenteras nu de första riktlinjerna gällande denna patientgrupp med syfte att förebygga sjukdom och förbättra behandling.
Även om stora framgångar inom behandling av barncancer resulterat i överlevnadssiffror på över 80 procent, innebär starka mediciner också en ökad risk för hjärt-kärlkomplikationer bland dessa patienter. Barn som överlever cancer löper 15 gånger större risk att utveckla hjärtsvikt och åtta gånger större risk att drabbas av hjärtsjukdom jämfört med befolkningen i allmänhet.
Förebyggande åtgärder viktigt fokus
Att minska förekomsten av allvarliga biverkningar bland de överlevande är ett viktigt fokus, och en väsentlig faktor för framgång är förebyggande åtgärder. Som en viktig bit på vägen presenteras nu nya internationella riktlinjer som omfattar både bedömning, screening och uppföljning av hjärt-kärlsjukdomar för pediatriska patienter som får cancerbehandling med nya molekylära terapier, immunterapi, kemoterapi och strålbehandling. Riktlinjerna offentliggjordes kring årsskiftet i JACC:Advances.
Identifierad riskgrupp
I riktlinjerna har en expertgrupp, ledd av forskare från Murdoch Children's Research Institute i Melbourne, Australien, bland annat definierat en högriskgrupp som bör få en hjärtundersökning preventivt. Gruppen har också standardiserade procedurer för screening och monitorering under behandlingsgången. Med det här hoppas man kunna hjälpa läkare att minska behandlingars skadliga effekter på sikt.
– Detta är ett stort framsteg inom det kardio-onkologiska området där det tidigare inte funnits fastlagda metoder för övervakning eller uppföljning av pediatriska patienter under behandling, trots att nya läkemedel tidigt kan orsaka hjärtkomplikationer såsom högt blodtryck, onormala hjärtslag och hjärtsvikt, säger Murdoch Children's Associate Professor Rachel Conyers till EurekAlert!
Så upplever bröstcancerpatienter sin vård och behandling
Tidigare webbinarium om Nationellt vårdprogram bröstcancer - vad innebär det för patienten?
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
-
NetdoktorPro rapporterar från ASCO och EHA
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från årets ASCO- samt EHA-möte.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
Njurcancer
Njurcancer utgör 2–3 procent av maligna tumörer hos människan med ca 1200 nya fall per år i Sverige. Njurcancer är ovanligt före 40 års ålder med den högsta incidensen i 70-årsåldern (65-75) vid diagnostillfället.
-
Val av behandling vid njurcancer: ”Ofta svårt”
Eftersom behandling vid avancerad njurcancer förändrats mycket de senaste åren, har NetdoktorPro tillsammans med Magnus Lindskog, onkolog vid Karolinska Universitetssjukhuset, tagit fram en fortbildning för onkologer och urologer. Fortbildningen tar bland annat upp ett ...
-
Cancervaccin tillsammans med immunterapi effektiv mot malignt melanom
Kombinationen av cancervaccin och immunterapi minskar risken för återfall eller död bland patienter med malignt melanom. Det visar färska resultat från en stor fas II-studie.
-
Studie: Immunterapi mest effektiv på morgonen
Tidiga analyser av data tyder på att effekten av immunterapi är bäst på morgonen. Det innebär att behandlingens tidpunkt kan vara av stor betydelse.
-
Onkologiska akutsituationer