Nya riktlinjer ska förebygga hjärtkomplikationer hos barncancerpatienter
Hjärtkomplikationer är en av de vanligaste dödsorsakerna bland barn som överlever cancer. Ofta är det behandlingen som ligger bakom de hjärtrelaterade besvären. För att förebygga detta presenteras nu de första riktlinjerna gällande denna patientgrupp med syfte att förebygga sjukdom och förbättra behandling.
Även om stora framgångar inom behandling av barncancer resulterat i överlevnadssiffror på över 80 procent, innebär starka mediciner också en ökad risk för hjärt-kärlkomplikationer bland dessa patienter. Barn som överlever cancer löper 15 gånger större risk att utveckla hjärtsvikt och åtta gånger större risk att drabbas av hjärtsjukdom jämfört med befolkningen i allmänhet.
Förebyggande åtgärder viktigt fokus
Att minska förekomsten av allvarliga biverkningar bland de överlevande är ett viktigt fokus, och en väsentlig faktor för framgång är förebyggande åtgärder. Som en viktig bit på vägen presenteras nu nya internationella riktlinjer som omfattar både bedömning, screening och uppföljning av hjärt-kärlsjukdomar för pediatriska patienter som får cancerbehandling med nya molekylära terapier, immunterapi, kemoterapi och strålbehandling. Riktlinjerna offentliggjordes kring årsskiftet i JACC:Advances.
Identifierad riskgrupp
I riktlinjerna har en expertgrupp, ledd av forskare från Murdoch Children's Research Institute i Melbourne, Australien, bland annat definierat en högriskgrupp som bör få en hjärtundersökning preventivt. Gruppen har också standardiserade procedurer för screening och monitorering under behandlingsgången. Med det här hoppas man kunna hjälpa läkare att minska behandlingars skadliga effekter på sikt.
– Detta är ett stort framsteg inom det kardio-onkologiska området där det tidigare inte funnits fastlagda metoder för övervakning eller uppföljning av pediatriska patienter under behandling, trots att nya läkemedel tidigt kan orsaka hjärtkomplikationer såsom högt blodtryck, onormala hjärtslag och hjärtsvikt, säger Murdoch Children's Associate Professor Rachel Conyers till EurekAlert!
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
-
Bröstcancer
Bröstcancer är den vanligaste cancertypen bland kvinnor, både globalt och i Sverige. Parallellt med en ökande incidens har prognosen under de senaste decennierna förbättrats. Tidigare upptäckt, förbättrade behandlingsmetoder och multidisciplinära behandlingsteam är några av faktorerna bakom detta.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
ASCO 2023: Fyra forskningsnyheter om lungcancer
Under American Society of Clinical Oncology (ASCO) 2023 presenterades ett antal forskningsresultat gällande lungcancer. Här har NetdoktorPro:s medicinska chef Mats Halldin listat fyra forskningsnyheter om cancerformen.
-
ASCO GU 2023 på 1 minut med professor Börje Ljungberg
Här sammanfattar Börje Ljungberg, professor i urologi vid Umeå universitet, de viktigaste punkterna han tog med sig från ASCO GU 2023.
-
ASCO GU: Precisionsmedicin är på väg inom prostatacancer
Anders Bjartell, professor i urologisk cancerforskning och överläkare vid Skåne universitetssjukhus sammanfattar.
-
ASCO GU och urinblåsecancer: ”Ganska fattigt på nyheter”
Det var relativt få “kioskvältare” avseende behandling av urinblåsecancer under ASCO GU 2023.
-
ASCO GU: ”Stort intresse för behandling av njurcancer”
Börje Ljungberg, professor i urologi vid Umeå universitet var på plats under ASCO GU 2023.